Πολιτική|19.05.2023 07:13

Εκλογές 2023: Πώς η κυβέρνηση προσεγγίζει τη μεσαία τάξη και κατηγορεί την αντιπολίτευση για πολιτική «Βαβέλ»

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το φλερτ της κυβέρνησης στη μεσαία τάξη, καθώς δεν αποτελεί μυστικό πως είναι ένα κοινό που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως τα κομματικά επιτελεία. Οι δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και τα όσα ακολούθησαν έδωσαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στη Νέα Δημοκρατία να εντείνει την επιχείρηση προσέγγισης του συγκεκριμένου κοινού. 

Άλλωστε η μεσαία τάξη - όπως έχει φανεί και σε εκλογικές αναμετρήσεις στο πρόσφατο  παρελθόν - είναι αυτή που σε μεγάλο βαθμό μπορεί να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα. To 2015 ένα σημαντικό μέρος της είχε στραφεί στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 2019 ένα μεγάλο κομμάτι της έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία. 

Μια «ανάσα» πριν τις εκλογές το κυβερνών κόμμα θέλει να κερδίσει το συγκεκριμένο ακροατήριο, προβάλλοντας ένα αφήγημα σταθερότητας για την επόμενη ημέρα. «Η πλειονότητα των ψηφοφόρων δεν θα υποκύψει στον τυχοδιωκτισμό, αλλά θα συνταχθεί με το ευρύ μέτωπο που πιστεύει στον υπεύθυνο πατριωτισμό και στο δημιουργικό εκσυγχρονισμό» σημείωσε χθες από την Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από τη Νέα Δημοκρατία  κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για «κρυφή ατζέντα», ενώ γίνεται λόγος για μια «προοδευτική Βαβέλ» που κάθε μέρα που περνά «αποκαλύπτεται και καταρρέει». Ουσιαστικά στόχος είναι να τονιστεί πως δεν υπάρχει από την αντιπολίτευση αξιόπιστη πρόταση για την επόμενη ημέρα και να υπογραμμιστεί εκ νέου η ανάγκη για αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας ώστε να υπάρξει ισχυρή κυβέρνηση. 

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες από το γαλάζιο στρατόπεδο κατηγορούν την αξιωματική αντιπολίτευση  πως θέλει να επαναφέρει ρυθμίσεις που χτύπησαν την μεσαία τάξη και προειδοποιούν για τον κίνδυνο μιας νέας φοροκαταιγίδας. Αυτό δε που επισημαίνεται από την κυβερνητική πλευρά είναι πως ουσιαστικά ο κ. Κατρούγκαλος αποκάλυψε το σχέδιο της Κουμουνδούρου. 

«Τι μας είπε ο κ. Κατρούγκαλος ; Ότι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να επαναφέρει τον νόμο του για το ασφαλιστικό, με πρώτο βήμα την αύξηση στο 20% των κρατήσεων στους ελεύθερους επαγγελματίες» σημείωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συμπλήρωσε μάλιστα πως από το ΣΥΡΙΖΑ «έσπευσαν να τον «διαγράψουν». Γιατί; Επειδή ήταν μαρτυριάρης και αποκάλυψε την αλήθεια».

Για την προσέγγιση της μεσαίας τάξης από την Νέα Δημοκρατία δεν περιορίζονται μόνο στην κριτική που ασκούν στο  ΣΥΡΙΖΑ  αλλά εστιάζουν πρωτίστως σε μια θετική οικονομική ατζέντα. Ειδικότερα δίνεται έμφαση σε μια σειρά μέτρων που στόχος είναι να τρέξουν την επόμενη τετραετία, όπως η αύξηση κατά 25% των μισθών μέχρι το 2027 (ώστε ο μέσος μισθός να φτάσει τα 1500 ευρώ), η αύξηση των συντάξεων 3% με 4% το 2024 , η εφαρμογή νέου μισθολογίου στο  δημόσιο και οι στοχευμένες μειώσεις φόρων και εισφορών. 

Ταυτόχρονα καλλιεργείται ένα  αισιόδοξο αφήγημα για την επόμενη ημέρα, με την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέσα σε 100 μέρες, την προσέλκυση επενδύσεων, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κ.α. Από την κυβέρνηση μιλούν για «εισαγόμενη ακρίβεια» και στόχος είναι να σταλεί μηνυνα πως  τα δύσκολα είναι πλέον πίσω

Παράλληλα στο εξελισσόμενο φλερτ του κυβερνώντος κόμματος στη μεσαία τάξη έμφαση δίνεται σε μία κοινωνική και μεταρρυθμιστική ατζέντα. Δεν είναι τυχαίο πως στην  πρώτη γραμμή του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία είναι θέματα που έχουν σχέση με τους κρίσιμους τομείς της υγείας και της παιδείας.

Εκλογές 2023: Νέα ανοίγματα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ

Πυρά τόσο προς τον Αλέξη Τσίπρα όσο και προς τον Νίκο Ανδρουλάκη εξαπέλυσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη, εστιάζοντας στην ανάγκη καθαρής λύσης από τις κάλπες. Την ίδια στιγμή τα.. ανοίγματα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ συνεχίζονται, με την Νέα Δημοκρατία να θέλει να απευθυνθεί σε ένα κεντρώο ακροατήριο με αντιΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά 

Από την Πειραιώς κατηγορούν την Κουμουνδούρου πως πόνταρε στη «κυβέρνηση των ηττημένων», που έγινε μετά «κυβέρνηση των απελπισμένων». Μάλιστα ο  Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε  χθες για «μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού που θα ήταν, αν ποτέ γινόταν πραγματικότητα, κυβέρνηση ολικού καταποντισμού», προσθέτοντας «και το χάος καλά κρατεί».

Ταυτόχρονα σε υψηλούς τόνους κριτική ασκείται στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, κυρίως σχετικά με την πρόταση του για τρίτο πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργού σε μία κυβέρνηση συνεργασίας. «Διαλέγει άλλο δρόμο από τους φίλους του ΠΑΣΟΚ και συναντά τον κ. Τσίπρα στα παλαιοκομματικά μανιφέστα και στις επιθέσεις εναντίον μου» είπε χθες ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε δε εκ νέου στους «απλούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ», που «νιώθουν και αυτοί ότι ζουν καλύτερα τώρα από το 2019» και που «αρνούνται να ρισκάρουν όσα κατέκτησαν για να γίνουν δεκανίκια εκείνου που μέχρι χθες ήταν ο αμείλικτος διώκτης τους». Ουσιαστικά από τη Νέα Δημοκρατία θέλουν να απευθυνθούν σε ένα κοινό που δεν θέλει περιπέτειες και στόχος είναι να σταλεί μήνυμα πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο στις επικείμενες εκλογές.

 

εκλογέςειδήσεις τώραΝέα ΔημοκρατίαΚυριάκος ΜητσοτάκηςΓιώργος Κατρούγκαλοςαποτελέσματα εκλογών 2023εκλογές 2023