Πολιτική|18.05.2023 07:13

Εκλογές 2023: Η «γαλάζια» μάχη της Θεσσαλονίκης - Γιατί ο Μητσοτάκης εστιάζει στη Βόρεια Ελλάδα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιδίδεται σε ένα «σπριντ» στη Βόρεια Ελλάδα, με στόχο την περαιτέρω αύξηση των ποσοστών της συσπείρωσης. Μάλιστα, σήμερα θα πραγματοποιήσει ομιλία στη Θεσσαλονίκη, όπου θα θέσει εκ νέου τα εκλογικά διλήμματα και παράλληλα θα εστιάσει σε μια θετική ατζέντα (κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένα έργα που υλοποιούνται στην πόλη). Είχε προηγηθεί χθες περιοδεία σε περιφέρειες που το 2019 υπήρξαν ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις της Νέας Δημοκρατίας: την Ημαθία, την Πέλλα και την Καστοριά (η οποία μετά την τελευταία απογραφή είναι μονοεδρική).

Εκλογές 2023: Οι στόχοι της ΝΔ - Πού δίνεται βαρύτητα

Στόχος όλων αυτών των κινήσεων είναι να συσπειρωθεί ένα παραδοσιακό κοινό της Νέας Δημοκρατίας και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο «διαρροών» προς μικρά κόμματα που κινούνται στα δεξιά. Δεδομένο είναι πως από το κυβερνών κόμμα εστιάζουν στο χώρο του κέντρου- μάλιστα φλερτάρουν και ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ - ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως θέλουν να αφήσουν χώρο για άλλους ενοίκους στη δεξιά πολυκατοικία.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην Α' Θεσσαλονίκης, μια περιφέρεια που στις τελευταίες εκλογές η Νέα Δημοκρατία είχε πάρει ποσοστό 35.52% και ο ΣΥΡΙΖΑ 31.31% (διαφορά περίπου 13.000 ψήφων). Υπενθυμίζεται μάλιστα πως η Α Θεσσαλονίκης θα είναι η μία από τις τρεις περιφέρειες που θα είναι υποψήφιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης (οι άλλες δύο είναι ο Έβρος και ο Δυτικός τομέας της Αθήνας). Στόχος της κίνησης αυτής είναι να ενισχυθεί το ψηφοδέλτιο του κόμματος, καθώς σε αυτές τις εκλογές δεν θα είναι υποψήφιος ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Στην Πειραιώς υπάρχει ικανοποίηση για τα δημοσκοπικά ευρήματα, ωστόσο το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό. «Να τερματίσουμε δυνατοί στο σπριντ των τελευταίων ημερών. Να διεκδικήσουμε όλες εκείνες τις ψήφους οι οποίες ακόμα είναι διεκδικήσιμες, το βράδυ της Κυριακής να μην υπάρχει σε κανέναν καμία απολύτως αμφιβολία: η Νέα Δημοκρατία θα είναι η μεγάλη νικήτρια και αυτή που θα κυβερνήσει τον τόπο την επόμενη τετραετία» σημείωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στόχος είναι να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η συσπείρωση του κόμματος και να μην υπάρξει χαλαρή ψήφος στις εκλογές της απλής αναλογικής. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρείται η συστράτευση όλων των στελεχών και διαρκώς τονίζεται η κρισιμότητα της επικείμενης αναμέτρησης. Υπενθυμίζεται πως πριν από περίπου δέκα ημέρες είχε σταλεί μήνυμα ενότητας με την κοινή παρουσία και τις ομιλίες στο Ζάππειο του Κυριάκου Μητσοτάκη και των πρώην πρωθυπουργών Κ. Καραμανλή και Αν.Σαμαρά.

Σήμερα ο Κώστας Καραμανλής θα παραστεί στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε δείπνο περίπου 50 γαλάζιων στελεχών κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της ΔΕΕΠ Α' Θεσσαλονίκης Θόδωρου Μητράκα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός σχεδιάζει να επισκεφθεί και τις Σέρρες (εκεί είναι υποψήφιος ο τέως υπουργός Κ. Καραμανλής).

Σταθερότητα vs πολιτικού αχταρμά λέει η ΝΔ

Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστιάζει στην ανάγκη σταθερότητας την επόμενη ημέρα των εκλογών και εξαπολύει πυρά στην αντιπολίτευση πως δεν καταθέτει αξιόπιστη πρόταση για την επόμενη ημέρα. «Από τη μία υπάρχει μια ξεκάθαρη πρόταση διακυβέρνησης: ισχυρή και αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία για αυτοδύναμη Ελλάδα. Αυτό πρεσβεύουμε εμείς. Και από την άλλη υπάρχει ο απόλυτος πολιτικός αχταρμάς» σημείωσε χθες χαρακτηριστικά.

Για την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης από την Νέα Δημοκρατία τονίζεται πως από την αντιπολίτευση υπάρχει ένα θέατρο του παραλόγου και πως «προσπαθούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους αλλά ο ένας δεν θέλει τον άλλον». Τα πυρά δεν περιορίζονται μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά στρέφονται τόσο προς τον Νίκο Ανδρουλάκη (τον οποίο κατηγορούν πως θέλει για Πρωθυπουργό κάποιον «άγνωστο Χ» -kinder έκπληξη) όσο και προς τον Γιάνη Βαρουφάκη (με αφορμή το σχέδιο Δήμητρα).

Οι αναφορές στα εθνικά

Το ποιος θα κρατάει σταθερά το τιμόνι της χώρας την επόμενη τετραετία έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από την Νέα Δημοκρατία, με τις αναφορές στα εθνικά θέματα να έχουν πυκνώσει. «Ποιος, λοιπόν, είναι πιο κατάλληλος να διαχειριστεί μια επιθετική Τουρκία την επόμενη μέρα;» είναι το ερώτημα που μπαίνει από την «γαλάζια» πλευρά με στόχο την συσπείρωση παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος.

Αυτό που επισημαίνεται είναι πως μετά τις τουρκικές εκλογές η γειτονική χώρα μπορεί να επιστρέψει στην αναθεωρητική ατζέντα και επομένως χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση στην Ελλάδα. Και με αναφορές στα όσα έχουν γίνει για την ενίσχυση του ρόλου της χώρας στη γεωπολιτική σκακιέρα στόχος της Πειραιώς είναι να αγγίξουν πρωτίστως παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος και να αποφύγουν μετακινήσεις προς τα δεξιά στην κάλπη της απλής αναλογικής.

αποτελέσματα εκλογών 2023εκλογέςαπλή αναλογικήΚυριάκος Μητσοτάκηςεκλογές 2023Νέα Δημοκρατίαειδήσεις τώρα