Πολιτική|02.06.2023 07:12

Εκλογές 2023: Η διπλή στρατηγική της ΝΔ για να αποφύγει διαρροές είτε προς τα δεξιά είτε προς το ΠΑΣΟΚ

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Να πετύχει την μέγιστη δυνατή συσπείρωση θέλει η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου και υπογραμμίζει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό και χαλαρή ψήφο. «Εδώ δεν είναι σκορ πρώτου αγώνα το οποίο το κρατάμε για τη ρεβάνς. Εδώ ξεκινάνε όλα από την αρχή. Οι κάλπες είναι άδειες, πρέπει να ξαναγεμίσουν» είναι η χαρακτηριστική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από το γαλάζιο στρατόπεδο αυτό που επισημαίνεται είναι πως χρειάζεται να προκύψει μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, που να μπορεί να προχωρήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα πρέπει να συνυπολογιστεί πως όσο περισσότερα κόμματα μπαίνουν στην Βουλή, τόσο ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας. Να σημειωθεί εδώ πως χθεσινή δημοσκόπηση της Metron Analysis στην εκτίμηση ψήφου δίνει επτακομματική Βουλή, κάτι που σημαίνει πως η Νέα Δημοκρατία με ένα ποσοστό κοντά στο 41% βγάζει 162 βουλευτές.

Εκλογές 2023: Η διπλή στρατηγική της ΝΔ

«Χρειαζόμαστε να έχουμε μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αντίστοιχη -γιατί όχι και μεγαλύτερη- με αυτή την οποία είχαμε την περασμένη τετραετία, ώστε με λυμένα τα χέρια να μπορούμε να προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες έχουμε μιλήσει» είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με τους «γαλάζιους» να υιοθετούν μια διπλή στρατηγική για να αποφύγουν τυχόν διαρροές στις δεύτερες κάλπες:

1.Κοιτάνε προς ψηφοφόρους που βλέπουν με θετικό μάτι κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και επιχειρείται η προσέγγισή τους. Στο πλαίσιο αυτό έμφαση δίνεται τόσο σε μια θετική ατζέντα για την επόμενη ημέρα στην οικονομία όσο και στην υπενθύμιση μιας σειράς κινήσεων που έχουν γίνει στα εθνικά θέματα (ενίσχυση ενόπλων δυνάμεων, ισχυρές συμμαχίες, φράχτης στον Έβρο).

Το βάρος θα δοθεί το επόμενο διάστημα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου τόσο η Ελληνική Λύση όσο και το κόμμα Νίκη πήραν υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με το ποσοστό της επικράτειας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί αύριο την Χαλκιδική και την Κυριακή μαζί με τον γιο του θα κάνει ιδιωτική επίσκεψη στο Άγιο Όρος.

Την ίδια στιγμή ονόματα πρώτης γραμμής του κόμματος πήραν… φύλλα πορείας και μεταβαίνουν στην Βόρεια Ελλάδα για μπαράζ περιοδειών. Μεταξύ άλλων θα βρεθούν ο Ν. Δένδιας και Ν. Παναγιώτοπουλος στον Έβρο, ο Χ. Σταϊκούρας στην Ροδόπη (έναν δύσκολο νόμο καθώς τον είχε κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές), οι Μ. Βορίδης και Αδ. Γεωργιάδης σε νομούς της Μακεδονίας κ.α.

2.Εστιάζουν σε ψηφοφόρους που παλαιότερα ήταν ΠΑΣΟΚ αλλά στις εκλογές ψήφισαν Νέα Δημοκρατία. Στην Πειραιώς ανησυχούν για το ενδεχόμενο κάποιοι εξ αυτών να θελήσουν να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ για να το ενισχύσουν στην… μάχη της κεντροαριστεράς. Και το μήνυμα που εκπέμπεται όλο και εντονότερο είναι πως στις εκλογές οι πολίτες ψηφίζουν κυβέρνηση και όχι αντιπολίτευση.

Μάλιστα στελέχη που μπορούν να μιλήσουν σε ένα κεντρώο ακροατήριο θα περιοδεύσουν σε νόμους που στο παρελθόν ήταν «πράσινοι» αλλά τώρα έχουν βαφτεί μπλε. Για παράδειγμα ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα πάει στην Κρήτη, ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (ο οποίος στο παρελθόν είχε υπάρξει και υπουργός σε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) θα μεταβεί σε Αχαΐα και Ηλεία.

Παράλληλα σφοδρή είναι η επίθεση της Νέας Δημοκρατίας στη Χαριλάου Τρικούπη για θέματα οικονομίας, με το ενδιαφέρον να στρέφεται κυρίως στο φορολογικό. Στόχος είναι να περάσει στους ψηφοφόρους το μήνυμα πως τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν «κρυφή ατζέντα» στο φορολογικό ενώ παράλληλα κριτική ασκείται και για το κόστος των προγραμμάτων της αντιπολίτευσης

«Η Νέα Δημοκρατία είναι το μοναδικό κόμμα που έχει δημοσιοποιημένο, ένα αναλυτικό και κοστολογημένο πρόγραμμα το οποίο δεν περιλαμβάνει ούτε μια αύξηση φόρων, αλλά μόνο μειώσεις και μέτρα για τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των πολιτών» σημείωσε χθες ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης.

Η κοινωνική ατζέντα της ΝΔ

Δεδομένο είναι πως η οικονομία κυριαρχεί στην προεκλογική συζήτηση, ωστόσο παράλληλα από την Νέα Δημοκρατία προτάσσουν μια κοινωνική ατζέντα και εστιάζουν σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού.Στόχος είναι να προβληθούν οι πρωτοβουλίες που πήρε η Νέα Δημοκρατία σε ευαίσθητα θέματα, όπως η στήριξη γυναικών που έχουν βιώσει κακοποίηση (για παράδειγμα μέσω του panic button), η αντιμετώπιση του bullying στα σχολεία, η στήριξη των αστέγων κ.α.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει στην τελική ευθεία προς τις εκλογές να μιλήσει σε ένα ευρύτερο ακροατήριο με εμφανίσεις σε εκπομπές που δεν είναι πολιτικές αλλά και με την περαιτέρω αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Tik Tok. Μάλιστα στο γαλάζιο στρατόπεδο υπάρχει ικανοποίηση για αυτή την πιο «μοντέρνα» εκστρατεία που συνέβαλε στο να κατακτήσει την πρωτιά η Ν.Δ στους νέους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΑΣΟΚειδήσεις τώραΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατίαεκλογέςεκλογές 2023