Πολιτική|02.06.2023 22:10

Εκλογές 2023: Στα ύψη η αντιπαράθεση - Κόστος και σπατάλες, φόροι και εισφορές, «μαρτυριάρηδες και ξεχασιάρηδες» στον δρόμο προς την κάλπη

Newsroom

Στο πεδίο της οικονομίας, με βασικά αντικείμενα την κοστολόγηση των προγραμμάτων, τη φορολογική πολιτική και τις απευθείας αναθέσεις, επικεντρώνεται η προεκλογική αντιπαράθεση των κομμάτων, ενόψει της κάλπης της 25ης Ιουνίου.

Εκλογές 2023: Στα ύψη η αντιπαράθεση για φόρους, εισφορές 

Εκατέρωθεν αντεγκλήσεις για το δημοσιονομικό κόστος των προεκλογικών εξαγγελιών, αλληλοκατηγορίες για κρυφές ατζέντες και αύξηση φόρων, καταγγελίες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος μέσω των απευθείας αναθέσεων, συνθέτουν την εικόνα του δημόσιου διαλόγου ενώ εισερχόμαστε στην τελική ευθεία των εκλογών.

Η λεγόμενη μεσαία τάξη παραμένει ο κύριος αποδέκτης των πολιτικών «φορολογικών» μηνυμάτων και το «τρόπαιο» που κυρίως επιζητούν οι διεκδικητές των δεύτερων εκλογών. Δευτερευόντως, η ατζέντα «ανοίγει» σε ευρύτερο οικονομικό πλαίσιο και στα ζητήματα των μισθών και των παροχών, με στόχο τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τα λαϊκά στρώματα.

Μητσοτάκης: Εμείς φόρους δεν θέλουμε

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε την Παρασκευή από την Κόρινθο ότι «όλοι αγαπούν εξίσου τους φόρους στην αντιπολίτευση, είτε είναι ΣΥΡΙΖΑ, είτε είναι ΠΑΣΟΚ», ενώ «εμείς φόρους δεν θέλουμε, εμείς κόψαμε τους φόρους» και «ταυτόχρονα πετύχαμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι για τη ΝΔ ζητούμενο είναι «πώς θα αυξήσουμε τους μισθούς για την καθεμία και τον καθένα, πώς θα στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση, πώς θα μειώσουμε, προσέξτε, κι άλλο τους φόρους».

Υποστήριξε, ακόμα πως «θα καταργήσουμε το τέλος επιτηδεύματος μέσα στην τετραετία και θα μειώσουμε και τα τεκμήρια κατά 30%», ενώ υποσχέθηκε «αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε επιπρόσθετο παιδί» και «στήριξη των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν παιδιά με αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου».

Εκτίμησε, τέλος, πως «η χώρα χρειάζεται ακόμα μία τετραετία Νέας Δημοκρατίας, για να μπορέσει οριστικά να γυρίσει σελίδα».

Τσίπρας: Πάμε για κοστολόγηση και debate

O Αλ. Τσίπρας από τους Αγίους Αναργύρους κατηγόρησε τη ΝΔ για «πρόγραμμα κοινωνικής λεηλασίας» και κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να «πάμε μαζί στο ΓΛΚ να κοστολογήσουμε τα προγράμματά μας και την επομένη να πάμε σε μια τηλεοπτική αντιπαράθεση να τα συζητήσουμε».

Ανέφερε ακόμα ότι «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ρύθμιση των χρεών που έχουν συσσωρευτεί στους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως κάναμε το 2018 με κούρεμα της ονομαστικής οφειλής και 120 δόσεις. Όχι μόνο δεν προβλέπουμε αυξήσεις στις εισφορές, αλλά προβλέπουμε απαλλαγές με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, με το αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει «φοροαπαλλαγές για τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας», καθώς «δεσμευόμαστε για μείωση των έμμεσων φόρων που έχουν λεηλατήσει την κοινωνία. Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτερα επιτρεπτά επίπεδα της ΕΕ, κατάργηση του ΕΦΚ για τους αγρότες και κτηνοτρόφους».

Σκέρτσος προς Τσίπρα: Πρόεδρε έλα με φόρους

Με μία δήλωση η οποία είχε τον τίτλο «πρόεδρε έλα με φόρους», απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ στον Αλέξη Τσίπρα. Χωρίς να δεσμεύεται για την από κοινού κοστολόγηση των προγραμμάτων που ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε πως «αν έχει οποιαδήποτε απορία για την ποσοτικοποίηση κάποιων από τα μέτρα μας, ας μας το επισημάνει και ευχαρίστως θα ζητήσουμε να πιστοποιηθεί εκ νέου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους»

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «όσον αφορά το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι σε απόλυτη συμφωνία με τους στόχους που έχουν τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που υποβλήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

«Παρακαλούμε συνεπώς τον Κ. Τσίπρα να μας πει πού θα βρει τα 83 δισ. ευρώ στην τετραετία, ποιους φόρους προτίθεται να επιβάλει και εάν σκοπεύει να θέσει εκ νέου την ελληνική οικονομία σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, με νέο πλαίσιο εποπτείας και αναβολή επ’ αόριστον της επενδυτικής βαθμίδας», πρόσθεσε.

ΣΥΡΙΖΑ προς Σκέρτσο: Οι μάσκες έπεσαν

«Με την απάντησή του ο κ. Σκέρτσος επιβεβαίωσε πως το μόνο πρόγραμμα που δεν είναι κοστολογημένο τελικά είναι αυτό της ΝΔ», ανέφερε η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωση-απάντηση στον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ.

«Ισχυρίζεται ψευδώς ότι το πρόγραμμα της ΝΔ έχει κοστολογηθεί γιατί έχει συμπεριληφθεί ως τέτοιο στο Μεσοπρόθεσμο», σημειώνει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσθέτει πως «η αλήθεια ωστόσο είναι ότι σε αυτό έχει συμπεριληφθεί μόνο ένα από τα προαναγγελθέντα μέτρα, οι αλλαγές στο μισθολόγιο. Όλες οι υπόλοιπες εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη (αύξηση αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, αύξηση δαπανών για την Υγεία κλπ) δεν περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο».

Καταλήγοντας τονίζει ότι «με δεδομένη πλέον την άρνηση για από κοινού κοστολόγηση των προγραμμάτων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, δεν προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι για ακόμα μία φορά ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δοξαστεί κρυπτόμενος και δεν θέλει οι πολίτες να ακούσουν επιχειρήματα και τα αντίπαλα προγράμματα σε ένα τηλεοπτικό debate των δύο πολιτικών αρχηγών. Ο ίδιος που γυρίζει ανά την Ελλάδα και λέει με αλαζονεία ότι δεν έχει αντίπαλο και που δεσμευόταν για debate στις δεύτερες εκλογές. Οι μάσκες έπεσαν».

Σκέρτσος: Δεν διάβασαν το δελτίο Τύπου

«Μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διάβασε ούτε το δελτίο τύπου, όπου παραθέτουμε για πολλοστή φορά την αναλυτική ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών μέτρων του Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, ούτε έχει διαβάσει και το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο ξεχνά ότι καταρτίζεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Και αναλυτικά επισημαίνει: «Σας παραπέμπουμε στις ακόλουθες σελίδες του Προγράμματος Σταθερότητας και τις σχετικές αναφορές:

  • Σελ. 20: Αναφέρεται η αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων που έγινε τον Μάιο του 2023 με κόστος 95 εκατ. ευρώ ετησίως και η αύξηση των αναπηρικών συντάξεων που έγινε τον Ιανουάριο του 2023 με κόστος 50 εκατ. ευρώ ετησίως (σύνολο 145 εκατ. ευρώ) που έχουν συμπεριληφθεί στο βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας.
  • Σελ. 21: Αναφέρεται η αύξηση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων με κόστος 500 εκατ. το έτος και συνεπώς 2 δισ. ευρώ στην τετραετία που έχει συμπεριληφθεί στο βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας.
  • Σελ. 31: Αναφέρεται ο κανόνας αναπροσαρμογής των συντάξεων, βάσει πληθωρισμού και ΑΕΠ που λαμβάνεται υπόψη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και συνεπώς το συνεπαγόμενο κόστος αναπροσαρμογής (ύψους 456 εκατ. το 2024, 811 εκατ. το 2025, 1.132 εκατ. το 2026 και 1.487 εκατ. το 2027) έχει συμπεριληφθεί στις δαπάνες Γενικής Κυβέρνησης, στο βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας. Επιπλέον των ανωτέρω μέτρων που έχουν δημοσιονομικό κόστος 6,3 δισ. ευρώ την τετραετία, γίνεται ρητή αναφορά στις σελίδες 7 και 17 του Προγράμματος Σταθερότητας για τα επιπλέον προεκλογικά μέτρα που έχουν ποσοτικοποιηθεί σε ύψος 0,1% του ΑΕΠ το 2024, 0,3% του ΑΕΠ το 2025 και 0,3% του ΑΕΠ το 2026 (για την ακρίβεια 275 εκατ. ευρώ το 2024, 609 εκατ. ευρώ το 2025 και 761 εκατ. ευρώ το 2026) και τα οποία με βάση τους κανόνες κατάρτισης του Προγράμματος, καθώς έχουν ανακοινωθεί μετά την προκήρυξη των εκλογών, αναφέρονται ως επιπρόσθετα των ανωτέρω μέτρων που εμπεριέχονται στο βασικό σενάριο.

Συνεπώς, όλα τα μέτρα που εμπεριέχονται στο πρόγραμμά μας, έχουν ποσοτικοποιηθεί ως οφειλόταν για τις ανάγκες κατάρτισης του Προγράμματος Σταθερότητας και αναφέρονται σε αυτό.

Επαναλαμβάνουμε ξεκάθαρα πως αν έχει οποιαδήποτε απορία για την ποσοτικοποίηση κάποιων εκ των μέτρων, ας μας το επισημάνει και ευχαρίστως θα ζητήσουμε να πιστοποιηθεί εκ νέου από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά το ότι όποιος δεν έχει επιχειρήματα καταφεύγει στα ψέματα, τα οποία όμως έχουν κοντά ποδάρια.

Οπότε ας μην κρούουν ανοιχτές θύρες καθότι είμαστε οι μόνοι που έχουμε κοστολογημένο πρόγραμμα και οι μόνοι που σταθερά εδώ και πάνω από ένα μήνα ζητάμε το ίδιο από όλα τα κόμματα κάνοντας την εν λόγω πρόταση.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια… Θα καταθέσει ο κ. Τσίπρας το Πρόγραμμά του προς ποσοτικοποίηση και θα μας πει επιτέλους πού θα βρει τα 83 δισ. ευρώ;», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Σκέρτσος.

Ανδρουλάκης: Η ΝΔ να πει την αλήθεια

Ο Ν. Ανδρουλάκης που κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη και τα άλλα κόμματα σε debate για την οικονομία, δήλωσε από τη Σητεία ότι η φορολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ έχει στόχο «να μειώσει το βάρος στη μεσαία τάξη, στον εργαζόμενο και τον φτωχότερο Έλληνα» και πως «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που λέει ότι μείωσε τους συντελεστές, πρέπει να πει όλη την αλήθεια: Πέντε δισεκατομμύρια παραπάνω έμμεσους φόρους -ΦΠΑ και ειδικό φόρο κατανάλωσης- έχει εισπράξει τα τελευταία δύο χρόνια».

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην ακρίβεια, τη φτωχοποίηση και την πίεση, όπως τόνισε, της μεσαίας τάξης, επισημαίνοντας ότι «αυτή είναι που αποδίδει κ. Μητσοτάκη, και όχι το δίκαιο φορολογικό σύστημα, που απλά δεν έχετε».

Κατηγόρησε, τέλος, τη ΝΔ ότι έχει «ένα φορολογικό σύστημα το οποίο δίνει πάρα πολλά στους ολιγάρχες και πολύ λιγότερα απ' όσα αξίζουν στη μεσαία τάξη και τους ευάλωτους Έλληνες. Γι' αυτό θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για ένα δίκαιο φορολογικό» που θα έχει ως προτεραιότητα «να υπάρχει διαφορά μεταξύ του συντελεστή φορολόγησης μιας οικογένειας με δύο παιδιά και μιας χωρίς παιδιά, για να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό» και «να πέσει ο φόρος μέσω των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να έχουμε λιγότερη μαύρη εργασία και καλύτερους μισθούς για τους Έλληνες πολίτες».

«Πού πήγαν οι απευθείας αναθέσεις;»

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στη ΝΔ και για το ζήτημα των απευθείας αναθέσεων -επικαλούμενος δημοσίευμα- και ανέφερε πως «οι απευθείας αναθέσεις και κλειστοί διαγωνισμοί ξεπέρασαν τα 15 δισ. ευρώ. Πάνω από 496.000 οι συμβάσεις που υπογράφηκαν σε καθεστώς απόλυτης αδιαφάνειας». Οι αριθμοί, πρόσθεσε, η Κουμουνδούρου «είναι αμείλικτοι. Και καταδεικνύουν ότι προτεραιότητα της ΝΔ είναι να σπαταλά δημόσιους πόρους δεξιά και αριστερά σε ημέτερους, αντί να στηρίζει ουσιαστικά την κοινωνία, την Υγεία, την Παιδεία». Και καταλήγει κατηγορώντας τον κ. Σκέρτσο ότι «δεν μπορεί άλλο να μιλάει για fake news και για δαπάνες της πανδημίας, καθώς μόλις 470 εκ. ευρώ από τα συνολικά 15 δισ. αφορούσαν έργα και προμήθειες με τις έκτακτες διαδικασίες Covid-19. Το ερώτημα είναι πού πήγαν τα υπόλοιπα; Σε ποιες τσέπες κολλητών; Περιμένουμε εξηγήσεις».

Στο στόχαστρο ΣΥΡΙΖΑ Γεωργιάδης και πλειστηριασμοί

Επικαλούμενος δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση και για το ζήτημα των πλειστηριασμών.

«Σε μια σοκαριστική δήλωση απαξίωσης για το μέλλον εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών προχώρησε χθες βράδυ ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Χαρακτήρισε τη συζήτηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας "ντεμοντέ". Και υπέδειξε στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ να μην ασχολείται με το θέμα γιατί η ΝΔ κέρδισε στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Είναι τέτοια η αλαζονεία της ΝΔ που νομίζει ότι οι πολίτες της έδωσαν λευκή επιταγή για να βγάλει τις πρώτες κατοικίες τους στο σφυρί», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Κουμουνδούρου.

Επίθεση ΠΑΣΟΚ σε Σκέρτσο

Καλεσμένος σε πρωινή εκπομπή την Παρασκευή ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, χαρακτήρισε «ξεχασιάρη» τον κ. Σκέρτσο.

«Και επειδή ψάχνετε μία εβδομάδα ολόκληρη “μαρτυριάρηδες” στο ΠΑΣΟΚ, εγώ έχω βρει και τον “ξεχασιάρη”. Γιατί εσείς ο ίδιος προσωπικά, όταν ήσασταν συνεργάτης σε βασικό επεξεργαστή του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ το 2009, όταν τότε εμείς λέγαμε ακριβώς τα ίδια που λέει και η “Καθημερινή” σήμερα, για να ελέγξουμε τη φοροαποφυγή και για να πάμε σε φορολογική δικαιοσύνη και δίκαιη κατανομή των βαρών, εσείς τότε το υποστηρίζατε. Και τελικά είστε εσείς ο “μαρτυριάρης” που μας δείχνετε για ποιον δουλεύει, ποιον εκφράζει και για ποιον νοιάζεται η ΝΔ. Εσείς είστε ο “μαρτυριάρης” κ. Σκέρτσο!», δήλωσε ο κ. Μάντζος.

Για τη φορολόγηση των μερισμάτων ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ μιλάει για «κλιμακωτή προοδευτική φορολόγηση μερισμάτων» που «σημαίνει έως τις 50.000 ευρώ το 5% που ισχύει σήμερα και είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη. Από εκεί και πέρα, ό,τι υπερβαίνει τις 50.000 -και μόνο αυτό- με 10%. Και ό,τι υπερβαίνει και τις 100.000 ευρώ με 15%. Και αναρωτιέμαι, πόσοι από εμάς περιμένουμε να πάρουμε μέρισμα πάνω από 100.000 ευρώ στο τέλος του έτους; Ξέρετε ποια είναι η διαφορά στη φορολογία του μερίσματος κάτω από 100.000 ευρώ; 1.000 ευρώ! Γι’ αυτό το χιλιάρικο θα πέσει έξω η οικονομία σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο. Η πρότασή μας είναι και αποδοτική και κοινωνικά δίκαιη».

Σημείωσε, τέλος, πως «μας ρωτά για όλα αυτά ένα κόμμα το οποίο επί τόσες μέρες περιφέρει ένα γαλάζιο βιβλιαράκι στην τηλεόραση και ο καθένας δίνει όποια κοστολόγηση του έρθει στο κεφάλι».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άγιοι ΑνάργυροιφόροιΣΥΡΙΖΑΆκης ΣκέρτσοςΚυριάκος ΜητσοτάκηςπλειστηριασμοίΑλέξης Τσίπραςεκλογές 2023ΚόρινθοςΝέα ΔημοκρατίαΠΑΣΟΚ