Πολιτική|20.05.2023 21:27

Εκλογές 2023: Δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν οι ομογενείς της Ρωσίας - Το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών τούς έστελνε στη Λιθουανία

Newsroom

Κανένα εκλογικό κέντρο δεν άνοιξε στη Ρωσία για τους Έλληνες ομογενείς που επιθυμούσαν να ψηφίσουν στις εκλογές 2023.

Εκλογές 2023: Τούς έστελναν από τη Ρωσία στη Λιθουανία

Οι δεκάδες χιλιάδες Έλληνες που ζουν στη Ρωσία μπορούσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Πρακτικά, σχεδόν κανείς δεν κατόρθωσε να συμμετάσχει στη διαδικασία.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN ο Θανάσης Αυγερινός, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι, από τους δεκάδες χιλιάδες ομογενείς που έχουν ελληνικά έγγραφα, ιδιοκτησία και φορολογούνται στην Ελλάδα – από τους φοιτητές και τους εργαζόμενους που βρίσκονται στη Ρωσία-, δε βρέθηκαν 40 για να υπάρξει ένα εκλογικό τμήμα. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστός ο επίσημος αριθμός όσων ακολούθησαν τη διαδικασία και γράφτηκαν στους ειδικούς, εκλογικούς καταλόγους, ωστόσο εδώ και μερικά 24ωρα υπάρχουν πολλές, επώνυμες καταγγελίες για τεχνικές δυσκολίες στην εγγραφή από τη Ρωσία. Καταγγελίες υπάρχουν επιπλέον για μία περίεργη αλλαγή της πόλης που προτάθηκε αρχικά ως έδρα του εκλογικού τμήματος καθώς, στην αρχή, είχε ανακοινωθεί ότι θα ήταν το Τάλιν της Εσθονίας και, την τελευταία στιγμή, μερικές ημέρες πριν τις εκλογές, ανακοινώθηκε ότι τελικά θα ήταν το Βίλνιους της Λιθουανίας που βρίσκεται σε απόσταση 800 περίπου χιλιομέτρων από τη Μόσχα και άνω των 2.000 χιλιομέτρων από τη Νότια Ρωσία, όπου βρίσκονται και οι περισσότεροι ομογενείς.

Το περίεργο είναι ότι, στα μηνύματα που λάμβαναν από το υπουργείο εσωτερικών, οι ομογενείς της Ρωσίας που προσπάθησαν -ή και κατάφεραν- να εγγραφούν, αναφερόταν ότι δε συγκροτείται τμήμα γιατί οι ενδιαφερόμενοι είναι κάτω από 40, αλλά και «λόγω κάποιων άλλων ειδικών στη διπλωματική σας περιοχή συνθηκών», όπως ανέφερε αυτολεξεί το μήνυμα.

Το δικαίωμα ψήφου στερήθηκαν και οι ομογενείς της Ουκρανίας, οι οποίοι κλήθηκαν επίσης να μεταβούν στο Βίλνιους, πράγμα πρακτικά αδύνατο υπό συνθήκες πολέμου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ουκρανίαειδήσεις τώραεκλογικό κέντροεκλογές 2023απόδημοιΈλληνες ομογενείςεκλογέςυπουργείο ΕσωτερικώνΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023ΛιθουανίαΡωσία