Πολιτική|22.05.2023 15:25

Εκλογές 2023: Σπριντ 35 ημερών Μητσοτάκη μέχρι τις δεύτερες κάλπες - Ποια ατζέντα βάζει μπροστά

Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News

Μετά τη θριαμβευτική επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις χθεσινές κάλπες το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης εκλογικής. Εκλογές που πρόκειται να γίνουν στις 25 Ιουνίου, με τον πρωθυπουργό να παραλαμβάνει σήμερα την πρώτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης για να την επιστρέψει το απόγευμα.

«Θεωρώ χρέος μου να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το εμπόδιο της απλής αναλογικής» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επεσήμανε πως η χώρα χρειάζεται όσο το δυνατόν συντομότερα ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Παράλληλα χαρακτήρισε το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα προωθητικό βήμα ωριμότητας, ενώ επανέλαβε πως από το αποτέλεσμα της κάλπης είναι σαφές ότι δεν προκύπτει προϋπόθεση για τον σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

Στη Νέα Δημοκρατία τονίζουν πως είναι ξεκάθαρο το μήνυμα των εκλογών για μία σταθερή, αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση, που να μπορεί να ανταποκριθεί με αποφασιστικότητα στις προκλήσεις των καιρών. Οι πολίτες είπαν πως δε θέλουν αστάθεια αλλά ζητούν καθαρές λύσεις και απενεργοποίησαν τη νάρκη της απλής αναλογικής σημειώνουν οι «γαλάζιοι».

Εκλογές 2023: Πώς σχολιάζουν στην Πειραιώς το αποτέλεσμα

Αυτό που υπογραμμίζεται από την Πειραιώς είναι πως επιβραβεύθηκε η προσπάθεια της κυβέρνησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια και απορρίφθηκε από τους ψηφοφόρους ο τοξικός λόγος. Επισημαίνεται δε, πως οι πολίτες θέλουν να ακούσουν λύσεις στα προβλήματα τους και όχι να δουν πολιτικές κοκορομαχίες. 

Σε αυτό τον δρόμο θα συνεχίσει να πορεύεται και το επόμενο διάστημα η Νέα Δημοκρατία, ξεδιπλώνοντας μέχρι τις επόμενες εκλογές μια θετική ατζέντα και εστιάζοντας στην επόμενη ημέρα. «Το καλύτερο για τη χώρα είναι να συζητήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα, πως θα αυξήσουμε τους μισθούς και πως θα στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος, αλλά και να μιλήσουμε για τις προκλήσεις και τα θέματα που αφορούν στη νέα γενιά» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Οι επόμενες κινήσεις της Νέας Δημοκρατίας

Το επόμενο διάστημα από την Νέα Δημοκρατία σκοπεύσουν να εστιάσουν στις κινήσεις, που θα γίνουν την επόμενη τετραετία στο κρίσιμο θέμα της οικονομίας με στόχο την ουσιαστική στήριξη του εισοδήματος των πολιτών. Παράλληλα βέβαια θα παρουσιάζουν όλο και εντονότερα μια σειρά πρωτοβουλιών  που έχουν αναληφθεί  για την ενίσχυση του ρόλου της χώρας στην γεωπολιτική σκακιέρα και θα τονίζουν πως αυτές οι κινήσεις θα συνεχιστούν. 

Εκλογές 2023: Ψήφο εμπιστοσύνης από ελεύθερους επαγγελματίες- Τι έκαναν οι αναποφάσιστοι

Ένας στους δυο πολίτες που επέλεξε το κόμμα που θα ψηφίσει πάνω από την κάλπη έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τα στοιχεία από τα exit poll. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η σαφής «γαλάζια» θέση για την επόμενη ημέρα και ο στόχος για μια σταθερή κυβέρνηση κέρδισε την μεγάλη πλειοψηφία των αναποφάσιστων.

Την ίδια στιγμή ξεκάθαρη στήριξη στη Νέα Δημοκρατία προσέφεραν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που σε ποσοστό 54% - σύμφωνα πάντα με τα exit poll- επέλεξαν τα γαλάζια ψηφοδέλτια. Πρόκειται για ένα κοινό που το 2015 είχε στραφεί στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά το 2019 στήριξε μαζικά την Νέα Δημοκρατία, κάτι που έκανε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό στη χθεσινή αναμέτρηση. Άλλωστε οι πρόσφατες δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου φαίνεται ότι απομάκρυναν ακόμα περισσότερο την Κουμουνδούρου από το συγκεκριμένο ακροατήριο.

Μία από τις χθεσινές εκπλήξεις είναι και το ότι στους νέους από 17 έως 24 ετών πρώτο κόμμα ήρθε η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 31.5%, αφήνοντας στη δεύτερη θέση το ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για ένα κοινό με το οποίο το κυβερνών κόμμα δεν διατηρεί στενούς δεσμούς, ωστόσο κατάφερε να ανατρέψει τα προγνωστικά και να έρθει πρώτο με «ατού» μια σειρά μέτρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας. Το σχέδιο για αύξηση κατά 25% του κατώτατου μισθού σε βάθος τετραετίας, το στεγαστικό πρόγραμμα που τρέχει ήδη αλλά και οι κινήσεις που έχουν γίνει για την μείωση της ανεργίας έφεραν  την Generation Z πιο κοντά στο κυβερνών  κόμμα.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εμφανές πως έχει καταφέρει να μιλήσει με σαφήνεια στο κεντρώο ακροατήριο, κάτι που συνέβαλε αποφασιστικά στη σαρωτική επικράτηση του κυβερνώντος κόμματος. Τέσσερις στους δέκα πολίτες που δηλώνουν κεντρώοι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία, που είναι εμφανές πως κυριαρχεί και στο συγκεκριμένο κοινό.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα Δημοκρατίααποτελέσματα εκλογών 2023εκλογές 2023Κυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023εκλογές