Πολιτική|16.05.2023 07:15

Εκλογές 2023 - Τα «συνθήματα» Μητσοτάκη πριν τις κάλπες: Σε ποια κοινά απευθύνεται και ποια ατζέντα προτάσσει

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Με ένα μπαράζ περιοδειών στην τελευταία ευθεία προς τις κάλπες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρεται στα εκλογικά διλήμματα στα οποία  θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες. «Η χώρα θα πάει μπροστά ή θα κάνει βήματα πίσω» είναι το βασικό ερώτημα που θέτει προς τους ψηφοφόρους,  σημειώνοντας «θέλουμε κυβέρνηση Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργό Μητσοτάκη ή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό Τσίπρα; Τρίτη επιλογή δεν υπάρχει, αυτό είναι το δίλημμα».

Στη Νέα Δημοκρατία επικρατεί αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της κάλπης, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφές προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος. Παράλληλα επιμένουν στην ανάγκη «καθαρών λύσεων» και επιδιώκουν ένα υψηλό ποσοστό  στην κάλπη αυτής της Κυριακής, με στόχο την αυτοδυναμία σε μία δεύτερη αναμέτρηση (η οποία θα γίνει με ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής). 

Για να πετύχουν αυτό το στόχο εστιάζουν σε τρεις μεγάλες ομάδες : στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος, σε πολίτες που επέλεξαν για πρώτη φορά Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες εκλογές αλλά και σε όσους σκέφτονται να ψηφίσουν τώρα για πρώτη φορά. Μάλιστα γίνεται όλο και εντονότερο το φλερτ προς ψηφοφόρους  που μπορεί να αισθάνονται κοντά στο ΠΑΣΟΚ αλλά ταλαντεύονται στο τι να ψηφίσουν. Και επιχειρείται η προσέγγιση τους με αναφορές σε κοινές μάχες που δόθηκαν στο παρελθόν «ενάντια  στον λαϊκισμό και στην ευρωπαϊκή απομόνωση της χώρας»

Στο δρόμο προς τις κάλπες τέσσερα είναι τα βασικά «γαλάζια» συνθήματα που έχουν επιστρατευθεί: 

  • Το «σταθερά, τολμηρά, μπροστά» που αποτελεί και το κεντρικό σύνθημα της γαλάζιας προεκλογικής καμπάνιας. Με τις τρεις αυτές λέξεις κλείνουν τα σποτάκια της Νέας Δημοκρατίας, στα οποία παρουσιάζεται το σχέδιο της επόμενης ημέρας. Το  θέμα των μισθών είναι  ψηλά στην ατζέντα - με στόχο μια αύξηση σωρευτικά 25% μέχρι το 2027- όπως και ζητήματα που έχουν σχέση με την υγεία, την παιδεία και τον εκσυγχρονισμό του κράτους.
  • Η ανάγκη να ανανεωθεί η «συμφωνία αλήθειας» που είχε «υπογραφεί» την προηγούμενη τετραετία. Στόχος του κυβερνώντος κόμματος είναι να μιλήσει πρωτίστως στους πολίτες που είχαν ψηφίσει την Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες εκλογές και να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα ποσοστά συσπείρωσης. 
  • Η φράση «το είπαμε το κάναμε», καθώς από την Νέα Δημοκρατία θέλουν να δείξουν πως οι προεκλογικές δεσμεύσεις του 2019 υλοποιήθηκαν.  Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κατηγορεί την αντιπολίτευση πως «παρουσιάζουν  την εικόνα μιας Ελλάδας μαύρης, η οποία πολύ απλά υπάρχει μόνο στο δικό τους φαντασιακό κόσμο» 
  • To «δεύτερη φορά στην προκοπή και όχι μια δεύτερη φορά στην συμφορά». Από την Νέα Δημοκρατία εστιάζουν σε μια στρατηγική συγκρίσεων με το ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τις κάλπες. Δεν είναι τυχαίο πως όλο το προηγούμενο διάστημα γινόντουσαν αναφορές στην περίοδο του δημοψηφίσματος, με το κυβερνών κόμμα να θέλει να απευθυνθεί σε ένα κοινό που δεν θέλει περιπέτειες την επόμενη ημέρα

Τι θα κάνει μετά τις κάλπες ο Μητσοτάκης με τη διερευνητική εντολή 

Χάσμα χωρίζει πλέον την Νέα Δημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και είναι εμφανές πως οι γέφυρες επικοινωνίας έχουν κοπεί. Με δεδομένο πως από την κυβερνητική πλευρά έχουν πει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για συνεργασία με την Ελληνική Λύση είναι εμφανές πως στο «γαλάζιο» στρατόπεδο έχουν ως μοναδικό στόχο την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες. 

Επομένως, μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάρει την διερευνητική εντολή αλλά αναμένεται να την επιστρέφει μέσα στην ημέρα (και να μην εξαντλήσει το περιθώριο των τριών ημερών). Θα προβάλλει δε το επιχείρημα πως σε μια εποχή πολλαπλών προκλήσεων είναι ανάγκη να προκύψει ισχυρή κυβέρνηση, που να μπορεί να παίρνει γρήγορα αποφάσεις.

Μια «ανάσα» πριν από τις κάλπες από την Νέα Δημοκρατία ασκούν κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη για τις κομμένες γέφυρες επικοινωνίας και θέλουν να δείξουν πως η Χαριλάου Τρικούπη είναι πιο κοντά στην Κουμουνδούρου. Ουσιαστικά την επόμενη ημέρα των εκλογών θα υπάρξει μεταξύ των κομμάτων ένα blame game για το ποιος θα πάρει το βασικό μερίδιο της ευθύνης για μία νέα εκλογική αναμέτρηση μέσα στο καλοκαίρι. 

 

ειδήσεις τώραεκλογές 2023Νέα ΔημοκρατίαεκλογέςΚυριάκος Μητσοτάκηςαποτελέσματα εκλογών 2023