Πολιτική|23.05.2023 06:00

Εκλογές 2023: Στόχος για το ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ και στο βάθος η… αξιωματική αντιπολίτευση

Αλέξανδρος Διαμάντης

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στην οποία προχώρησε τη Δευτέρα μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε… χαμόγελα στη Χαριλάου Τρικούπη, αφού ερμηνεύεται από το ΠΑΣΟΚ ως μια παραδοχή από τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι κινδυνεύει η δεύτερη θέση στις δεύτερες εκλογές!

Εκλογές2023: Πώς αποκωδικοποιούν στο ΠΑΣΟΚ τη δήλωση Τσίπρα

«Χθες, την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της δεξιάς, αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο από τους Νεοδημοκράτες για την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι το δικό τους χωράφι», έλεγαν από την Κουμουνδούρου και στο ΠΑΣΟΚ… έτριβαν τα χέρια τους

Κι αυτό διότι στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι «η λογική Τσίπρα να κατηγορεί τους άλλους για την δική του ήττα, θα «σπρώξει» περισσότερους ψηφοφόρους προς το ΠΑΣΟΚ». Άλλωστε, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετοί εξ αυτών ανήκουν στην «πράσινη» δεξαμενή, αλλά με την κατάρρευση του κόμματος κινήθηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ΠΑΣΟΚ αφήνουν να εννοηθεί ότι πλέον στόχος του, όχι απαραίτητα βραχυπρόθεσμος είναι να βρεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση ή τουλάχιστον σε απόσταση βολής από τον ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι αρκετοί ψηφοφόροι του είναι πλήρως δυσαρεστημένοι. Θέτουν, δε, ήδη το ΠΑΣΟΚ ως τον βασικό αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας εν όψει των δεύτερων εκλογών: «Σε αυτή τη νέα πορεία αγκαλιάζουμε τις αγωνίες των πολιτών για να υπάρχει ισχυρή προοδευτική δύναμη στην αντιπολίτευση, πραγματικό ανάχωμα και αντίπαλος στη Νέα Δημοκρατία». 

Με άλλα λόγια, εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται «ήδη σε αποδρομή και σε έναν πολιτικό κατήφορο άνευ προηγούμενου».

«Κύριε Τσίπρα, ο πολιτικός σας κατήφορος είναι ανάλογος με τον εκλογικό σας κατήφορο. Ξύσατε τον πάτο του βαρελιού πάνω στην αγωνία της πολιτικής σας επιβίωσης, φτάνοντας στο σημείο να αγκαλιάσετε τα στελέχη του Πάνου Καμμένου, να ξεπλύνετε την κυβέρνηση της χρεοκοπίας του Κώστα Καραμανλή εντάσσοντας στα ψηφοδέλτιά τον Ευάγγελο Αντώναρο και απευθύνοντας προσκλητήριο μέχρι και στους ψηφοφόρους του Κασιδιάρη και των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα αποκαλύπτοντας γιατί δεν ψηφίσατε την τροπολογία, που απαγόρευε σε μια νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση να συμμετέχει στο δημοκρατικό μας πολίτευμα», τόνιζαν χθες από το ΠΑΣΟΚ.  

Σε κάθε περίπτωση στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη είναι πλέον να απευθυνθεί σε όλο το κεντροαριστερό ακροατήριο και να καταστεί κύριος εκφραστής του. Θα επιμείνει, δε, στο γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν και παραμένει «ο καλύτερος χορηγός του Κυριάκου Μητσοτάκη».  

ΠΑΣΟΚειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑεκλογέςεκλογές 2023