Πολιτική|30.05.2023 20:32

Εκλογές 2023 – Τσίπρας: Σκέφτηκα την παραίτηση, αλλά δεν έχω δικαίωμα να λιποτακτήσω - Η απλή αναλογική έφερε στρατηγικό εγκλωβισμό

Newsroom

Στο αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, αποκαλύπτοντας πως σκέφτηκε την παραίτηση όταν είδε την επίδοση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εκλογές 2023 – Τσίπρας: «Σκέφτηκα την παραίτηση»

 

«Δεν θα κρυφτώ, δεν ξέρω ποια είναι η εντύπωσή σας για τους πολιτικούς. Δεν είμαι μηχανή, είμαι άνθρωπος, έχω συναισθήματα. Σκέφτηκα την παραίτηση για μέρες. Όταν όμως ξεπέρασα το σοκ συνειδητοποίησα ότι το μόνο που δεν έχω δικαίωμα να κάνω είναι να λιποταχτήσω» σημείωσε χαρακτηριστικά στην πρώτη του συνέντευξη μετά την 21η Μαΐου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος εκ νέου στο αποτέλεσμα των εκλογών σημείωσε πως επρόκειτο για «ένα σοκ που μας δημιούργησε συναισθήματα θλίψης και απογοήτευσης. Προέχει να ξεπεράσουμε το σοκ και να διορθώσουμε τα λάθη μας. Δεν ψάχνουμε να βρούμε αιτίες στους πολίτες ή στους αντιπάλους μας. Εκείνοι τη δουλειά τους έκαναν. Ψάχνουμε να βρούμε τις αιτίες σε εμάς. Στον τρόπο που επικοινωνήσαμε το μήνυμά μας, στην εικόνα Βαβυλωνίας που εκπέμψαμε. Η απλή αναλογική έφερε στρατηγικό εγκλωβισμό γιατί δεν βρήκαμε ανταπόκριση από κανέναν».

Πού οφείλεται η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τσίπρας απέδωσε το αποτέλεσμα των εκλογών «στο τσουνάμι των τελευταίων ημερών, καθώς ο αντίπαλος κατάφερε να επιβάλλει την ατζέντα του φόβου». 

Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «δεν θέλω να μιλήσω ονομαστικά, αλλά όταν μιλάω για αστοχίες στελεχών μιλάω για όλες αυτές».

Ως προς την απλή αναλογική τόνισε πως δεν μετανιώνει για την ψήφισή της, καθώς «ήταν διαχρονικό αίτημα της Αριστεράς η ισοτιμία της ψήφου». «Θέλαμε ένα πολιτικό σύστημα χωρίς τοξικότητα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Εντούτοις αποδείχτηκε ότι το πολιτικό σύστημα δεν ήταν ώριμο. Τους ακολούθησε και η πλειοψηφία των πολιτών που φαίνεται πως επιθυμεί κυβερνήσεις αυτοδυναμίας και όχι συνεργασίας».

«Προέχει να το ξεπεράσουμε, να ανασυγκροτηθούμε και να διορθώσουμε τα λάθη μας. Δεν ψάχνουμε στους πολίτες ή στους αντιπάλους μας τα αίτια της ήττας, αλλά σε εμάς στον τρόπο που μεταδώσαμε το μήνυμά μας, στην εικόνα βαβυλωνίας που εκπέμπαμε και στον στρατηγικό εγκλωβισμό μας στην απλή αναλογική».

Ως άλλη αιτία της ήττας μετά τον «στρατηγικό εγκλωβισμό της απλής αναλογικής» πρόσθεσε: «Αλλά η σημαντικότερη αιτία, είχε να κάνει με το τσουνάμι που διαμορφώθηκε καθώς ο αντίπαλος κατάφερε να επιβάλλει τη ατζέντα του φόβου και να μεταφέρει την συζήτηση στο παρελθόν στο 2015. Φθάσαμε να συζητούμε την παραπληροφόρηση ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τις εισφορές και όχι ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει τους ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την πρώτη Ιουνίου». Πρόσθεσε στις αιτίες της ήττας την «βαβυλωνία» ενώ απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα (Κατρούγκαλος, Φωτίου) σημειώνοντας ότι «όταν αναφέρομαι σε αστοχίες στελεχών αναφέρω όλες». Σε ερώτηση για την δική του έκκληση προς τους άλλοτε ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής εξήγησε: «Δεν αναφέρθηκα στους χρυσαυγίτες, σε εκείνους που μας χτυπάνε στον δρόμο, αναφέρθηκα στους πολίτες που την ψήφισαν σαν αντισυστημική δύναμη. Το ίδιο που είπα εγώ το είπε λίγες ημέρες αργότερα και ο κ. Σκέρτσος». Αναγνώρισε την ευθύνη του ότι «και εγώ μαζί δεν κατάφερα να κατευθύνω την συζήτηση στα μεγάλα διακυβεύματα της επόμενης ημέρας, με ποιος πρόγραμμα θα κυβερνηθεί η χώρα τα επόμενα χρόνια, αν θα αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, εάν θα ανατραπεί η εργασιακή ζούγκλα, αν θα επικρατήσει δικαιοσύνη».

Μίλησε για τα τρία θέματα που είναι ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ μόλις σε μερικές ημέρες: «Το πρώτο είναι το επιτελικό, ψηφιακό φιάσκο με την τράπεζα θεμάτων στις ενδοσχολικές εξετάσεις. Το δεύτερο είναι το ζήτημα που προέκυψε με το έλλειμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν οφειλές. Το τρίτο είναι το εργατικό ατύχημα στο Πέραμα, λόγω της μείωσης των ελέγχων, το οποίο συνέβη την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης επαίρεται για το 38% που πήρε στη περιοχή». Σε ερώτηση ότι έχει συνευθύνη γιατί και εκείνος είχε ψηφίσει την ρύθμιση που αφήνει χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη τους ελεύθερους επαγγελματίες ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Η ΝΔ άφησε εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης τους μικρομεσαίους που έχουν οφειλές. Είχαμε ψηφίσει την παράταση. Το να μην υπάρχει άλλη παράταση είναι ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ όπως λέει ο κ. Σκέρτσος; Ήταν κυβέρνηση τέσσερα χρόνια και φταίει η απλή αναλογική;».

Σε ερώτηση για τον ΕΝΦΙΑ και την ενδεχόμενη μείωσή του απάντησε: «Δυστυχώς δεν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για μείωση του ΕΝΦΙΑ». Ακολούθως για την κοστολόγηση του προγράμματός του είπε: «Εμείς παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα που κοστολογείται 5,5 δις τον πρώτο χρόνο. Κυβέρνησα στις πιο δύσκολες στιγμές με τον κ. Τσακαλώτο, την κ. Αχτσιόγλου που έχουν συμβάλλει στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ξέρω τι θα πει δημοσιονομική σταθερότητα. Από εκεί και πέρα είναι υποτιμητικό να μας λένε για κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο. Εμείς πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε ελέφαντες; Εμείς καταθέτουμε τις προτάσεις μας. Ας κουβεντιάσουμε. Η μείωση του ΦΠΑ έχει κόσοτος1,3 δις και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης άλλο 1,5 δις. Δεν κοστίζει τέσσερα που είπε ο κ. Μητσοτάκης. Όταν έχουμε δώσει 10 δις σε επιδοτήσεις μόνο μέσα στο 2022 δεν μπορούμε να κάνουμε αυτές τις μειώσεις; Τόσο κοστίζει, τι να κάνουμε και το αντέχει ο προϋπολογισμός». Ακολούθως πρόσθεσε ότι πολλά από τα ζητήματα δεν είναι θέμα κόστους είναι θέμα προτεραιότητας και αντίληψης και εξήγησε: « Το θέμα των πλειστηριασμών 700.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, δεν είναι θέμα κόστους είναι θέμα αντίληψης. Η εργασιακή ζούγκλα και η αποκατάσταση της εργασιακής ασφάλειας κοστίζει; Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, είναι θέμα επιλογής».

Ρωτήθηκε και για την φορολόγηση που άνοιξε με δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «Η αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων δεν θα δώσει μεγάλα έσοδα. Η έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών εάν υπάρξουν ξανά θα δώσει έσοδα».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλέξης ΤσίπραςΝέα Δημοκρατίαειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑαποτελέσματα εκλογών 2023Κυριάκος Μητσοτάκηςεκλογές 2023