Πολιτική|03.06.2023 07:13

Εκλογές 2023: Ποιο ποσοστό «κυνηγά» η Νέα Δημοκρατία και πώς θα το πιάσει

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Να γράψει 40% plus στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση θέλει η Νέα Δημοκρατία προκειμένου να πετύχει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να μπορέσει να υλοποιήσει μια σειρά από αλλαγές που έχει στα σκαριά. Η πολιτική «τράπουλα» έχει ανακατευθεί καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως επτά κόμματα περνάνε τον πήχη του 3% και μπαίνουν στη Βουλή.

Ειδικοτερα δύο πρόσφατες μετρήσεις - της Metron Analysis και της GPO - δείχνουν πως τόσο η Πλεύση Ελευθερίας όσο και το κόμμα Νίκη θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή. Από εκεί και πέρα δεν φαίνεται να αλλάζουν δραστικά οι ισορροπίες σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα, με την Νέα Δημοκρατία να «τσιμπά» λίγο στα ποσοστά και στην εκτίμηση ψήφου να φαίνεται πως είναι στο 41%. Σε περίπτωση που αυτό επιβεβαιωθεί και στην κάλπη θα εκλεγούν 162 «γαλάζιοι» βουλευτές, κάτι που δίνει την ευχέρεια κινήσεων στον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει με άνεση στην υλοποίηση του προγράμματος που έχει παρουσιάσει.

Η μητέρα των μαχών από την Πειραιώς θα δοθεί για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ψηφοφόροι που στις τελευταίες εκλογές επέλεξαν την Νέα Δημοκρατία - εκτιμώντας πως πλέον το αποτέλεσμα έχει κριθεί - να επιχειρήσουν να ενισχύουν άλλα κόμματα. «Όχι» στον εφησυχασμό είναι το μήνυμα που εκπέμπεται και αυτό που σημειώνεται διαρκώς είναι πως οι κάλπες την Κυριακή των εκλογών είναι άδειες και θα πρέπει να γεμίσουν εκ νέου με «γαλάζια» ψηφοδέλτια. «Εδώ δεν είναι αγώνας ποδοσφαίρου που έχουμε κερδίσει με 4-0 και κρατάμε το σκορ για τη ρεβάνς. Εδώ ξεκινάμε από την αρχή και ο στόχος είναι ένας: ακόμα υψηλότερα ποσοστά για τη Νέα Δημοκρατία παντού στην Ελλάδα» σημείωσε χθες σε περιοδεία του σε Κόρινθο και στο Λουτράκι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτό που επισημαίνεται εμφατικά από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας είναι πως σε μια εποχή πολλαπλών εξωγενών προκλήσεων χρειάζεται να προκύψει από τις κάλπες ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση. «Σταθερή κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι μια κυβέρνηση με μια εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία» έχει πρόσφατα τονίσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως «δεν νομίζω ότι θα ήθελε κανείς σήμερα ο οποίος νοιάζεται για το συμφέρον της χώρας να είχε μια κυβέρνηση που να είχαμε 151, 152, 153 βουλευτές».

Αυτό που επισημαίνεται διαρκώς από την Πειραιώς είναι πως στις επόμενες εκλογές οι πολίτες θα ψηφίσουν κυβέρνηση και όχι αντιπολίτευση και στόχος είναι να παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη πρόταση για την επόμενη ημέρα. Η Πειραιώς θέλει να απευθύνεται σε ένα όλο και πιο μεγάλο κοινό, στοχεύοντας όχι μόνο στη θωράκιση του ποσοστού της 21ης Μαΐου, αλλά και στο περαιτέρω άνοιγμα της ψαλίδας με στόχο μια καθαρή εντολή για μεταρρυθμίσεις.

Μάλιστα έχει ήδη γίνει αναφορά στα πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφισθούν εφόσον προκύψει γαλάζια αυτοδυναμία. Το πρώτο θα αφορά στην επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους, καθώς προκρίνονται αλλαγές και στην οργάνωση του υπουργικού συμβουλίου (με ένα καινούργιο υπουργείο για την Κοινωνική και Στεγαστική Πολιτική και εσωτερικές μετακινήσεις αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργείων). Το δεύτερο νομοσχέδιο θα έχει σχέση με θέματα που άπτονται της οικονομίας και εκεί θα αποτυπώνονται οι προτεραιότητες της φορολογικής πολιτικής για την επόμενη τετραετία.

Το φορολογικό άλλωστε κυριαρχεί και στην προεκλογική αντιπαράθεση, με την Πειραιώς να κατηγορεί την Κουμουνδούρου αλλά και την Χαριλάου Τρικούπη για κρυφή ατζέντα αύξησης φόρων. «Σε ένα πράγμα είναι απολύτως ενωμένοι το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ : αγαπούν εξίσου την υπερφορολόγηση» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στον Ant1 και προσέθεσε πως «εμείς αποδείξαμε ότι μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη με πολιτικές μείωσης

Εκλογές 2023: Με την ίδια στρατηγική στις δεύτερες κάλπες

Η στρατηγική που εφαρμόστηκε στις πρώτες κάλπες και οδήγησε στη σαρωτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας εφαρμόζεται και στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο. Με ένα αφήγημα σταθερότητας και με μία θετική ατζέντα στην οικονομία η Πειραιώς έχει καταφέρει όχι μόνο να κυριαρχήσει στη μεσαία τάξη αλλά και να κερδίσει τις λαϊκές συνοικίες. «Θα συνεχίσουμε να μιλάμε για την Ελλάδα του μέλλοντος, για υψηλότερους μισθούς, περισσότερες επενδύσεις, χαμηλότερους φόρους, καλύτερα νοσοκομεία, περισσότερο ψηφιακό κράτος, καλύτερο περιβάλλον, ισχυρή άμυνα και μεγαλύτερη ασφάλεια στα σύνορα και τις πόλεις μας» σημείωσε χθες ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Ακης Σκέρτσος.

Να σημειωθεί εδώ πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαγνώστηκε χθες θετικός στον Covid και έτσι δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει σήμερα περιοδεία στην Χαλκιδική και αύριο την προγραμματισμένη επίσκεψη στο Άγιο Όρος. Πάντως όπως ο ίδιος αποκάλυψε θα συνεχίσει να είναι δραστήριος στο Tik ToK, ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποίησε ιδιαιτέρως την προεκλογική περίοδο και βοήθησε στην επικοινωνία με τις νεότερες ηλικίες.

Νέα ΔημοκρατίαΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώρααποτελέσματα εκλογών 2023εκλογές 2023εκλογές