Πολιτική|17.05.2023 09:34

Τέμπη: Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο μετά την απάντηση Μητσοτάκη για «εργαλειοποίηση» - Αντιδράσεις μηχανοδηγών και κήρυξη απεργίας

Μαρία Λιλιοπούλου

Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στις 30 Μαΐου, για την οποία ήδη έγραψε το «Εθνος», ανακοίνωσαν οι μηχανοδηγοί, καθώς όπως επισημαίνουν «δεν έχουν τηρηθεί οι δεσμεύσεις του ΟΣΕ για τα ζητήματα επικοινωνίας στη γραμμή της Ειδομένης».

Η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ) σημειώνει ότι απορρίπτει την αύξηση της ταχύτητας στα 140 χιλιόμετρα σε μη τηλεδιοικούμενα τμήματα του δικτύου, ενώ θα ορίσει εμπειρογνώμονα για να εκπονήσει μελέτη για τις μέγιστες ταχύτητες στο Ελληνικό Δίκτυο, λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή κατάσταση.

Οι μηχανοδηγοί επαναλαμβάνουν ότι τη Δευτέρα, πρώτη μέρα της επανεκκίνησης του Προαστιακού Λάρισας- Θεσσαλονίκης, δόθηκε εντολή από τον ΟΣΕ σε συρμό του Προαστιακού να κινηθεί σε μονή γραμμή μεταξύ Λάρισας - Πλατέως (130 χλμ απόσταση), περνώντας με μονοδρόμηση και από το σημείο που συνέβη το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών χωρίς να λειτουργούν φωτοσήματα και τηλεδιοίκηση.

Ζητούν η επανεκκίνηση να γίνει με όρους ουσίας κι όχι επικοινωνίας

«Επειδή η επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου είναι το ζητούμενο και με τη μέγιστη ασφάλεια άρα αυτή πρέπει να γίνει με όρους ουσίας και όχι επικοινωνίας, οι λαμβάνοντες τις αποφάσεις αυτές οφείλουν να γνωρίζουν ότι οι μηχανοδηγοί δε θα λάβουν υπόψη τους καμία οδηγία που θέτει σε κίνδυνο την ασφαλή κυκλοφορία των τρένων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΠΕΠΕ.

Προσθέτουν ότι αυτό θα ήταν και το μήνυμα του Σωματείου και στον αρμόδιο υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Γιώργο Γεραπετρίτη εφόσον είχε δεχτεί να τους συναντήσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματείων Μηχανοδηγών (ΑLE) που εκπροσωπεί Σωματεία από 17 χώρες της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα.

Η ΠΕΠΕ σημειώνει ότι θα συμμετάσχει σε συναντήσεις στις Βρυξέλλες στις αρχές Ιουνίου τονίζοντας τα προβλήματα του Ελληνικού Σιδηροδρόμου στις αρχές της Κοινότητας, ενώ τις επόμενες ημέρες θα έχει συνάντηση με την Διοίκηση της Hellenic Train για ζητήματα που άπτονται των προγραμμάτων εργασίας και έχειζητήσει την άμεση επίλυσή τους.

Νέα κόντρα από την απάντηση Μητσοτάκη περί «εργαλειοποίησης» των θυμάτων

Την ίδια στιγμή νέα πολιτική κόντρα πυροδότησε η απάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη σε τηλεοπτική συνέντευξη περί «εργαλειοποίησης» της τραγωδίας των Τεμπών. Ο Πρωθυπουργός ερωτηθείς για τη μήνυση που υπέβαλαν οι συγγενείς των θυμάτων, αλλά και την απεργία των μηχανοδηγών, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι τίποτα δεν άλλαξε στον σιδηρόδρομο 2,5 μήνες, είπε: «Λυπάμαι που το ζήτημα αυτό εργαλειοποιείται με τέτοιο τρόπο λίγες μέρες πριν από τις εκλογές και πιστεύω ότι και ο δικαιολογημένος θυμός των συγγενών των θυμάτων δε δικαιολογεί τέτοιου είδους συμπεριφορές».

Άμεση ήταν η απάντηση της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπης Τσαπανίδου, η οποία κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «δε νιώθει τους πολίτες». Προσέθεσε ότι ο Πρωθυπουργός «δε δίστασε να επιτεθεί χυδαία ακόμη και στους γονείς των αδικοχαμένων παιδιών στα Τέμπη λέγοντας ότι δήθεν εργαλειοποιούν το δράμα τους με την μήνυση που κατέθεσαν εναντίον του», σημείωσε χαρακτηριστικά. Και κατέληξε λέγοντας: «Αφού έκανε τα πάντα για να συγκαλύψει το έγκλημα στα Τέμπη, αφού κατέβασε τον υπουργό των Τεμπών τον κ. Καραμανλή υποψήφιο στη Σέρρες σαν να μη συμβαίνει τίποτα, τώρα μπροστά στις αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων, δεν διστάζει να τα βάλει ακόμη και μαζί τους. Δεν διστάζει πουθενά. Δεν ντρέπεται καθόλου. Δεν νιώθει. Πρέπει να φύγει. Δεν μας αξίζει».

Για τυμβωρυχία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, υπογραμμίζοντας σε δήλωσή του ότι: «Θα περιμέναμε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα μπροστά στο ανθρώπινο δράμα των θυμάτων των Τεμπών και των οικογενειών τους να δείξει έστω λίγο σεβασμό χωρίς να τους εργαλειοποιεί. Όμως η πολιτική τυμβωρυχία και η προεκλογική απελπισία της αντιπολίτευσης δεν έχει όρια και έρχεται να επιβεβαιώσει ελάχιστη ώρα μετά ακριβώς αυτό που είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στον ΑΝΤ1».

Ο κ. Σκέρτσος ανέφερε πως ο πρωθυπουργός απάντησε ταυτόχρονα σε δύο ερωτήματα για την απεργία των σιδηροδρομικών και για τη μήνυση των οικογενειών των θυμάτων «και είπε το αυτονόητο: Ότι η συγκεκριμένη απεργία λίγες μέρες πριν τις εκλογές αποτελεί εργαλειοποίηση της τραγωδίας που προσβάλει πρωτίστως τους συγγενείς των θυμάτων. Ως «αδικαιολόγητη» δηλαδή κρίθηκε από τον πρωθυπουργό η απεργία των σιδηροδρομικών και όχι η μήνυση των συγγενών -όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ- στους οποίους σε αμέσως επόμενο σημείο είπε ότι συμπαραστέκεται απόλυτα για την ταχεία και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης από τη δικαιοσύνη».

Μηχανοδηγοί προς κυβέρνηση: Δεν προκηρύξαμε απεργία πριν τις εκλογές - Μη μας εμπλέκετε στις δηλώσεις σας

Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου προκάλεσαν την αντίδραση και των μηχανοδηγών. Σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της ΠΕΠΕ, Κώστας Γενιδούνιας καλεί την κυβέρνηση να μην εμπλέκει τους εργαζομένους στις δηλώσεις της και να ενημερωθεί για την ημερομηνια και τα αιτήματα της απεργίας.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Ας πούμε τα εξής στον κυβερνητικό εκπρόσωπο. 1. Οι μηχανοδηγοί προκήρυξαν απεργία για τις 30 Μαΐου, όχι μέσα στις εκλογές, ούτε λίγες μέρες πριν, αλλά 9 μέρες μετά, παροτι ο ΟΣΕ είχε δώσει γραπτές διαβεβαιώσεις για τις 14/5/23 και δεν τις τήρησε! Δεν προκηρύξαμε απεργία μέσα, πριν ή κοντά στις εκλογές, γιατί ξέραμε καλά τι θα έλεγαν όσοι μας κατηγορούσαν ως συντεχνία όταν στέλναμε τα εξώδικα για την ασφαλεια της κυκλοφορίας. Εδώ δεν δέχτηκαν να συναντήσουν την Ευρωπαϊκή μας Ομοσπονδία που ήρθε στην Αθήνα αισθανόμενη την ανάγκη να συνομιλήσει με τους υπεύθυνους για τον σιδηρόδρομο. 2. Κύριε Σκέρτσο, οι σιδηροδρομικοί θρηνούν 11 συναδέλφους. Μάλλον αυτό το ξεχάσατε στην δήλωση σας. Και αυτοί έχουν οικογένειες και εμείς που από τύχη δεν είμαστε στην θέση τους, νιωθουμε ΟΡΓΗ γιατί όχι μόνο δεν μας ακούγατε αλλά μας χλευάζατε 4 χρόνια ως πολιτική ηγεσία».

Ο πρόεδρος των μηχανοδηγών μάλιστα ρωτά τον κ. Σκέρτσο αν συμφωνεί η κυβέρνηση με την αύξηση των ταχυτήτων στα 140 χιλιόμετρα σε μη τηλεδιοικουμενα τμήματα του δικτύου και αν σε αυτά τα τμήματα γίνονται έργα και μπορεί να έχουμε μονές γραμμές: «Μια άστοχη δήλωση διορθώνεται με μια συγνώμη. Όχι με επίθεση σε αυτούς που θρηνούν επίσης νεκρούς και προσπαθούν να επαναλειτουργήσει ο σιδηρόδρομος με ασφάλεια. Αρκετά!», καταλήγει η ανάρτηση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

σιδηροδρομικό δυστύχημαΤέμπηειδήσεις τώραμηχανοδηγόςαπεργία