Πολιτική|29.05.2023 06:56

Εκλογές 2023: Τα 5 μηνύματα Μητσοτάκη και οι αποδέκτες τους - Η γαλάζια στρατηγική μέχρι τις κάλπες

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

«Όλα ξεκινούν από την αρχή» είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρότητα αλλά απαιτείται πόρτα - πόρτα προεκλογική εκστρατεία. Η μάχη δεν έχει τελειώσει σημειώνουν από την Νέα Δημοκρατία και τονίζουν πως οι πολίτες με την ψήφο τους πρέπει να πουν «όχι» στην ακυβερνησία και να δώσουν καθαρή εντολή για ισχυρή κυβέρνηση.

Εκλογές 2023: Τα 5 μηνύματα Μητσοτάκη και οι αποδέκτες τους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες συναντήθηκε στα γραφεία του κόμματος με τους υποψήφιους βουλευτές, επισημαίνοντας πως πρέπει να δώσουν όλοι μαζί και αυτό τον αγώνα και τονίζοντας πως «αντίπαλος μπορεί να είναι ο εφησυχασμός, η ικανοποίηση της νίκης, η χαλάρωση». Οι κάλπες την Κυριακή των εκλογών θα είναι άδειες και θα πρέπει να γεμίσουν με γαλάζια ψηφοδέλτια είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.

Από την Νέα Δημοκρατία εστιάζουν στα εξής μέτωπα:

  1. Επιδιώκουν να αποφύγουν την χαλαρή ψήφο. Το δίλημμα παραμένει αυτοδυναμία ή περιπέτειες σημειώνουν χαρακτηριστικά από την Πειραιώς. Σαφές είναι  άλλωστε πως δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με κόμματα της δεξιάς, ενώ κομμένες παραμένουν οι γέφυρες επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ. Επομένως αυτό που τονίζεται από την Νέα Δημοκρατία είναι πως χρειάζεται ισχυρή εντολή για να αποφευχθούν ακυβερνησία, παραλυτικοί συμβιβασμοί ή ακόμη και τρίτες εκλογές. Και  σημειώνεται πως αυτά τα «απειλητικά σενάρια οι πολίτες μπορούν να τα αποκρούσουν με την ψήφο τους».
  2. Στοχεύουν στην αποδόμηση των ισχυρισμών της αντιπολίτευσης ότι τυχόν ισχυρή Νέα Δημοκρατία  θα σημάνει και αλαζονική κυβέρνηση. Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις δεν είναι ανεξέλεγκτες κυβερνήσεις και κατά κανόνα αυτή ήταν η ιστορία των κυβερνήσεων στη χώρα επισημαίνεται.
    «Αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν σημαίνει ασύδοτη, αλλά αποτελεσματική κυβέρνηση» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του  στην  «Καθημερινή» και υπογράμμισε  ότι  μόνο οι ισχυρές κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν τις μεγάλες αλλαγές. Σημείωσε δε πως δεν πρόκειται να «καβαλήσει το καλάμι» και δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο στα στελέχη και  στους αυριανούς υπουργούς.
  3. Προτάσσουν έναν θετικό αφήγημα για την επόμενη ημέρα, με έμφαση στις αυξήσεις μισθών, στην προσέλκυση επενδύσεων,  στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στη στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας και στον εκσυγχρονισμό του κράτους. Αυτό που υπογραμμίζεται από την γαλάζια πλευρά είναι πως πρόκειται για απόλυτα μετρημένες και ρεαλιστικές προτάσεις, ενώ εξαπολύονται πυρά στο  ΣΥΡΙΖΑ πως συνεχίζει να επιδίδεται σε παροχολογία χωρίς κοστολογημένο πρόγραμμα.
    Στις εκλογές «νίκησε ο πραγματισμός και ο ρεαλισμός και ηττήθηκαν ο λαϊκισμός και τα ψέματα που έρχονταν από το παρελθόν. Ηττήθηκαν η τοξικότητα και η πόλωση και νίκησαν η ευπρέπεια και ο σοβαρός πολιτικός λόγος. Και ηττήθηκαν αυτοί οι οποίοι επιθυμούσαν να διχάσουν την κοινωνία και νίκησαν αυτοί που έβλεπαν και βλέπουν την Ελλάδα ενωμένη» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης .
  4. Υπογραμμίζουν προς τους υποψηφίους του κόμματος πως δεν συγχωρούνται απόντες από την κρίσιμη αυτή εκλογική μάχη.  Το μήνυμα προς τους υποψήφιους είναι σαφές: Θα πρέπει να τρέξουν στον κρίσιμο αυτό εκλογικό αγώνα με την ίδια ένταση και προσήλωση που το έπραξαν όταν κυνηγούσαν το σταυρό.
  5. Τονίζουν πως στις εκλογές οι πολίτες ψηφίζουν κυβέρνηση και όχι αντιπολίτευση. Ουσιαστικά ένας επιπλέον κίνδυνος τον οποίο θέλει να αποτρέψει η Πειραιώς είναι η μετατόπιση του ενδιαφέροντος των πολιτών από το διακύβευμα του σχηματισμού κυβέρνησης στο τι γίνεται στο χώρο της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα στα τεκταινόμενα στην κεντροαριστερά. Ένας άλλωστε από τους βασικούς στόχους στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι να διατηρήσουν τους ψηφοφόρους που στράφηκαν στη Νέα Δημοκρατία από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ για τα… μάτια των οποίων θα κορυφωθούν οι αντιπαραθέσεις το επόμενο διάστημα.

Μπαράζ περιοδειών Μητσοτάκη

Από σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά ένα εντατικό πρόγραμμα περιοδειών, με στόχο να τονίσει την κρισιμότητα της επόμενης αναμέτρησης και να σημειώσει πως χρειάζεται μία σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να υλοποιηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά το «γαλάζιο» σχέδιο για την επόμενη τετραετία.

Ειδικότερα σήμερα θα επισκεφθεί το Περιστέρι, αύριο και μεθαύριο την Κρήτη, την Πέμπτη γειτονιές της Α Αθήνας, την Παρασκευή τη Θεσσαλία και το Σάββατο τη Θεσσαλονίκη, ενώ την Κυριακή θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Άγιο Όρος. Να σημειωθεί εδώ πως το επόμενο διάστημα θα πυκνώσουν οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα καθώς σε κάποιες περιοχές τα ποσοστά του κόμματος ήταν χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Επικρατείας.

εκλογές 2023ειδήσεις τώραεκλογέςκυβέρνησηΚυριάκος ΜητσοτάκηςΠΑΣΟΚΝέα ΔημοκρατίαΣΥΡΙΖΑ