Πολιτική|19.05.2023 22:56

Εκλογές 2023 - Βαρουφάκης: Ρήξη και όχι εναλλαγή εντός του μνημονιακού τόξου

Newsroom

Στην πλατεία Κοτζιά, ολοκλήρωσε την προεκλογική δραστηριότητα το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, με ομιλία του Επικεφαλής Γιάνης Βαρουφάκης ενόψει των εκλογών 2023 τονίζοντας «Είτε με ΝΔ, είτε με ΣΥΡΙΖΑ είτε με κάποιο συνδυασμό ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, έρχονται μέτρα»

Εκλογές 2023: «Έρχονται μέτρα»

Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων: «Δεν είμαστε εδώ απλά για να γιορτάσουμε την ενίσχυση μας στη Βουλή – κάτι που, πιστέψτε με, είναι σίγουρο. Όχι, είμαστε εδώ και κάτι πολύ πιο μεγάλο, πολύ πιο όμορφο. Είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε την ανάδυση της Νέας Μεγάλης Αγωνιστικής Αριστεράς που θα αφήσει τους πάντες με ανοικτά στόματα μετά τις εκλογές αυτής της Κυριακής ή, για την ακρίβεια, μετά τις δεύτερες εκλογές του Ιουλίου – όταν πια το Μνημονιακό Τόξο θα έχει καταφέρει να ξεπεράσει τις εσωτερικές του έριδες και να σχηματίσει άλλη μια Μνημονιακή Κυβέρνηση, πριν φέρει τα νέα μέτρα που θα τους επιβάλει η τρόικα.

Έτσι είναι: Και το ξέρουν. Ποιο ήταν νομίζετε το έγκλημα του κ. Κατρούγκαλου; Ξεστόμισε αυτό που ξέρουν όλοι οι μνημονιακοί αλλά που το κρατούν επτασφράγιστο μυστικό προ των εκλογών: Είτε με ΝΔ, είτε με ΣΥΡΙΖΑ είτε με κάποιο συνδυασμό ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, έρχονται μέτρα. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς: Κράτος, ασφαλιστικά ταμεία και ιδιωτικός τομέας βουλιάζουν όλο και πιο βαθιά στη μαύρη τρύπα της πτώχευσης. Αυτή είναι η μοίρα όποιας κυβέρνησης τιμά και αποδέχεται το Μνημονιακό Πλαίσιο. Εμείς ούτε το τιμάμε ούτε και το αποδεχόμαστε.

Πυρά κατά ΣΥΡΙΖΑ

«Ένα κοινό μέτωπο της βάσης των κομμάτων που θα την απαρτίσουν – ένα μέτωπο που θα την στηρίξει στις δύσκολες στιγμές της σύγκρουσης με την ολιγαρχία – ένα μέτωπο που θέλει χρόνο και δουλειά να συγκροτηθεί, αυτό ακριβώς προτείνει το ΜέΡΑ25 στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο Γιάνης Βαορυφάκης και πρόσθεσε «και άλλων δυνάμεων δυο χρόνια τώρα. Δυο χρόνια όμως μας έλεγαν: «Να δούμε πρώτα αν θα μπείτε στη Βουλή». Κι όταν το χώνεψαν ότι θα είμαστε στη Βουλή πιο δυνατοί, το γύρισαν στο «ελάτε μετά την Κυριακή των εκλογών». Αυτές οι απαντήσεις σημαίνουν ένα πράγμα: Δεν θέλουν ούτε ελάχιστο κοινό πρόγραμμα ρήξης με την ολιγαρχία - ούτε κοινό μέτωπο να στηρίξει μια κοινή κυβέρνηση ρήξης με την ολιγαρχία. Γιατί; Επειδή η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει, από καιρό, επιλέξει να μην προβεί σε καμία ρήξη με την ολιγαρχία.

Άκουσα τον κ. Τσίπρα να λέει: ''Ο κ. Βαρουφάκης αυτοεξαιρέθηκε από το προσκλητήριο των προοδευτικών δυνάμεων.'' Όχι κ. Τσίπρα: ''Το ΜέΡΑ25-Συμαχία για τη Ρήξη αυτοεξαιρέθηκε από την διανομή υπουργείων που οργανώνετε κ. Τσίπρα σε εκείνους που δέχονται να συγκυβερνήσουν ελέω της ολιγαρχίας με προοδευτικό προσωπείο''.

Αυτό έλειπε κ. Τσίπρα να δεχθούμε αυτό που μας προτείνετε: Να δεσμευτούμε απέναντι στους ψηφοφόρους για συγκεκριμένες τομές και ρήξεις, να πάρουμε την ψήφο τους για αυτές και, κατόπιν, να σας κάνουμε πρωθυπουργό ώστε να ΜΗΝ γίνουν ποτέ οι τομές κι οι ρήξεις για τις οποίες δεσμευτήκαμε. Αν ποτέ κάναμε κάτι τέτοιο, θα ακυρώναμε τον λόγο ύπαρξής μας: που δεν είναι άλλος από την επιστροφή της αριστερής ηθικής, του να λες την αλήθεια επειδή η αλήθεια είναι απελευθερωτική, κι όχι να την καταχωνιάζεις για να πάρεις κάποιο αξίωμα.

Εν κατακλείδι, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ζητά από εμάς ψήφους που του λείπουν για να κυβερνήσει με την ανοχή της ολιγαρχίας. Δεν θα τις έχει. Τελεία και παύλα.

Αν πράγματι ο κ. Τσίπρας αναρωτιέται γιατί δεν τραβάει ο ΣΥΡΙΖΑ, του συνιστούμε να σκεφτεί πως για αυτό…»

«Ρήξη για να φύγει η Μητσοτάκης Α.Ε»

Τέλος, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, τόνισε «είδατε ποιοι πραγματικά θέλουν να ξεριζωθεί η «Μητσοτάκης ΑΕ»; Εμείς! Δεν μας αρκεί βέβαια να φύγει ο Κυριάκος κι η παρέα του από το Μαξίμου για να μπούμε εμείς στα θλιβερά του δώματα, όπως ποθούν κάποιοι άλλοι. Εμείς απαιτούμε όχι μόνο να φύγει ο Μητσοτάκης αλλά να ξεμπερδεύουμε με τους μετόχους της ομώνυμης ΑΕ, τους ολιγάρχες που δεν τους πειράζει να μετονομάσουν την ΑΕ τους σε κάτι άλλο – που μια χαρά θα δέχονταν άλλον Διευθύνοντα Σύμβουλο – που δεν τους πειράζει διόλου ο διορισμός μιας κυβέρνησης με «προοδευτικό» προσωπείο εφόσον αυτή συνεχίσει την εφαρμογή των ολιγαρχικών πολιτικών των μετόχων της «Μητσοτάκης ΑΕ».

Για να φύγει λοιπόν όχι μόνο ο Μητσοτάκης αλλά και ο Υπαρκτός Μητσοτακισμός απαιτείται ΡΗΞΗ με το μνημονιακό τόξο, όχι ΕΝΑΛΛΑΓΗ εντός του Μνημονιακού Τόξου».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραεκλογέςεκλογές 2023ΜέΡΑ25Γιάνης Βαρουφάκης