Πολιτική|31.05.2023 07:15

Εκλογές 2023: «Σήμα» Ανδρουλάκη για προσεκτικές δημόσιες τοποθετήσεις – Πώς απαντά το ΠΑΣΟΚ στις επιθέσεις της ΝΔ για τα φορολογικά

Αλέξανδρος Διαμάντης

Να μην χύσουν την καρδάρα με το γάλα προσπαθούν στο ΠΑΣΟΚ και παράλληλα να δείξουν τη συνοχή του κόμματος ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Εκλογές 2023: Κανένα ζήτημα με Χρονοπούλου, λέει το ΠΑΣΟΚ

Με άλλα λόγια, στόχος είναι να μην την… πάθουν όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην Χαριλάου Τρικούπη αντιλαμβάνονται ότι η Νέα Δημοκρατία θα αυξήσει την πίεση προς το κόμμα, αφού όπως τονίζουν «αντιλαμβάνονται ως αντιπολίτευση μόνο το ΠΑΣΟΚ». Εξ  ου κιόλας ο Νίκος Ανδρουλάκης, μετά το «λάθος» της Ελένη Χρονοπούλου έχει δώσει… σήμα σ’ όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους. Την ίδια ώρα, όμως, μια μερίδα στελεχών φαίνεται «δυσαρεστημένη», διότι εκτιμούν ότι ετούτη τη στιγμή δεν χωρούν λάθη και τα έμπειρα στελέχη θα πρέπει να βγουν μπροστά.  

Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με την Ελένη Χρονοπούλου, επρόκειτο όπως είπε και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Μάντζος για ένα  lapsus linguae. Ο ίδιος, όμως, έστειλε και ένα σαφές μήνυμα προς κάθε αποδέκτη: «καταβάλλεται μια φιλότιμη προσπάθεια να είμαστε σοβαροί, αξιόπιστοι στην τοποθέτησή μας στα δημόσια πράγματα». Με άλλα λόγια, έχει σημάνει συναγερμός, αφού πλέον κάθε φράση, κάθε βουλευτή μπορεί να γίνει επιχείρημα για την «απέναντι» πλευρά, η οποία επιδιώκει να κερδίσει επικοινωνιακά κάθε… πόντο.  

Η αλήθεια 

Την ίδια ώρα, στη Χαριλάου Τρικούπη θυμίζουν ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι πλήρως κοστολογημένη και σαφές: δεν υπάρχει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Η στόχευση του, τουλάχιστον σε φορολογικό επίπεδο είναι η δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, που θα χρηματοδοτεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, που θα μειώνει τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες

Ειδικότερα, σε ότι αφορά την φορολογία των επιχειρήσεων προβλέπει μια κλιμακωτή προοδευτική φορολόγηση ως εξής: 

  • Για τις πρώτες 50.000 ευρώ του διανεμόμενου μερίσματος παραμένει ο συντελεστής φορολόγησης 5% 
  • Το υπερβάλλον τμήμα πάνω από τις 50.000 και έως τις 100.000 φορολογείται – ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ- με συντελεστή 10% 
  • Και αν τα μερίσματα υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ το επιπλέον και πάλι μέρος τους φορολογείται με 15%. 

Εν ολίγοις συνεργάτες του Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να φορολογηθούν τα κέρδη των επιχειρήσεων, αλλά το διανεμόμενο μέρισμα επί των κερδών. «Είναι το ποσό, το εισόδημα που εισπράττει κάθε νομικό ή φυσικό πρόσωπο ως μέρισμα. Άρα, το μέρισμα λοιπόν, όχι τα κέρδη. Το μέρισμα που υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ, είναι ένα μέρισμα το οποίο κατά τη γνώμη μας – το υπερβάλλον, όσο είναι πάνω από 100.000 ευρώ – μπορεί και οφείλει να φορολογείται με έναν συντελεστή μεγαλύτερο του 5% που είναι ο χαμηλότερος συντελεστής της Ευρώπης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Δ. Μάντζος χθες.  

ΣΥΡΙΖΑΝίκος ΑνδρουλάκηςΝέα Δημοκρατίαειδήσεις τώραΠΑΣΟΚ