Πολιτική|01.06.2023 06:00

Εκλογές 2023: Διπλή πρόσκληση Τσίπρα στους πολίτες να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ - Πώς αποκωδικοποιούνται τα μηνύματα που έστειλε από τη Νίκαια

Βούλα Κεχαγιά
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Η επανεκκίνηση των προεκλογικών ομιλιών του Αλέξη Τσίπρα με πρώτο σταθμό την Κοκκινιά δεν έδωσε μόνο τον τόνο στο κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «Ξεκινάμε πάλι μαζί» αλλά και την ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες που δεν επιλέγουν τη ΝΔ να ενώσουν τις φωνές τους και τις δυνάμεις τους για να αποτραπεί στις εκλογές της 25ης Ιουνίου ένα  αποτέλεσμα αντίστοιχο με εκείνο της 21ης Μαϊου.

Γίνεται σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνεται ξεκάθαρα και στους ψηφοφόρους μικρότερων κομμάτων, καθώς από την Κουμουνδούρου εκτιμάται ότι η ΝΔ όχι μόνο ωφελείται αλλά και επιδιώκει τον κατακερματισμό της αντιπολίτευσης σε πολλά μικρά κόμματα, εξέλιξη που θα αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξ αυτού του λόγου επικαλείται και την επιχειρηματολογία της ΝΔ ότι είναι δύσκολη υπόθεση η ανατροπή του αποτελέσματος, επομένως αντί να ψηφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν κάλλιστα να ψηφιστούν άλλα μικρότερα κόμματα.

Επί της ουσίας λοιπόν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έκανε άνοιγμα στους προοδευτικούς πολίτες «παρά τις επιφυλάξεις τους και τις διαφωνίες τους μαζί μας» να συνταχθούν μαζί του με την καθόλου τυχαία υπενθύμιση πως «κανένα λάθος και καμιά αστοχία, δεν μπορεί να παραγράψει την προσήλωσή μας στα δικά τους συμφέροντα».

Κοινώς, ο Αλέξης Τσίπρας είπε και χθες ότι τα συμφέροντα των απλών πολιτών μπορούν να υποστηριχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και όχι από μία δεξιά κυβέρνηση που επιθυμεί να κυβερνήσει με αλαζονεία και φόβο.

Είναι ενδεικτικό ότι η πρόσκληση έγινε δύο φορές με την επισήμανση ότι είναι αναγκαιότητα «να παραμερίσουμε τις διαφορές μας απέναντι στο ενδεχόμενο μιας ανεξέλεγκτης Δεξιάς». Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απευθύνθηκε στους πολίτες «που απογοητεύτηκαν από τα λάθη και τις παραλείψεις μας», στους νέους «που επέλεξαν την αποχή θεωρώντας ότι όλοι ίδιοι είναι» και στους προοδευτικούς πολίτες που επέλεξαν μικρότερα κόμματα ζητώντας τους να κατανοήσουν ότι «τώρα ψηφίζουμε για τη ζωή μας και όχι για το κόμμα μας». Μάλιστα εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση της νέας εκλογικής μάχης λέγοντας στο κλείσιμο της ομιλίας του ότι«“μαζί μπορούμε να το γυρίσουμε και μαζί μπορούμε να αποτρέψουμε την προοπτική μιας ανεξέλεγκτης και αλαζονικής Δεξιάς διακυβέρνησης». 

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του στην Κοκκινιά είχε πει δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα παλέψει μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο πριν κλείσει η κάλπη για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα. «Χαμένες μάχες είναι οι μάχες που δεν δίνονται» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑεκλογέςειδήσεις τώρααποτελέσματα εκλογών 2023Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023εκλογές 2023