Πολιτική|01.06.2023 12:58

Εκλογές 2023 - Μητσοτάκης: «Rotation στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο - Ο Τσίπρας ξέρει τι πρέπει να κάνει»

Newsroom

«Φαντάζομαι πως ο Αλέξης Τσίπρας ξέρει τι πρέπει να κάνει» σχολίασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Το Πρωινό» αναφερόμενος στα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου. Παράλληλα, τόνισε πως «είναι μεγάλο το αίσθημα ευθύνης» ενώ σημείωσε πως «ο πήχης για εμένα είναι να έχω μία άνετη κυβερνητική πλειοψηφία». Αναφέρθηκε και στη νίκη του Ερντογάν στις εκλογές στην Τουρκία λέγοντας πως ούτε χάρηκε, ούτε στεναχωρήθηκε από την επανεκλογή του.  

«Οι μόνοι, που μιλάμε για το μέλλον της χώρας είμαστε εμείς, η Νέα Δημοκρατία. Δεν αναλωνόμαστε σε σκιαμαχίες και κόντρες, που εν τέλει δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες» επεσήμανε αρχικά στη συνέντευξή του. «Όταν βάζεις τον πήχη ψηλά πρέπει να πηδήξεις ακόμη πιο ψηλά» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και έθεσε εκ νέου το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών.

«Για εμένα ο πήχης είναι μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εξηγώ συνεχώς στον κόσμο γιατί επιθυμώ μία αυτοδύναμη κυβέρνηση, που είναι προϋπόθεση για να κάνω τις μεγάλες αλλαγές, που έχει ανάγκη ο τόπος. Κανείς δεν θα ήθελε μία ασταθή πλειοψηφία του ενός, δύο ή τριών βουλευτών. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει ότι μπορεί να ενσωματώσει στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

 

«Rotation» στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο

Σε ερώτηση για το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ευρύ «rotation» όπως είπε, αλλά και τη συμμετοχή περισσότερων γυναικών. Κατηγόρησε, δε, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ότι έχουν κρυφή ατζέντα στην οικονομία και δη στην φορολόγηση και ότι «αγαπούν εξίσου την υπερφορολόγηση».

Απαντώντας για την ακρίβεια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επέμεινε για περισσότερους ελέγχους, στήριξη των ευάλωτων, αλλά και αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε, δε, ότι το πρώτο νομοσχέδιο ενδεχόμενης επόμενης κυβέρνησής του θα είναι η επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους και το δεύτερο θα αφορά στις προτεραιότητες της φορολογικής πολιτικής.

Για τον Αλέξη Τσίπρα 

Αναφερόμενος στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες κάλπες είπε πως «το πως βιώνει κανείς μία ήττα είναι προσωπική υπόθεση που αφορά τον ίδιο και το κόμμα. (Ο Αλέξης Τσίπρας) είναι ήδη 15 χρόνια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα δικό του ζήτημα.

Εύχομαι και ελπίζω στα πλαίσια του πολιτικού διαλόγου είναι να έμαθαν κάτι από την κάλπη, αλλά δεν φαίνεται κάτι τέτοιο».

«ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αγαπούν την υπερφορολόγηση»

Ερωτηθείς αν κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ είναι πιθανόν να μην είναι καλά διαβασμένα είπε: «όταν επαναλαμβάνεται διαρκώς και από τον Τσίπρα ότι θα ιδιωτικοποιήσουμε το νερό που είναι ψέμα είναι στρατηγική.

Εδώ δεν συζητάμε για αμάθεια ή για ασχετοσύνη. Πρέπει να μας εξηγήσουν πού θα βρουν τα λεφτά. Τώρα που πιέζονται αποκαλύπτεται η κρυφή ατζέντα των φόρων και το είδαμε με τις δηλώσεις Κατρούγκαλου και με το ΠΑΣΟΚ τώρα που ψελλίζει ότι θα αυξήσουν φόρους. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αγαπούν την υπερφορολόγηση. Έχουμε διαφoρετική αντίληψη για το πώς θα δουλεύει η φορολογία». 

Για την επανεκλογή Ερντογάν

Για επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «ούτε χάρηκα ούτε καταστεναχωρέθηκα. Δεν μπορώ να παρέμβω στα εσωτερικά ξένης χώρας. Το πρόεδρο Ερντογάν τον γνωρίζω. Τα σύνορα θα φυλάσσονται, ο φράχτης θα επεκταθεί, οι ένοπλες δυνάμεις θα ενισχυθούν».

Για την τραγωδία των Τεμπών 

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στην τραγωδία των Τεμπών. Όπως είπε: «Ήταν ένα σοκ, μία βαθιά τραυματική εμπειρία για εμένα. Ανέλαβα την ευθύνη που μου αναλογεί. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να τρέξουν τα έργα, όμως αυτή η σύμβαση δεν είχε ολοκληρωθεί. Είναι κάτι που θα με βαραίνει για πάντα. Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη για να αποδώσει τις ευθύνες. Η δική μου ευθύνη είναι να μην ξανασυμβεί αυτή. Οι εκλογές δεν είναι κολυμπήθρα του Σιλωάμ, κερδίσαμε και τελειώσαμε. Δική μου υποχρέωση είναι να εξασφαλίσω ότι δεν θα ξαναγίνει.

Οι άνθρωποι έχασαν τα παιδιά τους, δεν υπάρχει μεγαλύτερη τραγωδία, ό,τι και να πω δεν θα είναι βάλσαμο, η δικαιοσύνη κλείνει ένα κεφάλαιο, αλλά δεν μπορεί κάτι που θα ξεπεραστεί. Οι άνθρωποι αυτοί με περίσσια αξιοπρέπεια λένε φρόντισε να μην ξαναγίνει. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας και προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι». 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023εκλογές 2023εκλογέςΑλέξης ΤσίπραςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα ΔημοκρατίαΣΥΡΙΖΑΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν