Πολιτική|27.05.2023 07:34

Εκλογές 2023: Γειτονιά - γειτονιά η μάχη για τη γαλάζια αυτοδυναμία - Οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

«Η χώρα χρειάζεται σταθερή, ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση» είναι το καθαρό μήνυμα που εκπέμπεται από τη Νέα Δημοκρατία και αυτό που επισημαίνεται είναι πως πρέπει να υπάρξει εγρήγορση στην τελική ευθεία προς τις εκλογές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά ένα εντατικό πρόγραμμα περιοδειών, όπου θα τονίζει διαρκώς πως το δίλημμα είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση ή περιπέτειες. 

Γειτονιά - γειτονιά καλούνται να κάνουν προεκλογική εκστρατεία και οι υποψήφιοι βουλευτές, με την Πειραιώς να στέλνει σαφές μήνυμα πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρότητα. Από τη  Νέα Δημοκρατία υπογραμμίζουν  πως το αποτέλεσμα των εκλογών έδειξε πως  οι πολίτες είπαν «όχι» στον τοξικό λόγο και στις φωνές του λαϊκισμού και θέλουν να ακούσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την επόμενη ημέρα. 

Στο πλαίσιο αυτό η «γαλάζια» στρατηγική στην τελική ευθεία προς τις κάλπες ξεδιπλώνεται σε δύο επίπεδα: Πρώτον τονίζεται πως χρειάζεται και στη δεύτερη αναμέτρηση καθαρή εντολή για να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση και ξορκίζουν μια χαλαρή ψήφο. Δεύτερον δίνεται βαρύτητα στο πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας, με έμφαση στην οικονομία αλλά και σε μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων

Τις τέσσερις εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι τις δεύτερες εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει να πραγματοποιεί επισκέψεις σε γειτονιές της Αθήνας, όπου θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες. Η αρχή έγινε χθες από το Μοσχάτο (μάλιστα αναρτήθηκαν βίντεο  από την επίσκεψη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) και ακολουθούν επισκέψεις τη Δευτέρα στο Περιστέρι και την Πέμπτη σε γειτονιές της Α Αθήνας.

Παράλληλα ένα πρόγραμμα εξορμήσεων και στην περιφέρεια έχει ήδη καταρτιστεί. Ειδικότερα έχουν κλειδώσει περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κρήτη την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη, στη Θεσσαλία την Παρασκευή και στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο (ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κρατήσει την έδρα στην Α Θεσσαλονίκης). Να σημειωθεί επίσης πως θα επισκεφθεί την επόμενη Κυριακή το Άγιο Όρος.

Τα γαλάζια «βλέμματα» στρέφονται στη Βόρεια Ελλάδα

Στο δρόμο προς τις εκλογές από την Πειραιώς θα εστιάσουν ιδιαιτέρως στη Βόρεια Ελλάδα, κοιτώντας κυρίως προς ψηφοφόρους που στράφηκαν σε κόμματα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Α Θεσσαλονίκης η ΝΔ πήρε 34,15%, με την Ελληνική Λύση να φτάνει το 8.35% και το κόμμα «Νίκη» το 4,58% 

«Στη Βόρεια Ελλάδα σίγουρα έχουμε ευκαιρίες -δεν θα έλεγα προκλήσεις- να βελτιώσουμε τα ποσοστά μας» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  Σημείωσε χαρακτηριστικά - σε πρόσφατη συνέντευξη του - πως «σίγουρα υπάρχει ένα κομμάτι πολιτών που τοποθετούνται σε κόμματα εκ δεξιών της Νέας Δημοκρατίας. Το μόνο που θα έλεγα σε αυτούς τους πολίτες είναι, αν έχουν πραγματικές πατριωτικές ευαισθησίες, να δουν ποιοι είναι οι πατριώτες στην πράξη και ποιοι είναι οι πατριώτες της θεωρίας και στα λόγια». Προσέθεσε δε πως στο κομμάτι των θεμάτων που απασχολούν συχνά αυτούς τους ψηφοφόρους -θέματα εξωτερικής πολιτικής, θέματα άμυνας, θέματα προστασίας των συνόρων- τα καταφέραμε μια χαρά».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

αποτελέσματα εκλογών 2023Νέα ΔημοκρατίαΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραεκλογέςεκλογές 2023