Πολιτική|27.05.2023 06:15

Eκλογές 2023: Πώς θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις κάλπες της 25ης Ιουνίου - Το σχέδιο της μάχης και οι τρεις λόγοι που οδήγησαν στην εκλογική συντριβή

Βούλα Κεχαγιά

Στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνεδρίασε και χθες το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος καθώς όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ορίζεται νέα εκλογική επιτροπή τα ονόματα της οποίας αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, θα τρέξει νέα εκλογική καμπάνια, θα οριστεί νέα οργανωτική επιτροπή και θα επικοινωνηθεί καλύτερα το νέο αφήγημα του κόμματος στο δρόμο προς τις κάλπες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία επεδίωξε να τονώσει το ηθικό στελεχών και ψηφοφόρων στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής με το καταληκτικό σύνθημα στην ομιλία του «πάμε για να κερδίσουμε» και την καίρια επισήμανση πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας. Τοποθέτησε δηλαδή ψηλά τον εκλογικό πήχη του κόμματος χωρίς να προστρέξει σε συνθήματα και μηνύματα τα οποία ενδεχομένως και να μην ακούγονταν πειστικά στην παρούσα φάση και μετά την ήττα της προηγούμενης Κυριακής. Κατά τις πληροφορίες η Κουμουνδούρου θα επιδιώξει με δεδομένο ότι οι υποψήφιοι δεν είναι αναγκασμένοι να τρέχουν πλέον για το κυνήγι του σταυρού να ακολουθήσει το ίδιο μοντέλο που ακολούθησε και μετά την τραγωδία στα Τέμπη υποδεικνύοντας επί της ουσίας πρωτίστως στις τηλεοράσεις και δευτερευόντως στους ραδιοφωνικούς σταθμούς τα στελέχη εκείνα που θα εκπροσωπούν τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Στελέχη με άρτιο πολιτικό λόγο που θα υπερασπίζονται την επίσημη γραμμή του κόμματος και δεν θα παρασύρονται από ερωτήσεις “παγίδες” που ενδεχομένως θα υποβάλλονται και οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε νέες αστοχίες. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι διαθέτουν στελέχη ικανά για την όσο το δυνατόν καλύτερη εκπροσώπηση του κόμματος που θα απαλείψει τους κινδύνους μιας νέας εσωστρέφειας. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που η ηγεσία του κόμματος εισηγήθηκε στην Κεντρική Επιτροπή να μην συνεχιστεί η συζήτηση μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα αλλά οι όποιες προτάσεις, ενστάσεις ή κριτικές να κατατεθούν γραπτώς στα συλλογικά όργανα και ασφαλώς να συζητηθούν διεξοδικά αμέσως μετά την 25η Ιουνίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υποσχέθηκε στην Κεντρική Επιτροπή ότι θα υπάρξει συνολική αποτίμηση ενώ παρουσίασε τους τρεις κατά τον ίδιο ουσιαστικότερους λόγους που συνέτειναν προς την εκλογική συντριβή του κόμματος: Την “εικόνα” του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την έλλειψη σοβαρότητας από αρκετά στελέχη που θόλωναν το πολιτικό μήνυμα, την αποτυχία στη διαχείριση του αφηγήματος της απλής αναλογικής και της συγκρότησης κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας και την ικανότητα της Νέας Δημοκρατίας-επομένως αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ- να επιβάλει τη δική της ατζέντα-φόβου παραπέμποντας στο 2015 και στις εμμονικές προγραμματικές ιδέες του Γιάνη Βαρουφάκη.

Μάλιστα κατά τις πληροφορίες της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής που ξεκίνησε με καθυστέρηση προηγήθηκε συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν προτίθεται να δεχθεί μια συνεδρίαση που θα ενισχύσει την εσωστρέφεια στην παρούσα χρονική στιγμή και θα τροφοδοτήσει το μιντιακό κατεστημένο και τα άλλα κόμματα με αρνητικά σχόλια για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Σε ό,τι αφορά την προεκλογική τακτική του κόμματος έχει ενδιαφέρον η αναφορά Τσίπρα για μέτωπο με τη Δεξιά και τη Νέα Δημοκρατία αλλά και η επισήμανση πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ασχολείται με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ εκτός εάν απαιτείται πολιτική απάντηση σε πιθανές προκλήσεις τους. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΑλέξης Τσίπραςαποτελέσματα εκλογών 2023εκλογέςεκλογές 2023ΣΥΡΙΖΑ