Πολιτική|16.05.2023 07:38

Εκλογές 2023 - Οι υποψήφιοι: Ο Νίκος Μπελαβίλας θα μπορούσε να είναι «ένας φτωχός και μόνος καουμπόι»

Newsroom

Λίγο πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, οι υποψήφιοι βουλευτές απαντούν στο ερωτηματολόγιο του ethnos.gr για τις πολιτικές επιρροές τους, τον ελεύθερο χρόνο τους, τα σχέδια και τις επιδιώξεις τους αλλά και τους ήρωες -πραγματικούς ή φανταστικούς- που τους εμπνέουν. Ο Νίκος Μπελαβίλας καθηγητής πολεοδομίας και ιστορίας της πόλης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και διευθύνει το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου, κατεβαίνει και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ά Πειραιά. 

1. Πώς αυτοπροσδιορίζεστε πολιτικά και ποια πιστεύετε ότι είναι η βασική διαφορά δεξιάς – αριστεράς;

Δεξιά είναι αυτό που ζούμε, η ευημερία των λίγων και ο αποκλεισμός των πολλών. Η ψευδαίσθηση που πουλάει η εξουσία για ευημερία. Τα κάθε είδους pass για να μπορέσουν οι οικογένειες να βγάλουν τον μήνα. Αριστερά είναι αυτό που θέλουμε: η πραγματική ισότητα, οι ίδιες ευκαιρίες για όλους. Ένα κράτος που θα παρέχει υγεία και παιδεία σε όλους. Και βιώσιμη ανάπτυξη. Υποθέτω πως γίνεται αντιληπτό πως αυτοπροσδιορίζομαι και εγώ πολιτικά.

2. Οι μεγαλύτερες πολιτικές επιρροές σας (άλλοι πολιτικοί, συγγραφείς, στοχαστές) και για ποιο λόγο;

Δύο ιστορικοί και δύο λογοτέχνες που στην πραγματικότητα έγραψαν «πολιτικά»: ο Έρικ Χοσμπάουμ και ο Φερνάντ Μπρωντέλ, o Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και ο Μ.Καραγάτσης. Δεν τα πήγαινα ποτέ καλά με την κλασσική πολιτική θεωρία.

3. Τις (λίγες) ελεύθερες ώρες σας κατά την προεκλογική περίοδο, με τι ασχολείστε; Πώς χαλαρώνετε;

Η αλήθεια είναι πως η προεκλογική περίοδος δεν αφήνει ελεύθερο χρόνο ειδικά όταν συνδυάζεται με τις υποχρεώσεις του καθηγητή. Όταν ξεκλέβω λίγο χρόνο θα ξεφύγω με κάποια σειρά στο Netflix- τους Βίκιγκς- ή με κάποιο βιβλίο. Μόλις τέλειωσα την εξαιρετική "διεθνή" ιστορία της ελληνικής αριστεράς, "Στη σκιά του Στάλιν", του Μαραντζίδη. Σας το προτείνω. Προσπαθώ να βρίσκομαι με φίλους και συνεργάτες, η συζήτηση με τους οποίους μου επιτρέπει να επανακαθορίζομαι, να αλλάζω οπτική γωνία, να διορθώνω λάθος επιλογές. 

4. Πώς αντιλαμβάνεστε την έννοια ενός «πολιτικού λάθους»; Σε ό,τι αφορά το κόμμα σας, ποιο θα λέγατε ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος που έχει κάνει;

Πολιτικό λάθος είναι να ετεροκαθοριστείς. Να λάβεις αποφάσεις αντίθετες με τα πολιτικά σου πιστεύω, με τις θέσεις και τις αρχές σου. Το μεγαλύτερο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο το πληρώνει ακόμα και είναι η δύναμη του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου είναι πως δε μιλήσαμε. Αναλάβαμε ευθύνες που δε μας αναλογούσαν, σηκώσαμε ένα τεράστιο βάρος, λάβαμε αποφάσεις για να σωθεί η χώρα που άλλοι κατέστρεψαν αλλά δεν εξηγήσαμε στους πολίτες τι συνέβη. Δεν εξηγήσαμε εγκαίρως γιατί κάναμε όσα κάναμε, γιατί δεν υλοποιήσαμε το πρόγραμμά μας, γιατί υποχρεωθήκαμε σε συμβιβασμούς. Οφείλαμε να έχουμε μιλήσει ανοιχτά και να μην υιοθετήσουμε ενοχικά σύνδρομα. Πετύχαμε και σώσαμε τη χώρα, αποτύχαμε στο να εξηγήσουμε.

5. Ποιον πολιτικό άλλου κόμματος εκτιμάτε και γιατί;

Toν Στέφανο Μάνο, ο οποίος βέβαια έχει εγκαταλείψει εδώ και καιρό την πολιτική. Ο Μάνος υπήρξε μαζί με τον Αντώνη Τρίτση πραγματικός μεταρρυθμιστής στην υπόθεση της δημοκρατικής ανασυγκρότησης του μεταπολιτευτικού κράτους. Νεοφιλελεύθερος original, όχι κατατσαπλιάς σαν τη σημερινή ηγεσία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθαρός δύσκολος αντίπαλος από την άλλη άκρη του πολιτικού φάσματος από αυτό που ανήκω εγώ. Ο Μάνος, και άλλοι που εκτιμώ για διαφορετικούς λόγους έχουν ένα κοινό. Τη συνέπεια έργων και λόγων. Είναι πολιτικοί αντίπαλοι με επιχειρήματα και θέσεις. Δεν υποκρίνονται ότι είναι κάτι άλλο για να εξαπατήσουν τους πολίτες. Υποθέτω δεν περιμένετε να σας πω άλλα ονόματα ενεργών πολιτικών ειδικά αυτή την περίοδο.

6. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε αν εκλεγείτε;

Θα πάω να δω την εγγονή μου! Δε σας κρύβω ότι θα ήθελα να ξεκλέψω μια - δυο μέρες μέσα στην προεκλογική περίοδο, αλλά δεν υπήρχε αυτή η πολυτέλεια. 

7. Γιατί πιστεύετε ότι η πλειοψηφία των πολιτών απαξιώνει την πολιτική; Τι έχει πάει λάθος;

Γιατί οι πολιτικοί έχασαν τη σύνδεση με τη βάση. Απογοητεύτηκαν οι πολίτες, πικράθηκαν. Η περιπέτεια της χώρας τα προηγούμενα χρόνια απέδειξε ότι το πολιτικό σύστημα δεν ήταν ικανό να προστατέψει τη χώρα αντιθέτως την έριξε σε ξέρα για να σωθεί εκείνο. Αυτό έχει προκαλέσει ένα βαθύ τραύμα στην εμπιστοσύνη του κόσμου που πολύ δύσκολα θα επουλωθεί.

8. Με ποιον φανταστικό χαρακτήρα βιβλίου, ταινίας ή κόμικ ταυτίζεστε;

Με τον Λούκυ Λουκ.  Μου αρέσουν οι μοναχικές φυγές, το στριφτό τσιγάρο και όταν με φωνάζουν για τα «δύσκολα» τελικά παρότι κάθε φορά λέω δε θα το ξανακάνω, το κάνω.

9. Αν η ζωή σας γινόταν ταινία ποιος/α ηθοποιός θα σας υποδυόταν και γιατί;

Ο Μάνος Κατράκης όπως πρωταγωνιστούσε στο Ταξίδι στα Κύθηρα. Δεν ξέρω αν θα δεχόταν όμως.

10. Μοιραστείτε με το ethnos.gr (χωρίς να κλέβετε) την τελευταία φωτογραφία που τραβήξατε στο κινητό σας

Είναι ένα zoom των τόξων της αγγλικής γέφυρας του 1823 στο Κατούνι. Σταμάτησα και την τράβηξα καθώς πηγαίναμε για σύσκεψη στον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό στο Λιβάδι των Κυθήρων. Θα μπορούσαμε να κάνουμε άλλη μία συνέντευξη αποκλειστικά για αυτή τη φωτογραφία. Για την ιστορία, την αρχιτεκτονική, την τεχνολογία, τη διάσωση του μνημείου και του τοπίου από την τοπική κοινωνία του Τσιρίγου.

υποψήφιοιΕκλογές Q+AΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραεκλογέςΝίκος Μπελαβίλαςεκλογές 2023