Πολιτική|17.05.2023 13:00

Εκλογές 2023 - Μητσοτάκης: Προϋπόθεση για την ανάπτυξη να αυξήσουμε τη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομία

Newsroom

Για την επαφή που επιδιώκει να έχει με τους νέους, τα θέματα που αφορούν τις γυναίκες αλλά και τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετώπισε ως πρωθυπουργός μίλησε, μεταξύ άλλων, το πρωί της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου στον Alpha, τέσσερις μόλις ημέρες πριν τις εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντικά τα ζητήματα των γυναικών, ενώ τόνισε πως «πρέπει να μας απασχολήσει η θέση τους στο εργασιακό περιβάλλον», την ώρα που δεσμεύτηκε πως στην επόμενη τετραετία θα κλείσει το χάσμα ανάμεσα στους μισθούς ανδρών και γυναικών.

Εκλογές 2023: «Πρέπει να μας απασχολεί η θέση των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον»

«Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν βλέπω νέες γυναίκες που κάνουν το βήμα για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Έχουμε ήδη τέτοιες ιστορίες που αποδεικνύουν ότι μπορούμε να σπάσουμε στερεότυπα και ταμπού. Υπάρχει ακόμα μια απόσταση στις αμοιβές και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην πορεία. Πρέπει να μας απασχολήσει η θέση των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «προϋπόθεση ανάπτυξης να αυξήσουμε τη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομία. Χρειάζονται πολιτικές που θα βοηθήσουν τις γυναίκες να ισορροπήσουν ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική ζωή».

«Έχω δεσμευθεί ότι στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα έχουμε περισσότερες γυναίκες. Προσβλέπω να έχουμε και στη Βουλή πολλές περισσότερες γυναίκες. Σίγουρα στα ψηφοδέλτια εντάξαμε μεγάλο ποσοστό γυναικών με σοβαρή επαγγελματική διαδρομή, με καλά βιογραφικά. Έχουμε πάρα πολλές γυναίκες που έχουν κολλήσει ένσημα και γνωρίζουν την κοινωνία» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. «Με ενοχλεί πολύ να ακούω σε περιφέρειες π.χ. που μπαίνουν 4 σταυροί να λένε κάποιοι "ας βάλουμε και έναν σε γυναίκα". Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας έκανα πράξη όσα λέω με 8 γυναίκες», επισήμανε.

Αναφερόμενος στη δεύτερη τετραετία, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «θέλουμε να αυξήσουμε τους μισθούς και να κλείσει το χάσμα ανάμεσα στους μισθούς ανδρών και γυναικών. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να δώσουμε έμφαση στις παραγωγικές επενδύσεις και στην κατάρτιση του εργασιακού δυναμικού». Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι «δώσαμε άδειες πατρότητας, επίδομα 2.000 ευρώ για τη γέννηση του παιδιού. Είναι ένας τρόπος για να μπορούν τα ζευγάρια να έχουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης».

Η χρήση του Tik Tok πριν τις εκλογές

Ερωτηθείς για το άνοιγμα στους νέους μέσω TikTok απάντησε ότι «η συνεργάτιδά μου η Κύρα επέμενε ότι το TikTok είναι μέσο για να έρθουμε σε επαφή με τους νέους. Διασκεδάζω πολύ και βγάζω κομμάτια του χαρακτήρα μου πιο χαλαρή και πιο διασκεδαστική. Τη δουλειά μου την κάνω με επαγγελματισμό αλλά αυτές οι ευκαιρίες είναι καλές για να αυτοσαρκαζόμαστε».

Για το ντιμπέιτ και το κλίμα ανάμεσα στον ίδιο και τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι αλλά όταν βρισκόμαστε τηρούμε τους κανόνες της ευπρέπειας και της ευγένειας. Δεν είναι ο άνθρωπος που θα έβγαινα για μπύρα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε ευγενείς όταν συναντιόμαστε».

Στην ερώτηση, δε, με ποιον θα έβγαινε για μπύρα ο κ. Μητσοτάκης απάντησε με τον Δημήτρη Κουτσούμπα «γιατί θέλω να μάθω τι κάνει τώρα έναν άνθρωπο να είναι κομμουνιστής. Πώς μπορείς να υπερασπίζεσαι μια ιδεολογία που την χρεοκόπησε η ίδια η ιστορία».

«Υπάρχει μια απόσταση σήμερα με τη νέα γενιά. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να είμαι ειλικρινής και να μην μιλάω με ξύλινη γλώσσα. Το να είναι κάποιος ο εαυτός του είναι πολύ σημαντικό. Να πείσοιυμε τους νέους ότι η συμμετοχή στα κοινά είναι προϋπόθεση για την πορεία της κοινωνίας. Η συμμετοχή αυτή δεν εξαντλείται στη συμμετοχή στις εκλογές. Χαίρομαι όταν βλέπω δημιουργικό ακτιβισμό από τους νέους. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα τεράστιο ζήτημα, η τεχνητή νοημοσύνη, οι προχωρημένοι αλγόριθμοι. Αυτά είναι τα ζητήματα που θα μας απασχολήσουν το 2030-2035», σημείωσε.

«Η μεγαλύτερη πολιτική δυσκολία ήταν η πανδημία»

Στην τελευταία ερώτηση για την μεγαλύτερη δυσκολία της 4ετίας είπε ότι «η μεγαλύτερη πολιτική δυσκολία ήταν η πανδημία γιατί έπρεπε να κλείσουμε τη χώρα και νομίζω τα καταφέραμε καλά. Δώσαμε πολλά περισσότερα χρήματα από ό,τι φανταζόμασταν και κρατήσαμε όρθια τη χώρα. Η ανάπτυξη η σημερινή οφείλεται εν πολλοίς σε αυτή τη στήριξη. Σε ανθρώπινο επίπεδο μακράν η πιο δύσκολη στιγμή ήταν η τραγωδία στα Τέμπη. Θα με συνοδεύει για πάντα και η ευθύνη και η ευθύνη να μην ξανασυμβεί».

Ερωτηθείς, τέλος, για το εκλογικό αποτέλεσμα δήλωσε αισιόδοξος «καθώς βλέπω ένα ισχυρό ρεύμα, μια αναγνώριση για το έργο μας και ένα ενδιαφέρον του κόσμου να συζητήσουμε για το αύριο. Εμείς είμαστε το μόνο κόμμα που έχουμε ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα ΔημοκρατίαεκλογέςΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώρααποτελέσματα εκλογών 2023εκλογές 2023