Πολιτική|17.05.2023 07:15

Εκλογές 2023 - Οι υποψήφιοι: Ο Χάρης Θεοχάρης εξηγεί τους τρεις λόγους που μεγάλη μερίδα του πληθυσμού απαξιώνει την πολιτική

Newsroom

Λίγο πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, οι υποψήφιοι βουλευτές απαντούν στο ερωτηματολόγιο του ethnos.gr για τις πολιτικές επιρροές τους, τον ελεύθερο χρόνο τους, τα σχέδια και τις επιδιώξεις τους αλλά και τους ήρωες -πραγματικούς ή φανταστικούς- που τους εμπνέουν. Ο Χάρης Θεοχάρης, πρώην υπουργός Τουρισμού είναι και υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στον Νότιο Τομέα Αθηνών.

1. Πώς αυτοπροσδιορίζεστε πολιτικά και ποια πιστεύετε ότι είναι η βασική διαφορά δεξιάς - αριστεράς;

Μολονότι θεωρώ ξεπερασμένες και ελάχιστα χρήσιμες τις κατηγοριοποιήσεις -πόσο μάλλον τις «ετικέτες»- θα έλεγα πως είμαι ένας φιλελεύθερος κεντρώος πολιτικός. Βεβαίως, όπως εγώ αντιλαμβάνομαι τη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα, καθένας μας προσανατολίζεται βάσει των θέσεων που υιοθετεί σε δύο πεδία, τα οποία πλέον έχουν σχεδόν αυτονομηθεί: Το οικονομικό και το κοινωνικό. Στο καθένα από αυτά τα δύο διακρίνουμε την αντίληψη, το πρόταγμα της λεγόμενης «δεξιάς» -δηλαδή της φιλελεύθερης πλευράς- και την αντίρροπη, της αριστεράς. Έτσι, με αυτή την προσέγγιση, καταλήγουμε σε τέσσερα «τεταρτημόρια», δύο στον στον οικονομικό, και δύο στον κοινωνικό άξονα. Ως προς τα οικονομικά, ο κρίσιμος παράγοντας είναι ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα αυτός που προσδιορίζει τη διαφορά ανάμεσα στην αριστερά και τη δεξιά. Στα κοινωνικά ζητήματα είναι η φιλελεύθερη νοοτροπία και στάση, απέναντι σε μια πιο συντηρητική.

2. Οι μεγαλύτερες πολιτικές επιρροές σας (άλλοι πολιτικοί, συγγραφείς, στοχαστές) και για ποιο λόγο;

Σε ό,τι αφορά στους πολιτικούς, ένα από τα πρότυπά μου είναι ο Τζον Φ. Κένεντι, μια προσωπικότητα που, εξαιτίας του τραγικού και τόσο πρόωρου τέλους του, πέρασε στη σφαίρα της μυθολογίας, δυστυχώς όμως όχι για ό,τι έκανε και ό,τι σκόπευε να κάνει ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Προσωπικά θεωρώ τον «JFK» σαν σημείο αναφοράς στην πολιτική, κυρίως επειδή εξέφρασε ιδανικά το πνεύμα της εποχής του, όντας απόλυτα συντονισμένος με τις προσδοκίες και τις ανάγκες του αμερικανικού λαού. Αυτό δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε συνηθισμένο.

Από στοχαστές ξεχωρίζω τον Κορνήλιο Καστοριάδη, ένα πνεύμα κολοσσιαίο, μαχητικό, ρηξικέλευθο, ένας άνθρωπος ο οποίος ξεπέρασε τα στενά όρια σε οποιοδήποτε από τα ποικίλα πεδία των ενασχολήσεών του, κόντρα σε κάθε απόπειρα περιχαράκωσης, πέρα από τα συμβατικά όρια των άλλων. Ο Καστοριάδης καταπιάστηκε με πολλά και διάφορα στη σταδιοδρομία του ως φιλοσόφου, κοινωνικού και πολιτικού διανοητή κ.λπ. Και, ακριβώς επειδή η σκέψη του ασφυκτιούσε κάθε φορά που την τοποθετούσαν κάτω από κάποια ταμπέλα, ο Κορνήλιος Καστοριάδης αντιμετώπισε σκληρή πολεμική και αμφισβήτηση από εκείνους που αρέσκονται στις εύκολες κατηγοριοποίησεις.

Τέλος, ο ποιητής που ασκεί πάνω μου διαχρονική γοητεία και με έχει επηρεάσει σε όλα τα επίπεδα με το έργο του, είναι ο Μεγάλος Αλεξανδρινός, ο Κωνσταντίνος Καβάφης. Έχει μία παγκόσμια, οικουμενική θεώρηση της ιστορίας, καθώς και της αέναης ζωντάνιας που διατηρεί το παρελθόν μέσα στον παρόν.

3. Τις (λίγες) ελεύθερες ώρες σας κατά την προεκλογική περίοδο, με τι ασχολείστε; Πώς χαλαρώνετε;

Πράγματι, οι ελεύθερες ώρες είναι ελάχιστες και μάλλον συμπυκνώνονται σε λίγα λεπτά πριν κοιμηθώ, αργά το βράδυ. Μόνον τότε, δυστυχώς, έχω την ευκαιρία να συζητήσω με τη σύζυγό μου, τη Δήμητρα, είτε τα συμβάντα της ημέρας μας σε ένα πιο χαλαρό πλαίσιο, είτε να μιλήσουμε για άλλα θέματα. Συνήθως είναι αυτά που -ομολογώ με τύψεις- παραμελώ, όπως τις υποχρεώσεις του σπιτιού κ.λπ.

4. Πώς αντιλαμβάνεστε την έννοια ενός «πολιτικού λάθους»; Σε ό,τι αφορά στο κόμμα σας, ποιο θα λέγατε ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος που έχει κάνει;

Τι σημαίνει «πολιτικό λάθος;» Κατά τη δική μου άποψη, σαν πολιτικό λάθος θα πρέπει να εννοούμε ότι έχει υποτιμηθεί ένα σημαντικό πρόβλημα που επηρεάζει τη ζωή των συμπολιτών μας. «Πολιτικό λάθος» θα μπορούσε θεωρηθεί επίσης η υπερβολική συγκατάβαση σε αιτήματα τα οποία δεν μπορούν να στηριχθούν και να είναι βιώσιμα -οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά κ.ο.κ. Απαντώντας τώρα στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, ομολογουμένως σε όλη σχεδόν την περίοδο της μεταπολίτευσης έχουμε δει αλόγιστες παροχές, αλλά και πολιτικούς που έχουν συνηθίσει να λένε πάντα «ναι», και ποτέ «όχι». Ευτυχώς όμως η τακτική αυτή, μια κληρονομική παρενέργεια της πελατειακής αντίληψης για τη σχέση κράτους-πολίτη, έχει καταπολεμηθεί συστηματικά και δυναμικά από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την περίοδο 2019-2023.

5. Ποιον πολιτικό άλλου κόμματος εκτιμάτε και γιατί;

Στα τηλεοπτικά πάνελ που συμμετέχω, συνήθως απέναντί μου έχω πολιτικούς του ΣΥΡΙΖΑ. Από αυτούς ξεχωρίζω τον Αλέξη Χαρίτση, διότι είναι ένα από τα ελάχιστα στελέχη του κόμματός του με τον οποίον μπορούμε να συζητήσουμε βάσει στοιχείων, σε μια στοιχειωδώς ορθολογική βάση. Ο κ. Χαρίτσης φροντίζει να είναι ενημερωμένος και αρθρώνει επιχειρήματα, δεν περιορίζεται σε φωνασκίες και απόπειρα μονοπώλησης των εντυπώσεων με συνθήματα προπαγανδιστικού τύπου.

6. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε αν εκλεγείτε;

Θα ζητήσω ταπεινά από την οικογένειά μου να με συγχωρέσει για τις ατελείωτες ώρες απουσίας μου από το σπίτι, για όλο αυτό το διάστημα που ήμουν μακριά από τη σύζυγο και τα παιδιά μας. Αυτό σκοπεύω να το κάνω με ένα δείπνο, σε κάποιο εστιατόριο που αρέσει σε όλους μας. Και, εφόσον η Νέα Δημοκρατία θα έχει αναδειχθεί πανηγυρικά νικήτρια των εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση, ενώ κι εγώ θα έχω εκλεγεί χάρη στην εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου, ελπίζω πως η οικογένειά μου θα συμφωνήσει μαζί μου ότι το αποτέλεσμα, μάς αποζημιώνει όλους.

7. Γιατί πιστεύετε ότι η πλειοψηφία των πολιτών απαξιώνει την πολιτική; Τι έχει πάει λάθος;

Η τάση απαξίωσης της πολιτικής είναι ένα φαινόμενο που δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα, αλλά διεθνώς. Κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν τρεις αιτίες που οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα. Η πρώτη είναι η ποιότητα του πολιτικού λόγου, ο οποίος κατά το πλείστον είναι «ξύλινος», κενός ουσιαστικού περιεχομένου και αναντίστοιχος με την πραγματική ζωή. Αρκετοί πολιτικοί χρησιμοποιούν φράσεις-κλισέ, τη μία μετά από την άλλη, συχνά χωρίς να γνωρίζουν καν το περιεχόμενο όσων λένε, ακριβώς επειδή δεν νοιάζονται πραγματικά για το καθήκον και την ευθύνη της εμπλοκής με τα κοινά.

Ο δεύτερος λόγος για την υποβάθμιση της πολιτικής σήμερα, είναι ότι αρκετοί πολιτικοί -ασφαλώς και κάποια κόμματα- αντιμετωπίζουν την προεκλογική εκστρατεία ως μια ευκαιρία να πλειοδοτήσουν σε υποσχέσεις που ξέρουν ότι δεν θα τηρήσουν. Αυτό διαβρώνει την όποια σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη, ο οποίος διακρίνει αμέσως την κυνική πλευρά των πολιτικών, την δημαγωγική αντίληψη που συμπυκνώνεται στη φράση «λέμε και κάτι παραπάνω στις εκλογές».

Ο τρίτος είναι ότι η πολιτική είναι η συνέχιση μιας διαμάχης η οποία παλαιότερα διεξαγόταν με όπλα, απλώς τώρα γίνεται με άλλα, ειρηνικά μέσα. Παρόλ' αυτά, η πολιτική αντιπαράθεση παραμένει μία μαχητική διαδικασία από τη φύση της, που χωρίζει τους ανθρώπους σε αντίπαλες πλευρές, γινόμαστε «εμείς» ενάντια στους « άλλους». Αυτό απωθεί πολύ κόσμο που απεχθάνεται αυτούς τους διαχωρισμούς, οι οποίοι, μάλιστα, σε κάποιο βαθμό, είναι τεχνητοί.

8. Με ποιον φανταστικό χαρακτήρα βιβλίου, ταινίας ή κόμικ ταυτίζεστε;

Όταν ήμουν μικρός αυτός που πάντα μου άρεσε και θα ήθελα να του μοιάζω, όχι στην τρέλα με την οποία φερόταν στο κόμικ, αλλά στα αποτελέσματα των δράσεων του, ήταν ο αρχέτυπος εφευρέτης, ο Κύρος Γρανάζης. Πάντα είχε μία πρωτότυπη λύση, για κάθε πρόβλημα που αντιμετώπιζε. Είναι ο ορισμός του πολυμήχανου, του πνεύματος που δεν επιτρέπει σε κανένα εμπόδιο να το σταματήσει.

9. Αν η ζωή σας γινόταν ταινία ποιος/α ηθοποιός θα σας υποδυόταν και γιατί;

Θα επέλεγα τον Χιού Γκραντ. Και όχι επειδή μοιάζουμε σαν... δίδυμοι -αστειεύομαι προφανώς, αλλά διότι παίζει σχεδόν πάντα τον ρόλο του καλού παιδιού, ρόλος που θέλω να πιστεύω ότι ταιριάζει και σε εμένα. Έστω κι αν τα «καλά παιδιά» είναι πιο επιρρεπή στο να μπλέκουν σε περιπέτειες. Αυτό όμως συμβαίνει επειδή πολλοί μάς υποτιμούν -κάτι που συνήθως αποδεικνύεται μεγάλο πλεονέκτημα για εμάς.

10. Μοιραστείτε με το ethnos.gr (χωρίς να κλέβετε) την τελευταία φωτογραφία που τραβήξατε στο κινητό σας

Bonus: Χωρίς να ξέρετε ποιος είναι, τι θέλετε να ρωτήσετε τον επόμενο υποψήφιο-καλεσμένο μας;

Τελικά εσείς τι πιστεύετε; Η ενασχόληση με την πολιτική αξίζει τόσες θυσίες;

ειδήσεις τώραΝέα Δημοκρατίαεκλογές 2023Εκλογές Q+AΧάρης Θεοχάρηςεκλογές