Πολιτική|23.05.2023 20:39

Εκλογές 2023 - Μητσοτάκης στο CNN: Στόχος να αυξήσουμε το μέσο εισόδημα των πολιτών - Έρευνα για το δημοσίευμα των NYT

Newsroom

Την πρώτη του συνέντευξη μετά την μεγάλη νίκη στις εκλογές της 21ης Μαΐου έδωσε στο CNN ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη 23 Μαΐου, υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος της επομένης τετραετίας, είναι να αυξηθούν οι επενδύσεις στην Ελλάδα όπως και οι μισθοί και το μέσο εισόδημα των πολιτών, χωρίς όμως να κινδυνεύσει η οικονομία της χώρας. «Είμαστε πολύ κοντά στην επενδυτική βαθμίδα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων. Ερωτώμενος για το αποτέλεσμα των εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι «η Νέα Δημοκρατία πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο».

«Στην νέα τετραετία πρέπει να έχουμε περισσότερες δουλειές, μεγαλύτερη ανάπτυξη και σύγχρονη ατζέντα σε υγεία και παιδεία και να μειώσουμε περαιτέρω τις ανισότητες όπως κάναμε τα προηγούμενα δύο χρόνια. Κάναμε εκπληκτικά πράγματα στην ψηφιοποίηση του κράτους, αλλά πρέπει να κάνουμε πολλά για τον σκληρό πυρήνα του κράτους. Νικήσαμε την λαϊκιστική αντιπολίτευση για δεύτερη φορά στη σειρά. Οι φαντασιώσεις των εύκολων λύσεων, νικήθηκαν. Αν παρέχεις λύσεις στους πολίτες αυτοί σε επιβραβεύουν. Κερδίσαμε περισσότερες ψήφους, αυξήσαμε τα ποσοστά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά όσον αφορά τους στόχους της επόμενης τετραετίας.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι έχει δώσει ήδη εντολή να ξεκινήσει έρευνα για το βίντεο που δημοσίευσαν οι New York Times, το οποίο δείχνει παράνομα pushbacks μεταναστών στο Αιγαίο.

 

Εκλογές 2023: Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο CNN

«Αρχικά πρέπει να κατανοήσουμε πόσο οδυνηρή ήταν η οικονομική κρίση για τον ελληνικό λαό. Θέλουμε ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη από αυτήν που έχουμε και έχουμε τον τρόπο να την επιτύχουμε» επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε:

«Στόχος να καταστήσουμε την Ελλάδα ακόμη πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό (…) Για εμάς, μεγάλη προτεραιότητα είναι να αυξήσουμε τους μισθούς, να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να στηρίξουμε το μέσο εισόδημα, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την οικονομία. Είμαστε πολύ κοντά στην επενδυτική βαθμίδα (…) Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ΕΕ». 

Για το αποτέλεσμα των εκλογών, ανέφερε: «Πήγαμε πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο».

Έρευνα για το δημοσίευμα των New York Times

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Είδα το βίντεο των New York Times και ήδη έχω ξεκινήσει έρευνα. Πίσω στο 2015 το 75% των μεταναστών της ΕΕ έμπαιναν από την Ελλάδα. Από όταν ανέλαβα, μίλησα για αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και καταφέραμε να πολεμήσουμε τα κυκλώματα των διακινητών. Κάναμε σημαντική δουλειά με τα ασυνόδευτα ανήλικα. Είπαμε στην ΕΕ πως δεν μπορείς να έχεις μεταναστευτική πολιτική χωρίς προστασία των συνόρων. Πολλοί λίγοι είναι αυτοί που μιλούν για τα push forward της Τουρκίας που σπρώχνουν απελπισμένους ανθρώπους στη θάλασσα προς τα δικά μας σύνορα . Έχω υποχρέωση να προστατεύσω τα σύνορά μου, τα εξωτερικά της ΕΕ. Πίσω τον Μάρτιο του 2020 ο Ερντογάν προσπάθησε να παραβιάσει τα σύνορά μας, αλλά τα προστατεύσαμε. Είπαμε στην ΕΕ πως πρέπει να προστατεύονται τα σύνορα, γιατί δεν μπορούμε να ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου όλου περνούν μέσα. Πρέπει να συμφωνήσουμε στην ΕΕ για το μεταναστευτικό. Έχουμε δημιουργήσει εργαλεία και προγράμματα για νόμιμη μετανάστευση και προσέλκυση εργατιών χεριών».

Μητσοτάκης για Τουρκία: Οι σχέσεις δεν αλλάζουν από την μία στιγμή στην άλλη

Αναφορικά με την Τουρκία υπογράμμισε ακόμα: «Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θέλουμε να συνεργαζόμαστε αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε πως θα υπάρχουν σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και να χρησιμοποιούμε τα διεθνή εργαλεία. Δεν είμαι αδαής, οι διεθνείς σχέσεις δεν αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώρααποτελέσματα εκλογών 2023CNNεκλογές 2023εκλογέςΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023