Πολιτική|30.05.2023 22:55

Εκλογές 2023: Ανεβαίνουν οι τόνοι με επίκεντρο ελεύθερους επαγγελματίες και φορολογική πολιτική – Αντιπαράθεση ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Newsroom

Δύο νέα πεδία αντιπαράθεσης, ανάμεσα σε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τα οποία αφορούν την ασφαλιστική και φορολογική πολιτική των κομμάτων στη ζώνη της εκλογικά διεκδικούμενης μεσαίας τάξης, καταγράφηκαν σήμερα, Τρίτη 30 Μαΐου, με τους τόνους ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου να ανεβαίνουν εκ νέου.

Η κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Για την κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ αφορμή στάθηκε ο -κίνδυνος χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μετά την 31η Μαΐου, γεγονός που ανέδειξε ο Διονύσης Τεμπονέρας σε πάνελ πρωινής εκπομπής στον ΣΚΑΪ.

Ο συντονιστής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εργατολόγος, δήλωσε ότι μπαίνει «στο στόχαστρο της ΝΔ ακόμα και η περίθαλψη των πολιτών που έχουν χρέη στον ΕΦΚΑ» και ζήτησε «η υπηρεσιακή κυβέρνηση να δώσει λύση».

Ο ίδιος ανέφερε πως «από την ερχόμενη Πέμπτη 1η Ιουνίου χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω λήξης της προθεσμίας ρύθμισης ή εξόφλησης των οφειλών τους στον ΕΦΚΑ. Μετά την κινητή και ακίνητη περιουσία των μικρομεσαίων, η κυβέρνηση έβαλε στο στόχαστρο ακόμα και την περίθαλψή τους, επιδεικνύοντας μέγιστη αναλγησία».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «εδώ και μήνες είχαμε προειδοποιήσει ότι επαγγελματίες και αγρότες πρέπει να πάρουν ανάσα, με μια νέα ρύθμιση οφειλών, με κούρεμα βασικής οφειλής και μακρά περίοδο αποπληρωμής, λύση που θα απαντούσε και στο θέμα της περίθαλψής τους».

Καταλήγοντας ζήτησε «εδώ και τώρα» η υπηρεσιακή κυβέρνηση «να δώσει λύση και να προστατεύσει όπως οφείλει το δημόσιο αγαθό της υγείας των πολιτών».

«Καινούργιος φούρνος, ίδια κουλούρια»

Η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ, για ένα ζήτημα που θίγει άμεσα το μετωπικό επιχείρημα της ΝΔ ότι ανέταξε την «ταλαιπωρημένη» και «αδικημένη» μεσαία τάξη, προκάλεσε την απάντηση του Άκη Σκέρτσου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ ανέφερε σκωπτικά ότι «καινούριο φούρνο έφτιαξαν, ίδια κουλούρια πλάθουν» και χαρακτήρισε τις δηλώσεις Τεμπονέρα «υποκριτικό θόρυβο του ΣΥΡΙΖΑ για την υγειονομική κάλυψη των μη ασφαλιστικά ενήμερων Ελ. Επαγγελματιών».

Σε προσωπικό τόνο συνέχισε λέγοντας πως «αντί να ενισχύσει την αξιοπιστία του κόμματός του, την καταβαραθρώνει περαιτέρω, κάνοντας αυτό που μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει να κάνει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον: να αλλάζει θέσεις, να λέει ψέματα και να κοροϊδεύει τους πολίτες» και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε «ευνοϊκή ρύθμιση που ψηφίστηκε εκτάκτως το 2022 και υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι απαντούσε με τρίμηνη παράταση ρύθμισης και μειωμένη καταβολή εισφορών σε ένα δίκαιο αίτημα των Ελ. Επαγγελματιών. Η ίδια ακριβώς ρύθμιση ανανεώθηκε και φέτος».

Πρόσθεσε, τέλος, πως «θα περιμέναμε περισσότερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου. Όμως αποδεικνύεται ότι αυτό είναι πρακτικά αδύνατο».

«Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε»

Στη δήλωση Σκέρτσου απάντησε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντάς την «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».
Κατηγόρησε τον κ. Σκέρτσο ότι «αντί να απαντήσει γιατί αρνήθηκε επανειλημμένα την πρότασή μας για ρύθμιση οφειλών. Προσπαθεί περίπου να καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ συνυπεύθυνο για την αδιαφορία της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Σχολίασε, παράλληλα, πώς «ο κ. Σκέρτσος λέει εμμέσως πλην σαφώς ότι ορθώς αφήνουν εκτός περίθαλψης τη μεσαία τάξη», του ζητά να «αφήσει τα λογοπαίγνια» και να απαντήσει στα εξής ερωτήματα: «Θεωρεί ο ίδιος και η ΝΔ, ότι έχει λήξει η κρίση και οι μικρομεσαίοι μπορούν να πληρώσουν 722 ευρώ για να έχουν φαρμακευτική κάλυψη όταν αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους; Γιατί η παράταση δόθηκε μέχρι το τέλος Μαΐου του 2023, όταν ήταν απολύτως βέβαιο ότι ο πληθωρισμός και η ακρίβεια, θα ήταν εδώ τουλάχιστον, για όλο το 2023; Πώς θα αγοράσουν φάρμακα και θα έχουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες, χιλιάδες επαγγελματίες και αγρότες από την επόμενη Πέμπτη 1η Ιουνίου; Γιατί δεν έφερε η κυβέρνηση ενώ είχε τη δυνατότητα, μια ρύθμιση οφειλών για οφειλές στα ταμεία, που πέρα από τα συσσωρευμένα χρέη θα απαντούσε και στο ζήτημα της περίθαλψης;»

Οι «διαξιφισμοί» για το συγκεκριμένο ζήτημα επιβεβαιώνουν ότι ο χώρος των μεσαίων στρωμάτων, δηλαδή η λεγόμενη «μεσαία τάξη» και τα ζητήματα της ασφαλιστικής και φορολογικής της κατάστασης, θα συνεχίσουν να αποτελούν μέχρι και την κάλπη της 25ης Ιουνίου ένα από τα κεντρικά θέματα της προεκλογικής σύγκρουσης σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.

Η κόντρα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Παράλληλα συνεχίστηκε η αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μετά τις δηλώσεις της Ελένης Χρονοπούλου και του Παναγιώτη Δουδωνή, σχετικά με τη φορολογική πολιτική.

Η υποψήφια Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ είπε πως κατά λάθος δήλωσε ότι «θα αυξήσουμε τους φόρους που βλέπουμε ότι ουσιαστικά πλήττουν τη μεσαία τάξη» και απέδωσε σε σαρδάμ την αναφορά αυτή. Ο επίσης υποψήφιος Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη φορολόγηση των μερισμάτων με ποσοστά από 5% έως 15%.

Η ΝΔ μέσω του κ. Σκέρτσου επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «μαρτυριάρηδες» που αποκάλυψαν τρία νέα φορολογικά μέτρα «την αύξηση του φόρου στα μερίσματα των επιχειρήσεων, την έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων και την επαναφορά της φορολογίας στις γονικές παροχές».

«Στόχος μας η δίκαιη κατανομή βαρών»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Μάντζος, απάντησε στον κ. Σκέρτσο πως η φορολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ «έχει μία ξεκάθαρη στόχευση: τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, που θα χρηματοδοτεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, που θα μειώνει τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες» και πρόσθεσε πως «για τον λόγο αυτό προτείνουμε τη μείωση των φορολογικών βαρών στη μισθωτή εργασία, την αύξηση των φοροαπαλλαγών για τις οικογένειες με παιδιά και τη μείωση των έμμεσων φόρων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και ενέργεια, όσο διαρκεί η ακρίβεια».

Υπερασπίστηκε, παράλληλα, την Ελένη Χρονοπούλου λέγοντας ότι η τοποθέτησής είναι «lapsus linguae» και σημείωσε πως «το διευκρίνισε η ίδια σε άμεσο χρόνο».

«Σχεδιάζετε νέα μέτρα φορολόγησης;»

Ο κ. Μάντζος κάλεσε τον εκπρόσωπο της ΝΔ, Άκη Σκέρτσο, να απαντήσει: «Πόσα λεφτά έχουν μπει στο δημόσιο ταμείο από τη φορολόγηση -και μάλιστα με συντελεστή 90%- των υπερκερδών των προμηθευτών ενέργειας; Πώς και με ποιο τρόπο θα υλοποιηθεί η δέσμευση της ΝΔ για αύξηση κατά 25% του μέσου μισθού στον ιδιωτικό τομέα; Για ποιο λόγο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δέσμευσε χωρίς κανέναν διάλογο τη χώρα για πρωτογενή πλεονάσματα, που φτάνουν μέχρι 2,5% το 2026 με κίνδυνο την επαναφορά των πολιτικών λιτότητας και εγκατάλειψης των κοινωνικών υποδομών; Η κυβέρνηση ανέθεσε από πέρσι στον ΙΟΒΕ να προτείνει νέα μέτρα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα τη σχετική μελέτη, να μας πει ποια είναι τα μέτρα αυτά ή θα περιμένει να τα ανακοινώσει μετά τις εκλογές;».

«Ούτε μία αύξηση φόρων»

Στον κ. Μάντζο απάντησε με δική του δήλωση ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, αναφέροντας πως «συνολικοί πόροι από υπερκέρδη ενεργειακών εταιριών, ταμείο ενεργειακής μετάβασης και διυλιστήρια που χρηματοδότησαν μέτρα στήριξης των νοικοκυριών για την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση: €4,7 δις + €600 εκ. Οι μισθοί αυξάνονται με έναν τρόπο, όπως ήδη αποδείξαμε την τετραετία 2019-2023: με σταθερούς και φιλικούς για την ανάπτυξη φορολογικούς συντελεστές στο κεφάλαιο και την εργασία, διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ και των επενδύσεων από ΕΕ, ταχύτερη μείωση ανεργίας από ΕΕ. Αν κάνετε τον κόπο να διαβάσετε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2023-2026 θα δείτε ότι το πλεόνασμα 2,5% δεν αποτελεί στόχο αλλά πρόβλεψη για την επίδοση της οικονομίας έως το 2026 στο βασικό σενάριο χωρίς καμία αλλαγή πολιτικών “no policy change scenario”. Ενώ ρητά αναφέρεται ότι σε αυτό το ποσό προστίθενται τα επιπλέον θετικά προεκλογικά μέτρα. Μην ψάχνετε ματαίως για «δράκους». Στο πρόγραμμά της η ΝΔ δεν έχει εντάξει ούτε μια αύξηση φόρων για κανέναν. Αντιθέτως για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος και επέκταση του επιδόματος μητρότητας από 4 σε 9 μήνες».

Ο πόλεμος δηλώσεων αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς τα θέματα της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, τα οποία αποτελούν κεντρικά προγραμματικά ζητήματα για όλα τα κόμματα, έχουν ως κύριο υποκείμενο τη μεσαία τάξη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΑΣΟΚΝέα ΔημοκρατίαΣΥΡΙΖΑφόροιμεσαία τάξηελεύθεροι επαγγελματίεςφαρμακευτική περίθαλψηΆκης Σκέρτσοςεκλογές 2023ΕΦΚΑ