Πολιτική|19.05.2023 06:15

ΠΑΣΟΚ: Οι δύσκολες ισορροπίες για τον Ανδρουλάκη λίγες μέρες πριν τις εκλογές

Αλέξανδρος Διαμάντης

Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης βρίσκεται ο Νίκος Ανδρουλάκης δύο στροφές πριν την μάχη της 21ης Μάϊου. Από την μια τα ποσοστά του κόμματος βαίνουν… μειούμενα (οριακά δημοσκοπικά αγγίζουν το 9%) από την άλλη οποιοδήποτε ενδεχόμενο να εμπλακεί σε μια συγκυβέρνηση αυτομάτως θα δημιουργήσει τρομερές εσωκομματικές τριβές.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει κι έναν ακόμη… κίνδυνο: μια νέα σύρραξη προσώπων στο στενό κομματικό του επιτελείο εφόσον δεν εκλεγούν οι δύο βουλευτές του επικρατείας. Την ίδια ώρα, οι λίγες αλλά προσεκτικές παρεμβάσεις του πρώην προέδρου του κόμματος Γιώργου Παπανδρέου δεν έχουν περάσει απαρατήρητες, κυρίως σε ότι αφορά τις επιθέσεις προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ αντιστοίχως ο Ανδρέας Λοβέρδος επιμένει στο αντι – ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και μάλιστα επαναλαμβάνει (όπως έκανε και στην κεντρική του ομιλία πριν λίγες μέρες) ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συνεργαστεί με τον Τσίπρα.

Όλα αυτά δημιουργούν ένα δύσκολα διαχειρίσιμο μείγμα για τον Ν. Ανδρουλάκη, οποίος κοιτάζει μάλλον περισσότερο την επόμενη ημέρα. Δηλαδή την ημέρα μετά τις εκλογές, όπου θα βρεθεί αντιμέτωπος πιθανότατα με δύσκολα διλήμματα και θα κληθεί να διαχειριστεί τον… μουτζούρη. Πάντως, στενοί συνεργάτες του προέδρου του κόμματος υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ στην τελική ευθεία θα πάρει πίσω κομμάτι των χαμένων ψηφοφόρων του και θα αγγίξει το διψήφιο ποσοστό.

Ο διμέτωπος, υποστηρίζουν, απέναντι σε Τσίπρα και Μητσοτάκη παραμένει η καλύτερη στρατηγική, αφού σε διαφορετική περίπτωση το κόμμα θα παγιδευόταν ανάμεσα στα δύο «μεγάλα» κόμματα. Επιμένουν, δε, ότι είναι φανερές οι διαφορές Τσίπρα- Μητσοτάκη από τον Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος ακόμα δεν έχει «φθαρεί» σε σχέση με τους αντιπάλους του.

Ψηλά οι υποκλοπές

Στο μεταξύ, μετά την φράση περί φυλακών που διατύπωσε στην τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών, ο Νίκος Ανδρουλάκης επανήλθε χθες στους λόγους για τους οποίους κατέστη θύμα παρακολουθήσεων. Μάλιστα, «έδειξε» ξεκάθαρα προς την πλευρά Μητσοτάκη, τον οποίο έχρησε ευθέως ως τον ωτακουστή του. «Ξέρω γιατί με παρακολουθούσαν. Γιατί δεν ήθελαν να βγω πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Δεν ήμουν κίνδυνος για τη Δημοκρατία, ήμουν για τη Νέα Δημοκρατία και αυτό δείχνει και την παρακμή του συστήματος εξουσίας. Είναι και αυτός ένας λόγος που δεν θέλω να συγκυβερνήσω, αλλά δεν είναι ο μόνος λόγος. Ένας άνθρωπος που λέει ότι ο Ανδρουλάκης έχει εμμονή μαζί μου, ποιος έχει εμμονή; Αυτός που παρακολουθούσε εμένα ή εγώ; Δεν είναι μόνο οι υποκλοπές. Στην οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι πάμε πολύ καλά, αμφισβητεί τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το ζήτημα θα επιχειρήσει το ΠΑΣΟΚ να το φτάσει μέχρι τέλους, αλλά όχι μέσω κυβερνήσεων ανοχής ή ειδικού σκοπού. Αυτές οι ιδέες, τονίζουν, δεν αποτελούν βιώσιμες λύσεις για την χώρα και μόνο μια σταθερή κυβέρνηση θα δώσει απαντήσεις και στο θέμα των υποκλοπών αλλά και στα προβλήματα των πολιτών.

εκλογέςειδήσεις τώραΠΑΣΟΚΝίκος Ανδρουλάκηςεκλογές 2023