Πολιτική|31.05.2023 07:00

Εκλογές 2023: Επιχείρηση ανασύνταξη στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το σοκ του αποτελέσματος - Η προεκλογική ατζέντα και η νέα στρατηγική Τσίπρα

Βούλα Κεχαγιά

«Θα κάνω τα πάντα για να ανατραπεί αυτός ο συσχετισμός δυνάμεων» υποσχέθηκε χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας μέσω της πρώτης του τηλεοπτικής συνέντευξης (Star) μετά το σοκ της εκλογικής ήττας της 21ης Μαϊου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έβαλε ψηλά τον πήχη για το κόμμα του, μάλιστα δύο φορές χρησιμοποίησε το παράδειγμα του άλτη που την δεύτερη φορά θα προσπαθήσει να επιτύχει τον στόχο του μολονότι την πρώτη φορά πέρασε από κάτω τονίζοντας πως «εμείς θα εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα και κάθε δυνατότητα».

Σήμερα άλλωστε θα πραγματοποιήσει και την πρώτη του νέα προεκλογική ομιλίας ξεκινώντας από τη Νίκαια στην β’ εκλογική περιφέρεια του Πειραιά με το σύνθημα «Ξεκινάμε πάλι Μαζί».

Η προεκλογική περίοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία φαίνεται πως θα επικεντρωθεί σε στοχευμένες περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα αλλά και στην διοργάνωση θεματικών εκδηλώσεων που θα επιμείνουν στο εναλλακτικό προγραμματικό σχέδιο του κόμματος και θα αφορούν την υγεία, την παιδεία, το ιδιωτικό χρέος, την στεγαστική πολιτική, την οικονομία αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης. Μέσα στο Σαββατοκύριακο η Κουμουνδούρου αναμένεται να έχει στη διάθεσή της και το νέο υλικό με το οποίο θα «τρέξει» η νέα προεκλογική καμπάνια. Από αφίσες και συνθήματα/μηνύματα έως και το οπτικοακουστικό υλικό που θα αξιοποιηθεί για τις ανάγκες του νέου προεκλογικού αφηγήματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε χθες στο Star εκ βαθέων για τις προσωπικές του επιλογές αν και απέφυγε να διασαφηνίσει πώς θα είναι η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τί θα πράξει ο ίδιος μετά την 25η Ιουνίου. Εκείνο στο οποίο επέμεινε ήταν ότι παρά το πρώτο σοκ των πρώτων ωρών αλλά και ημερών στη διάρκεια του οποίου ήθελε να παραιτηθεί κατέληξε στην απόφαση: «Δεν έχω το δικαίωμα να λιποτακτήσω. Ούτε χθες, ούτε σήμερα, ούτε αύριο. Αφήστε να δούμε το αποτέλεσμα των εκλογών. Όταν το καράβι βρίσκεται σε τρικυμία ο καπετάνιος έχει το δικαίωμα να μην βουτήξει στη θάλασσα». Κάπως έτσι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλησε να διευκρινίσει ποια θα είναι η στάση του μετά την 26η Ιουνίου ωστόσο χρησιμοποιώντας τη φράση «ούτε χθες, ούτε σήμερα, ούτε αύριο» σε σχέση με το δικαίωμά του να μην λιποτακτήσει γίνεται σαφές όταν θα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του μόνο όταν θα έχει μπροστά του δεδομένα.

Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε αυτοκριτική και μίλησε για τον στρατηγικό εγκλωβισμό του ΣΥΡΙΖΑ στο όραμα της απλής αναλογικής, ωστόσο περιέγραψε ως βασικότερη αιτία της ήττας το τσουνάμι των τελευταίων ημερών καθώς ο πολιτικός του αντίπαλος κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα του μακρινού παρελθόντος και του 2015 και όχι του 2023, ενώ οι πολίτες πείστηκαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πήγαινε στις κάλπες με αύξηση ασφαλιστικών εισφορών.

Είπε ότι άκουσα με δυσφορία δηλώσεις όπως αυτή για το σύνδρομο της Στοκχόλμης που κατέλαβε την ελληνική κοινωνία λέγοντας ότι είναι «λάθος να ομνύουμε στη δύναμη του λαού αλλά όταν δεν μάς αρέσει η βούλησή του να κατηγορούμε τον λαό» κι επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν είναι κυβερνητικό κόμμα συμπλήρωμα της δεξιάς.

Διασαφήνισε ότι δεν τον απασχολεί τί θα κάνει το ΠΑΣΟΚ και ότι δεν έχει κανένα λόγο να το ανταγωνιστεί, επαναλαμβάνοντας πως αυτό που τον απασχολεί είναι η δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη για αλαζονεία διακρίνοντας έπαρση σ’ αυτό που κάνει, δηλαδή να βγαίνει στα μπαλκόνια και να λέει ότι είναι το μοναδικό κόμμα που διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας.

Στο μεταξύ χθες έκανε προωθητική εμφάνιση σε τηλεοράσεις, ραδιόφωνα αλλά και μέσω δύο δηλώσεων από την Κουμουνδούρου, ο συντονιστής της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Διονύσης Τεμπονέρας.

ΣΥΡΙΖΑαποτελέσματα εκλογών 2023ειδήσεις τώραεκλογές 2023εκλογέςΑλέξης Τσίπρας