Πολιτική|18.05.2023 07:15

Εκλογές 2023 - Οι υποψήφιοι: Η Μυρτώ Κοροβέση έχει επηρεαστεί από τον Μαρξ, λατρεύει τη λογοτεχνία και θέτει ως προτεραιότητα τη νέα γενιά

Newsroom

Λίγο πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, οι υποψήφιοι βουλευτές απαντούν στο ερωτηματολόγιο του ethnos.gr για τις πολιτικές επιρροές τους, τον ελεύθερο χρόνο τους, τα σχέδια και τις επιδιώξεις τους αλλά και τους ήρωες -πραγματικούς ή φανταστικούς- που τους εμπνέουν. H Μυρτώ Κοροβέση είναι δικηγόρος και υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Ανατολική Αττική.

1. Πώς αυτοπροσδιορίζεστε πολιτικά και ποια πιστεύετε ότι είναι η βασική διαφορά δεξιάς – αριστεράς;

Πολιτικά νιώθω ότι ανήκω στο προοδευτικό χώρο της αριστεράς και στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Διαπνέομαι από σοσιαλδημοκρατικές ιδέες και θεωρώ ότι η μεγάλη διάφορα ανάμεσα σε δεξιά και αριστερά είναι η οπτική που έχουν για το κοινωνικό κράτος, τη παιδεία, τον πολιτισμό, ίσως και για την οικονομία.

2. Οι μεγαλύτερες πολιτικές επιρροές σας (άλλοι πολιτικοί, συγγραφείς, στοχαστές) και για ποιο λόγο;

Έχω σε μεγάλο βαθμό επηρεαστεί από τον Μαρξ. Θεωρώ υψίστης σημασίας για όσους μπλέκονται με την πολιτική με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να έχουν διαβάσει τον Μαρξ, και να μιλούν για δικαιοσύνη, εμπιστοσύνη, αξιοκρατία. Γενικά, λατρεύω τη λογοτεχνία και ανέκαθεν περνούσα ώρες πάνω σε βιβλία, από Orwell μέχρι Agatha Christie και Αλκυόνη Παπαδάκη. Όσον αφορά σε πολιτικές επιρροές, νομίζω ότι επηρεάστηκα πολύ από τη Μελίνα Μερκούρη, τα ακούσματα του Ανδρέα Παπανδρέου και φυσικά τον Αλέξη Τσίπρα.

3. Τις (λίγες) ελεύθερες ώρες σας κατά την προεκλογική περίοδο, με τι ασχολείστε; Πώς χαλαρώνετε;

Δυστυχώς δεν υπάρχουν ώρες χαλάρωσης, τρέχω νυχθημερόν. Με τα πολλά χιλιόμετρα που κάνω καθημερινά -μιας και η Ανατολική Αττική είναι τεράστια σε έκταση- το μόνο που με ξεκουράζει είναι να βάζω δυνατά (πολύ δυνατά) τη μουσική που μου αρέσει στο αυτοκίνητο.

4. Πώς αντιλαμβάνεστε την έννοια ενός “πολιτικού λάθους”; Σε ό,τι αφορά το κόμμα σας, ποιο θα λέγατε ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος που έχει κάνει;

Πολιτικό λάθος σημαίνει ανάληψη ευθυνών, σημαίνει παραιτήσεις και όχι κροκοδείλια δάκρυα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναγνωρίσει λάθη του παρελθόντος, έχει κάνει την αυτοκριτική του και πλέον ωριμότερος θέλει και μπορεί να κυβερνήσει για όλους τους Έλληνες. Θεωρώ ότι πολιτικό λάθος και με επακόλουθο ευρύτερο πολιτικό κόστος για το ΣΥΡΙΖΑ, ήταν και ίσως, παραμένει ως έναν βαθμό η έλλειψη επικοινωνιακής ισχύος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

5. Ποιον πολιτικό άλλου κόμματος εκτιμάτε και γιατί;

Εκτιμώ γυναίκες πολιτικούς περισσότερο, διότι αυτό που κάνουν έχει μια δόση μεγαλύτερης δυσκολίας μιας και η Βουλή είναι ανδροκρατούμενος χώρος. Θα πω τη Δόμνα Μιχαηλίδου, διότι παρότι διαφωνούμε πολιτικά έχει τολμηρό και καθαρό λόγο και είναι μια νεότατη υφυπουργός.

6. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε αν εκλεγείτε;

Προτεραιότητα μου είναι η νέα γενιά και η διεκδίκηση των αιτημάτων τους εντός του ελληνικού κοινοβουλίου. Αν εκλεγώ θα ήθελα να φέρω και να κομίσω πράγματα στο τόπο μου. Θα πρωτοστατήσω με ότι δυνάμεις μου δοθούν για να δημιουργηθεί νοσοκομείο και μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής.

7. Γιατί πιστεύετε ότι η πλειοψηφία των πολιτών απαξιώνει την πολιτική; Τι έχει πάει λάθος;

Ο κόσμος έχει πληγωθεί από τα τόσα χρόνια απανωτών κρίσεων. Οι έννοιες και οι ιδεολογίες έχουν ρευστοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, η κοινωνική μοναξιά αυξάνεται, είμαστε αντιμέτωποι με μια «εικονιστική δημοκρατία» όπου το πάθος για τα κοινά έχει χαθεί. Δεν τρέφω αυταπάτες, δεν θα πω ότι θα αλλάξουν όλα και θα ξεκινήσουν οι νέοι να ενδιαφέρονται με μια νεανική υποψηφιότητα, θέλει δουλειά και έστω και ένα ταρακούνημα να γίνει και να πάει κάποιος να ψηφίσει το θεωρώ σημαντικό.

8. Με ποιον φανταστικό χαρακτήρα βιβλίου, ταινίας ή κόμικ ταυτίζεστε;

Χμ! Δύσκολη ερώτηση. Θα πω με τη Wonder Woman. Πρώτον, γιατί είναι γυναίκα και σπάει τα στερεότυπα, αποδεικνύοντας ότι οι γυναίκες είναι μαχήτριες και πολεμίστριες. Και δεύτερον, γιατί με την τελευταία ηθοποιό που την υποδύθηκε μου λένε ότι μοιάζω! (Χαχα)

9. Αν η ζωή σας γινόταν ταινία ποιος/α ηθοποιός θα σας υποδυόταν και γιατί;

Χαχα, δε το είχα σκεφτεί ποτέ αυτό. Χμμμ, νομίζω ότι θα πω τη Rachel Weisz και αυτό γιατί είχε ιδιαίτερο πολιτικό και ανθρωπολογικό ενδιαφέρον η τελευταία ταινία του Γιώργου Λάνθιμου στην οποία πρωταγωνιστούσε ( The Favourite), οι σχέσεις εξουσίας, η γυναικεία φιλία και η τύφλωση που προκαλεί το πάθος για περισσότερη εξουσία ξετυλίγονται μαεστρικά.

Επίσης είμαι φαν του James Bond!

10.Μοιραστείτε με το ethnos.gr (χωρίς να κλέβετε) την τελευταία φωτογραφία που τραβήξατε στο κινητό σας.

υποψήφιοιΣΥΡΙΖΑεκλογές 2023Εκλογές Q+Aεκλογέςειδήσεις τώρα