Πολιτική|19.05.2023 22:52

Εκλογές 2023: Σύγκρουση Μητσοτάκη και Τσίπρα για μεσαία τάξη και συνεργασίες, μια ανάσα από την κάλπη

Αλέξανδρος Διαμάντης

Την τελευταία τους ομιλία έκαναν πριν τις εκλογές 2023, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, με τους δύο βασικούς υποστηρικτές της εξουσίας να διασταυρώνουν τα ξίφη τους και να επιδίδονται σε ακόμη ένα άτυπο ντιμπέιτ. Βασικά επίδικα των τελευταίων ομιλιών ήταν η μεσαία τάξη και τα ζητήματα της οικονομίας.

Εκλογές 2023 – Σύγκρουση Μητσοτάκη και Τσίπρα για τη μεσαία τάξη

Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε την υπόθεση Κατρούγκαλου και χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «αμείλικτο διώκτη της μεσαίας τάξης», ενώ υπογράμμισε πως «οι αντίπαλοί μας είναι αδίστακτοι, ποντάρουν στη νάρκη της απλής αναλογικής».

Απαντώντας σχετικά με την μεσαία τάξη ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η ΝΔ κατάντησε τη μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια. «Επί τέσσερα χρόνια μία ολόκληρη κοινωνία βίωσε το δόγμα του σοκ από εκείνον που υποσχέθηκε καλύτερες δουλειές και αμοιβές και κατάντησε την μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια. Σήμερα του ξέφυγε και μας μαρτύρησε ποιο είναι το σχέδιό του για τη μεσαία τάξη: να τιμωρήσει να τσακίσει τους δανειολήπτες που κατάφεραν να σώσουν τα σπίτια τους από το νόμο Κατσέλη. Γι' αυτό επιμένει τόσο πολύ ότι εμείς έχουμε κρυφή ατζέντα», είπε, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Με τη σειρά του, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «διώκτη της μεσαίας τάξης: «Ο Τσίπρας υψώνει το δάχτυλο, ενώ χρέωσε την χώρα ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο το 2015. Μετά ως αντιπολίτευση άρχισε να λέει όχι σε αυξήσεις μισθών, αλλά και στον αποκλεισμό της Χ.Α, στην οποία τώρα κλείνει το μάτι. Και φυσικά το λεφτόδεντρο καλά κρατεί... 83 δις οι παροχές του. Ζητούν δικαιοσύνη παντού ενώ έστησαν την σκευωρία Νοβάρτις κι έχει δίπλα του τον καταδικασμένο από το ειδικό δικαστήριο με 13-0, Ν. Παππά. Αναζητεί ένα δρόμο προς την εξουσία απεγνωσμένα. Πρώτα φλερτάροντας με τον Βαρουφάκη και τις... Δήμητρές του. Μόνο στη φαντασία του η κυβέρνηση συνεργασίας. Που μετά την έκανε κυβέρνηση ηττημένων. Μια κυβέρνηση ολικής καταστροφής. Παίζουν στα ζάρια το αύριο του τόπου. Κλείστε τους τον δρόμο στην αστάθεια, την αβεβαιότητα, την παρακμή με την ψήφο σας».

«Χθες ο κ. Κατρούγκαλος αποσύρθηκε γιατί αποκάλυψε τη νέα φοροκαταιγίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν εμείς αλλάξαμε τον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, την καταψήφισε. Όσα είπε ο Κατρούγκαλος είναι η πραγματική τους ατζέντα. Κλείστε τους τον δρόμο» επανέλαβε ο πρωθυπουργός. «Άθελά του αποκάλυψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αμείλικτος διώκτης της μεσαίας τάξης, με αδιόρθωτο αρχηγό που κάθε του λόγος είναι ένα ψέμα και μία απειλή για το απόλυτο χάος. Κάθε του λόγος είναι ένα ψέμα και κάθε του πράξη μία καταστροφή. Μία απειλή που από την δική του ήττα, προτιμά το απόλυτο χάος.

Οικονομία και αναποφάσιστοι

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επανήλθε στα περί φορολόγησης  τονίζοντας: «Σήμερα μπορούμε να λέμε τα είπαμε και τα κάναμε πράξη. Πληρώνουμε 50 λιγότερους φόρους, έχουν αφαιρεθεί βάρη 7 δις, ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε , έπεσε ο πρώτος συντελεστής, καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης και οι γονείς μεταβιβάζουν δωρεάν την περιουσία τους στα παιδιά τους. Είμαστε η μεγάλη λαϊκή παράταξη με κοινωνικό αποτύπωμα. Στηρίξαμε την κοινωνία», συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι δημιουργήθηκαν «300.000 νέες θέσεις εργασίας, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από τα 650 στα 780 ευρώ και οι συνταξιούχοι είδαν αυξήσεις για πρώτη τη φορά μετά από 12 χρόνια». 

Από την πλευρά του ο κ.Τσίπρας υπογράμμισε ότι την Κυριακή «λέμε καληνύχτα στον κ. Μητσοτάκη».« Δεν θα μας τρομοκρατήσουν οι τρομοκράτες εμείς θα τους τρομοκρατήσουμε. Υψώνουμε ανάστημα στην αδικία και τείνουμε χέρι συνεργασίας προς όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες. Λέμε σε κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη ότι δεν είμαστε εδώ για να ξαναγράψουμε την ιστορία, αλλά για να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο, το κεφάλαιο της προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας που θα λυτρώσει την χώρα από την χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης», σημείωσε. 

Έστειλε δε μήνυμα σε αναποφάσιστους αλλά και συντηρητικούς ψηφοφόρους, διαμηνύοντας: «Έίμαι βέβαιος, οι πολίτες που θα αποφασίσουν τελευταία στιγμή, θα σκεφτούν όλα αυτά που έζησαν. Και θα πούνε ως εδώ με αυτόν τον εφιάλτη».

Ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Είμαι βέβαιος ότι ακόμη και οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ, άνθρωποι με ηθική και συνείδηση θα αναρωτηθούν: Ποια απόσταση είναι μεγαλύτερη; Αυτή που χωρίζει την δεξιά από την αριστερά; Ή αυτή που χωρίζει την ανθρωπιά από την αναισθησία; Είμαι βέβαιος ότι την Κυριακή θα μιλήσει η συλλογική συνείδηση των Ελλήνων. Ενός λαού που αποστρέφεται την αδικία. Ενός λαού που τιμωρεί την αλαζονεία. Και θα δώσει ψήφο στην αλλαγή. Θα δώσει τη νίκη στο ΣΥΡΙΖΑ».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΚυριάκος ΜητσοτάκηςεκλογέςΑλέξης Τσίπραςαποτελέσματα εκλογών 2023εκλογές 2023