Πολιτική|18.05.2023 17:26

Εκλογές 2023: Το παρασκήνιο της απόσυρσης Κατρούγκαλου από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ - Το τηλεφώνημα με Τσίπρα

Βούλα Κεχαγιά

Έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιώργο Κατρούγκαλο αποφασίστηκε η απόσυρση του δεύτερου από την εκλογική μάχη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι εξηγήσεις αλλά και η διορθωτική δήλωση από πλευράς του πρώην υπουργού δεν ήταν επαρκείς ώστε να αποκατασταθεί η πολιτική ζημιά που προκλήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Με νεότερη δήλωσή του ο πρώην υπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη δηλώνοντας ότι αποσύρεται από την εκλογική μάχη. Επί της ουσίας ωστόσο, επειδή η ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων έχει γίνει το όνομα του Γιώργου Κατρούγκαλου θα υπάρχει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας και η απόσυρση από την εκλογική μάχη σημαίνει στην πράξη παρότρυνση προς τους πολίτες να μην τον ψηφίσουν.

Εκλογές 2023: Η τηλεοπτική εμφάνιση που προκάλεσε την αναστάτωση

Η αναστάτωση ξεκίνησε όταν σε τηλεοπτική του εμφάνιση χθες το βράδυ ο πρώην υπουργός Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υποστήριξε ότι θα μπορούσε να υπάρξει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες της τάξης του 20% θέση που ωστόσο δεν περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος. Ως εκ τούτου όσα είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος έγιναν «σημαία» από τη ΝΔ και εστία πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων.

Η διευκρινιστική δήλωση που δεν ήταν αρκετή

Ο κ. Κατρούγκαλος προχώρησε σε διορθωτική και διευκρινιστική δήλωση η οποία όμως δεν ήταν αρκετή. Μεσολάβησε επικοινωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος την ώρα που «κορυφωνόταν» η κριτική από τη ΝΔ βρισκόταν σε τηλεοπτικό γύρισμα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ενημερώθηκε για τις διαστάσεις που πήρε το όλο ζήτημα και επί της ουσίας ζήτησε από τον Γιώργο Κατρούγκαλο να αποσυρθεί από την εκλογική μάχη, όπερ και εγένετο. Ο πρώην υπουργός με δήλωσή του σχολίασε: «Αν υπήρχε κρυφή ατζέντα, θα τη φανέρωνα αυτόβουλα δύο ημέρες πριν από τις εκλογές; Η ζημιά όμως γίνεται με όργανο την μιντιακή παντοκρατορία της δεξιάς. Δεν θα τη διευκολύνω. Άλλωστε η εμπλοκή μου στην πολιτική δεν έγινε ποτέ με όρους προσωπικού συμφέροντος, αλλά προσφοράς. Εγκατέλειψα το Ευρωκοινοβούλιο όταν προσκλήθηκα στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανέλαβα με άγνοια κινδύνου την καυτή πατάτα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη».

Η αυστηρή πρώτη ανακοίνωση της Κουμουνδούρου

Είχε προηγηθεί αυστηρή ανακοίνωση από την Κουμουνδούρου που ανέφερε ότι «όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά, είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή. Ο ελληνικός λαός θα κληθεί να προσυπογράψει με την ψήφο του το Συμβόλαιο Αλλαγής και Εμπιστοσύνης και μόνο αυτό».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εκλογές 2023εκλογέςψηφοδέλτιαειδήσεις τώραΑλέξης ΤσίπραςΓιώργος Κατρούγκαλος