Πολιτική|22.05.2023 19:48

Εκλογές 2023: Στα «μαχαίρια» Κουμουνδούρου - Χαριλάου Τρικούπη για το ποιος βοήθησε τον Μητσοτάκη

Newsroom

Έντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ την επομένη των εκλογών, με τα δύο κόμματα να ανταλλάσσουν αλληλοκατηγορίες για το ποιος ευνόησε πολιτικά και εκλογικά τη ΝΔ, η οποία αναδείχτηκε σε νικήτρια με ποσοστά που της επιτρέπουν να καθορίζει -σχεδόν με απόλυτη ελευθερία- το πολιτικό παιχνίδι ενόψει των νέων εκλογών που θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Ανδρουλάκης: Είστε «χρυσός» χορηγός της ΝΔ

Ήδη από το βράδυ της Κυριακής, λίγη ώρα αφότου έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για «αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης», προσθέτοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια αύξησε τις κοινωνικές ανισότητες. Κυβέρνησε με γνώμονα τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών και επιδείνωσε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη αποδείχθηκε περιτύλιγμα ενός παρακράτους υποκλοπών και εκτεταμένης διαφθοράς», όμως, όπως σημείωσε, «ο μόνος λόγος, που η Νέα Δημοκρατία δεν τα πλήρωσε όλα αυτά στην κάλπη, είναι ο “χρυσός” της χορηγός, που έχει ονοματεπώνυμο και διεύθυνση: Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ».

Συνεχίζοντας ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε τους πολίτες «ξανά όλοι μαζί να δυναμώσουμε την παράταξή μας, τον πραγματικό και γνήσιο αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας».

Τσίπρας: Είχατε μέτωπο στον ΣΥΡΙΖΑ όχι στη ΝΔ

Τη Δευτέρα -μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όπου συζητήθηκε το εξαιρετικά αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα και αποφασίστηκε ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος- ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει εδώ, ως ο βασικός κορμός των προοδευτικών δυνάμεων και εκφραστής των λαϊκών και κοινωνικών συμφερόντων, για να υπερασπιστεί τον κόσμο της εργασίας», καθώς και για «να μην επιτρέψει τη παλινόρθωση ενός βολικού συστημικού δικομματισμού».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι «στις χθεσινές εκλογές νίκησε η ΝΔ, αλλά ταυτόχρονα ηττήθηκε η στρατηγική της απλής αναλογικής» και τόνισε ότι «οι προοδευτικές δυνάμεις στις οποίες τείναμε το χέρι της συνεργασίας, καθόλη την προεκλογική περίοδο είχαν μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ σχολίασε πως «χθες την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της Δεξιάς αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο από τους Νεοδημοκράτες για τη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ».

Συνέχισε την επίθεσή του στα κόμματα του προοδευτικού χώρου λέγοντας ότι «εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι το δικό τους χωράφι» και έθεσε ως έναν από τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις επόμενες εκλογές «να προστατέψουμε την πρωταγωνιστική παρουσία της Αριστεράς στην πολιτική ζωή του τόπου. Ως μια δύναμη ασυμβίβαστη. Που έρχεται από μακριά και θα πάει μακριά».

ΠΑΣΟΚ: «Ξύσατε τον πάτο του βαρελιού»

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. «Οι πρωταθλητές του θράσους συνεχίζουν την ίδια τακτική, λες και δεν μεσολάβησε η λαϊκή ετυμηγορία», ανέφερε το Γραφείο Τύπου του κόμματος, χαρακτηρίζοντας «χρυσό χορηγό» της ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορώντας τον ότι θα μείνει «στη μνήμη των προοδευτικών πολιτών ως αυτός που έδωσε το φιλί της ζωής στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη».

Έκανε επίσης λόγο για «πολιτικό κατήφορο ανάλογο με τον εκλογικό κατήφορο» του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «ξύσατε τον πάτο του βαρελιού πάνω στην αγωνία της πολιτικής σας επιβίωσης».

Είναι μόνο η αρχή

Η πολιτική κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, λίγες μόλις ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, προδιαγράφει ένα από τα μέτωπα της δεύτερης προεκλογικής περιόδου που έχει ήδη ξεκινήσει.

Το ζητούμενο είναι η ηγεμονία στον προοδευτικό χώρο, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διατηρήσει και κατά το δυνατό να αναστηλώσει, μετά τις βαριές απώλειες της κάλπης της 21ης Μαΐου, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιδιώκει να αυξήσει περαιτέρω τη δύναμή του και μετά την επίτευξη του διψήφιου ποσοστού που είχε τεθεί ως εκλογικός στόχος να προσεγγίσει ή και να διεκδικήσει τη δεύτερη θέση.

Τα πρώτα δείγματα της αντιπαράθεσης προμηνύουν την έντασή της στις επόμενες μέρες και εβδομάδες μέχρι τις νέες κάλπες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023Αλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑεκλογέςΝίκος Ανδρουλάκηςαποτελέσματα εκλογών 2023ΠΑΣΟΚεκλογές 2023