Πολιτική|20.05.2023 07:18

Εκλογές 2023: Κάνουν «ταμείο» για τα αποτελέσματα της προεκλογικής εκστρατείας στη Νέα Δημοκρατία

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες στη Νέα Δημοκρατία κάνουν έναν απολογισμό των όσων έλαβαν χώρα κατά την προεκλογική περίοδο. Το καθαρό προβάδισμα που υπάρχει στις δημοσκοπήσεις σκορπά χαμόγελα ικανοποίησης στο γαλάζιο στρατόπεδο, ενώ η εκτίμηση στο κυβερνών κόμμα είναι πως η προεκλογική εκστρατεία έδειξε πως δεν υπάρχει ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση από την αντιπολίτευση.

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπω να φτάνουμε στο τέλος της προεκλογικής περιόδου και να υπάρχει ουσιαστικά μία πρόταση διακυβέρνησης. Και από την άλλη να υπάρχει το απόλυτο χάος» σημείωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Προσέθεσε μάλιστα πως αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβουν υπόψη οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι να σημειωθεί πως είναι ένα κοινό που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως τα κομματικά επιτελεία.

Στην Πειραιώς εκτιμούν πως τα διλήμματα που μπήκαν κατά την προεκλογική περίοδο- με κυριότερο το «σταθερότητα ή περιπέτειες»- είχαν απήχηση τόσο στο παραδοσιακό κοινό του κόμματος όσο και σε ένα κεντρώο ακροατήριο. Μάλιστα από την Πειραιώς εντείνουν το … φλερτ προς τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, με τον Κ. Μητσοτάκη να σημειώνει «οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ σίγουρα νιώθουν οτι ζουν καλύτερα από το 2019. Δεν βλέπουν το ποτήρι άδειο και θρυμματισμένο, όμως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα ρισκάρουν όσα κατέκτησαν».

Την ίδια στιγμή οι πρόσφατες δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου αποτέλεσαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να απευθυνθεί η κυβέρνηση στη μεσαία τάξη, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση πως έχει κρυφό σχέδιο και ετοιμάζει φοροκαταιγίδα. Από την Νέα Δημοκρατία εξαπολύουν βέλη στο ΣΥΡΙΖΑ πως «παραμένει διώκτης της μεσαίας τάξης», ενώ την ίδια στιγμή καταθέτει μια μη κοστολογημένη πρόταση για την επόμενη ημέρα που μπορεί να οδηγήσει σε περιπέτειες.

Παράλληλα στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως η συζήτηση που άνοιξε για μια σειρά θεμάτων - όπως το σχέδιο «Δήμητρα» του Γ. Βαρουφάκη- είχε ως αποτέλεσμα να συσπειρωθεί στη Νέα Δημοκρατία ένα μεγάλο μέρος όσων ψήφισαν «ναι» στο δημοψήφισμα. Δεν είναι τυχαίο πως όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν διαρκείς αναφορές από τους «γαλάζιους» στο πρώτο εξάμηνο του 2015, με στόχο ψηφοφόρους που δεν επιθυμούν περιπέτειες.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας εκτιμούν πως στο τελευταίο σπριντ προς τις κάλπες επετεύχθη ο στόχος της αύξησης των ποσοστών συσπείρωσης και «πέρασε» το μήνυμα πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο. «Το τελευταίο το οποίο χρειάζεται σήμερα η χώρα σε αυτό το περίπλοκο διεθνές γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον είναι μια ασταθή κυβέρνηση» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Εκλογές 2023: Τα μηνύματα Μητσοτάκη πριν τις κάλπες

Συγκεκριμένα μηνύματα επέλεξε να στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία προεκλογική ομιλία που έκανε χθες το βράδυ στο Θησείο. Ειδικότερα μίλησε για τέσσερις μεγάλους στόχους για τα επόμενα χρόνια : Καλύτεροι μισθοί. Ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αποτελεσματικό κράτος με αξιολόγηση παντού. Και περήφανη και ισχυρή πατρίδα.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός σημείωσε πως όσα λέει η αντιπολίτευση είναι «ένας ατελείωτος αχταρμάς από επινοήσεις που παίζουν στα ζάρια το αύριο του τόπου». Κάλεσε μάλιστα τους πολίτες να κλείσουν με την ψήφο τους τον δρόμο στην αστάθεια, στην αβεβαιότητα, στην παρακμή και στην οπισθοδρόμηση.

Εξαπέλυσε δε πυρά τόσο προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς τον «έτερο πρωταγωνιστή των ημερών, συνυπεύθυνο του χάους που οραματίζεται ο κ. Τσίπρας: τον κ. Ανδρουλάκη». Από την Νέα Δημοκρατία κατηγορούν την Χαριλάου Τρικούπη πως είναι πιο κοντά στην Κουμουνδούρου και απορρίπτουν κατηγορηματικά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ για πρωθυπουργό τρίτο πρόσωπο.

«Στις 21 Μαΐου ψηφίζουμε, στις 22 συνεχίζουμε» σημείωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κλείνοντας τον κύκλο των προεκλογικών συγκεντρώσεων από το Θησείο. Με το κυβερνών κόμμα να θέλει καθαρή νίκη που θα στέλνει σαφές μήνυμα πως η Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές θα αναλάβει και πάλι το βάρος της διακυβέρνησης του τόπου

Νέα ΔημοκρατίαΚυριάκος Μητσοτάκηςεκλογές 2023αποτελέσματα εκλογών 2023εκλογέςειδήσεις τώρα