Πολιτική|23.05.2023 07:14

Εκλογές 2023: Οι εκλογικές «ανατροπές» που έφεραν τη σαρωτική νίκη της Ν.Δ και οι επόμενοι στόχοι Μητσοτάκη

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Ο «πολιτικός σεισμός» - όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - των εκλογών της Κυριακής δημιούργησε νέα δεδομένα τόσο εξαιτίας του ποσοστού της Νέας Δημοκρατίας όσο και λόγω της απόστασης από το ΣΥΡΙΖΑ. Στο κυβερνών κόμμα επιταχύνουν τις διαδικασίες με στόχο δεύτερες κάλπες στις 25 Ιουνίου και ο πρωθυπουργός παρέδωσε αυθημερόν τη διερευνητική εντολή που πήρε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Θεωρώ χρέος μου να συμβάλω και εγώ ώστε να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αυτό το εμπόδιο, όπως αποδείχθηκε τελικά στην πράξη, της απλής αναλογικής» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επεσήμανε πως η χώρα χρειάζεται όσο το δυνατόν συντομότερα ισχυρή κυβέρνηση. Αδιαμφισβήτητα το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται είναι τελείως διαφορετικό, κυρίως εξαιτίας της απόστασης ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα 

Μια σειρά από… ανατροπές που σημειώθηκαν στις κάλπες συνέβαλλαν σε σημαντικό βαθμό στο να φτάσει η απόσταση στις είκοσι ποσοστιαίες μονάδες. Ειδικότερα : 

  • Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να κερδίσει περιοχές που στο παρελθόν ήταν … απόρθητα κάστρα του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια τα κατέκτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό  πως η  Αχαΐα είχε να βαφτεί «μπλε» από το 1977 και τώρα το κυβερνών κόμμα πήρε 33.95% και η αξιωματική αντιπολίτευση έμεινε στο 27.01%.
  • Αλλά και στην Κρήτη καθαρή πρωτιά πέτυχε η Νέα Δημοκρατία και στους τέσσερις νόμους, ανατρέποντας πλήρως το τοπίο σε σχέση με το 2019. Ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε  στη δεύτερη θέση στα Χανιά και στο Ηράκλειο και στην τρίτη θέση στο Ρέθυμνο και στο Λασίθι.
  • Το κυβερνών κόμμα ήρθε πρώτο και στους νέους, σε αντίθεση με τις εκλογές του 2019. Συγκεκριμένα πήρε ποσοστό 31.5% στις ηλικίες από  17 έως 24 (ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε το 28.8%) και 30,1% στις ηλικίες 25-34 (έναντι 27,4% της αξιωματικής αντιπολίτευσης).
  • O ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να κερδίσει λαϊκές γειτονιές, στις οποίες τα προηγούμενα χρόνια είχε προβάδισμα. Είναι χαρακτηριστικό πως έχασε την πρωτιά που είχε το 2019 στη Δυτική Αττική, με τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται κατά σχεδόν 30,000 ψήφους. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στη Β Πειραιά, όπου το κυβερνών κόμμα πήρε 37,44% και η αξιωματική  αντιπολίτευση  έμεινε στο 20.75%. 
  • Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε και πήρε προβάδισμα στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ένα κοινό στο όποιο «κοιτά» ιδιαιτέρως ο ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά βέβαια είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με το αποτέλεσμα στο σύνολο της Επικρατείας (28,5% ΝΔ - 23% ΣΥΡΙΖΑ) αλλά δείχνει την αλλαγή σκηνικού που συντελέστηκε την Κυριακή.

 Εκλογές 2023:  «Όχι» στον εφησυχασμό

 Κλείνει «ένα επώδυνο πολιτικό κεφάλαιο που γέννησε ένα κακό κλίμα στην πολιτική σκηνή με τοξικότητα» λένε από την κυβερνητική πλευρά, σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό που τονίζεται είναι πως υπήρξε καθαρή εντολή για σταθερή, ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση, ωστόσο επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο στις δεύτερες κάλπες.

«Δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός λόγω του  πράγματι εντυπωσιακού ποσοστού που έχει λάβει η Ν.Δ.» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ακης Σκέρτσος. Θύμισε παράλληλα ότι έχει αυξηθεί η δύναμη της Ν.Δ. κατά μία μονάδα, δηλαδή  κατά 130.000 ψήφους από το 2019, και άρα «υπάρχει μια θετική αποτίμηση του έργου και της διαχείρισης που έχει γίνει».

Ο πρωθυπουργός έστειλε πάντως σαφές μήνυμα - στην πρώτη δήλωση μετά τις εκλογές- πως δεν πρόκειται να ανεχτεί καμία αλαζονεία και καμία έπαρση και σημείωσε πως «απευθύνομαι επίσης ενωτικά σε όσους δίστασαν να κάνουν το βήμα γιατί τις μεγάλες αλλαγές τις φέρνουν τελικά οι μεγάλες πλειοψηφίες και τις πραγματοποιούν μόνο οι ισχυρές κυβερνήσεις». Μάλιστα από την επόμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά εκ νέου περιοδείες και αναμένεται να δώσει το βάρος σε περιφέρειες που δεν είχε επισκεφθεί στην προεκλογική περίοδο.

Ο στόχος των 180 εδρών 

Στο γαλάζιο στρατόπεδο θα ήθελαν σε μια δεύτερη αναμέτρηση να φτάσουν τις 180 έδρες, ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία για τη  Συνταγματική Αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή (για παράδειγμα άρθρο 16 για τα πανεπιστήμια). Άλλωστε αν ίσχυε την Κυριακή το εκλογικό σύστημα το οποίο θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές, η Νέα Δημοκρατία θα είχε ήδη μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία η οποία θα ξεπερνούσε τις 170 έδρες.

Βέβαια, μένει να φανεί αν και η επόμενη Βουλή θα είναι πεντακομματική ή θα υπάρξει κάποια έκπληξη στη δεύτερη κάλπη. Σημειώνεται πως στις εκλογές της Κυριακής τρία κόμματα (Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ 25) βρέθηκαν πολύ κοντά στο 3%.

Κυριάκος Μητσοτάκηςεκλογές 2023αποτελέσματα εκλογών 2023ειδήσεις τώραΝέα ΔημοκρατίαΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023εκλογές