Πολιτική|31.05.2023 07:12

Εκλογές 2023: Ισχυρή και όχι «εύθραυστη» πλειοψηφία ο στόχος της ΝΔ: Φουλ επίθεση στο ΠΑΣΟΚ

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

«Η χώρα χρειάζεται σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας» τονίζεται από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, καθώς στόχος είναι μια καθαρή νίκη. «Σταθερή κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι μια κυβέρνηση με μια εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «δεν νομίζω ότι θα ήθελε κανείς σήμερα ο οποίος νοιάζεται για το συμφέρον της χώρας να είχε μια κυβέρνηση που να είχαμε 151, 152, 153 βουλευτές».

Από το γαλάζιο στρατόπεδο ανεβάζουν ταχύτητες για να αποφύγουν τον εφησυχασμό και στόχος είναι οι ψηφοφόροι να φτάσουν εκ νέου στις κάλπες. Αυτό που επισημαίνεται είναι πως για να μην οδηγηθεί η χώρα σε περιπέτειες οι πολίτες δεν πρέπει να …επιλέξουν παραλία αλλά να πάνε να ψηφίσουν.

Εκλογές 2023: «Να ξεπεράσουμε το ποσοστό που πετύχαμε στις πρώτες εκλογές»

«Ξέρετε πολύ καλά ότι στην επόμενη Βουλή ενδεχομένως να έχουμε περισσότερα από πέντε κόμματα. Όσο περισσότερα κόμματα μπαίνουν στην Βουλή, τόσο ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας, τόσο πιο απαραίτητο είναι όχι απλά να φτάσουμε το ποσοστό το οποίο πετύχαμε στις εκλογές αλλά να το ξεπεράσουμε» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπογράμμισε δε πως για να υλοποιηθούν μια σειρά από μεγάλες αλλαγές θα χρειαστεί μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Από την Νέα Δημοκρατία θέλουν να απαντήσουν και στα όσα λέει η αντιπολίτευση πως ένα μεγάλο «γαλάζιο» ποσοστό θα οδηγούσε σε «παντοδυναμία Μητσοτάκη» και υπενθυμίζουν πως σε παλιότερες εκλογικές αναμετρήσεις το ΠΑΣΟΚ είχε εξασφαλίσει άνετη αυτοδυναμία με ποσοστά πάνω από 41%. Τότε δεν είχε τεθεί κανένα ερώτημα «παντοδυναμίας» σημειώνουν οι … γαλάζιοι και εκτιμούν πως αυτή η συζήτηση είναι ένα «φύλλο συκής» για να κρυφτεί η προγραμματική αδυναμία της αντιπολίτευσης να συγκροτήσει πειστική πρόταση διακυβέρνησης.

Στο δρόμο προς τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει σειρά περιοδειών (χθες και σήμερα είναι στην Κρήτη), όπου θα τονίζει διαρκώς το διακύβευμα της επόμενης αναμέτρησης. Και αυτό που επισημαίνεται από την Πειραιώς είναι πως οι πολίτες θέλουν να ακούσουν προτάσεις για την επόμενη ημέρα, ενώ είπαν «όχι» στην λαϊκισμό.

Στο κόκκινο η ένταση με το ΠΑΣΟΚ

Πυρά στο ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ με αφορμή δηλώσεις στελεχών του εξαπολύουν από την Νέα Δημοκρατία, με τον Ακη Σκέρτσο να αναφέρεται σε «μαρτυριάρηδες», που «αποκάλυψαν τρία μέτρα: την αύξηση του φόρου στα μερίσματα των επιχειρήσεων, την έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων και την επαναφορά της φορολογίας στις γονικές παροχές». Από το γαλάζιο στρατόπεδο εστιάζουν στο… τερέν της οικονομίας και κατηγορούν τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ για μη κοστολογογημένο πρόγραμμα.

Οι διαχωριστικές γραμμές της Πειραιώς από την Χαριλάου Τρικούπη θα γίνονται όλο και εντονότερες στο δρόμο προς τις κάλπες, με στόχο να διατηρηθεί η καθαρή κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στον κεντρώο χώρο. Άλλωστε στο γαλάζιο στρατόπεδο είδαν πως το άνοιγμα που είχε γίνει προεκλογικά προς πολίτες που παλιότερα ήταν ΠΑΣΟΚ απέδωσε και υπήρξαν εκλογικά οφέλη.

Μετά όμως από το υψηλό ποσοστό που πήρε στις εκλογές η Νέα Δημοκρατία ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιοι από αυτούς τους ψηφοφόρους να κοιτάξουν προς την Χαριλάου Τρικούπη θέλοντας να την ενισχύσουν στις δεύτερες εκλογές. Στόχος της Πειραιώς είναι να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο και να μην υπάρξει αποσυσπείρωση και χαλαρή ψήφος στις 25 Ιουνίου.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλη την προεκλογική περίοδο σημειώνει πως στις εκλογές οι πολίτες ψηφίζουν για κυβέρνηση, δεν ψηφίζουν για αντιπολίτευση. «Τους αφήνουμε να διαγκωνίζονται για τα πρωτεία στην αντιπολίτευση και για το ποιος θα πάρει το ρετιρέ της «κεντροαριστερής πολυκατοικίας» σημείωσε χθες από την Κρήτη. Επεσήμανε δε πως «είναι η πρώτη φορά που θυμάμαι τέτοια εκλογή, που ουσιαστικά υπάρχει ένας υποψήφιος Πρωθυπουργός και ένα κόμμα το οποίο διεκδικεί την ευθύνη να κυβερνήσει τη χώρα. Όλοι οι υπόλοιποι θέλουν να μείνουν στην απέξω».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εκλογέςΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραΝέα ΔημοκρατίαΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023εκλογές 2023