Πολιτική|18.05.2023 18:26

Θεσσαλονίκη: Ο Μητσοτάκης άκουσε τα προβλήματα του προσφυγικού Ελληνισμού - Συνάντηση με τους προέδρους των Ομοσπονδιών

Τίμος Φακαλής

Ενδιαφέρον για τα ανοιχτά ζητήματα του προσφυγικού ελληνισμού έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά από πρωτοβουλία του ίδιου, συναντήθηκε με όλους του προέδρους των προσφυγικών ομοσπονδιών στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε αρχικά για το Σύμφωνο Συνεργασίας και Αδελφοποίησης, του προσφυγικού ελληνισμού της καθ' ημάς Ανατολής, που υπέγραψαν, πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων (ΠΟΘΣ).

Τα θέματα που έθεσαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη οι Ομοσπονδίες

Στο πλαίσιο αυτό οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να βάλει στην διπλωματική ατζέντα της χώρας την διεθνοποίηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Το δεύτερο θέμα που εθιξαν είναι η δημιουργία ενός δικτύου έγκριτων νομικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που ασχολείται με τις νομικές διαστάσεις του ζητήματος της Γενοκτονίας.

Στο τραπέζι έβαλαν και την οικονομική ενίσχυση του ρόλου των συλλόγων έτσι ώστε τα σωματεία που πέρασαν μια δύσκολη οικονομική περίοδο-ιδιαίτετα τα τελευταία χρόνια- να μπορούν να συνεχίσουν το έργο τους.

Οι Ομοσπονδίες ζήτησαν, επίσης, από τον πρωθυπουργό να συσταθεί μια μόνιμη επιτροπή καταγραφής και παρακολούθησης της κατάστασης όλων των ελληνικών μνημείων στον μικρασιατικό  χώρο σε συνεργασία και με την Unesco.

Το μεγάλο ενδιαφέρον Μητσοτάκη για τα προσφυγικά μνημεία

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την διάσωση και διατήρηση των προσφυγικών μνημείων, ενώ κάλεσε τους εκπροσώπους των ομοσπονδιών να καταθέσουν τις  προτάσεις τους για το πως μπορούν οι νέοι να ασχοληθούν και τι πρέπει να κάνει η Πολιτεία για αυτό. Απαντώντας η πρόεδρος της ΠΟΠΣ κ. Σαχινίδου τόνισε ότι «κλειδί» αποτελεί η εκπαίδευση και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την διατήρηση της ποντιακής γλώσσας.

«Τα σχολικά εγχειρίδια της ιστορίας τόσο του δημοτικού όσο και του γυμνασίου είναι ελλιπή. Η γνώση που μπορούν να έχουν τα παιδιά για την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού που είναι αδιάσπαστο κομμάτι του εθνικού κορμού της ελληνικής ιστορίας περνά μέσα από τα σχολεία. Και αυτό πρέπει να ενισχυθεί» είπε μεταξύ άλλων η κ. Σαχινίδου.

Το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων των παλιννοστούντων

Οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών ανέλυσαν στον πρωθυπουργό και το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων των παλιννοστούντων Ποντίων από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Οι παλιννοστούντες ομογενείς που έχουν δάνεια βρίσκονται καθημερινά σε μια ασφυκτική πίεση από τράπεζες και funds, που τους ζητούν να εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό των στεγαστικών δανείων που έλαβαν κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα. Πρόκειται, είπε, για στεγαστικά δάνεια ύψους 60.000 ευρώ που χορηγήθηκαν από το 1990 έως το 2004 με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Ήταν δάνεια με κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια και όχι τόσο με τραπεζικά κριτήρια. Στην διάρκεια της κρίσης, πολλά από αυτά τα δάνεια σταμάτησαν να εξυπηρετούνται με αποτέλεσμα πολλοί να κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

Από την πλευρά του, τέλος, ο πρόεδρος της ΠΟΕ κ. Βαρυθυμιάδης κάλεσε τον Πρωθυπουργό όπως ξεκίνησε τη θητεία του κηρύσσοντας την έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου για το έγκλημα της Γενοκτονίας που διοργάνωσε η Π.Ο.Ε. στην Αθήνα και ήταν ο πρώτος Πρωθυπουργός που παρευρέθηκε σε Συνέδριο Γενοκτονίας, αντιστοίχως και αύριο 19 Μαΐου Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου να παρευρεθεί στις κεντρικές εκδηλώσεις μνήμης στην Πλατεία Συντάγματος ως πρώτος Πρωθυπουργός της χώρας που δίνει το παρών σε κεντρική εκδήλωση ανήμερα της 19ης, στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία και στη διεθνή κοινότητα για την Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η πρόσκληση του πρωθυπουργού αφορούσε όλους τους προέδρους των προσφυγικών Ομοσπονδιών, την ομοσπονδία προσφυγικών σωματείων Ελλάδας, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων, την Ένωση Ιμβρίων και την Παναγία Σουμελά.

προσφυγικός ελληνισμόςΠόντιοιΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώρα