Πολιτική|13.03.2019 21:39

Τσακαλώτος: Θα επανέλθουμε σύντομα στη συζήτηση για το χρέος

Newsroom

«Το να έχουν τα μικρά κράτη της Ευρωζώνης μεγάλο χρέος και υψηλά επιτόκια δεν είναι βιώσιμο για την Ευρωζώνη. Για το λόγο αυτό θα επανέλθουμε στην συζήτηση για το χρέος». Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μίλησε σε φοιτητές του ιδρύματος Sciences Po στο Παρίσι σε σεμινάριο για τα αποτελέσματα της ελληνικής κρίσης.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι συζήτηση για το χρέος θα ανοίξει μοιραία. Κι αυτό γιατί, όπως συμπλήρωσε, δεν μπορεί η Βόρεια Ευρώπη να απολαμβάνει χαμηλά επιτόκια και ο Νότος μόνιμα υψηλά. «Το σύστημα αυτό δεν είναι βιώσιμο και θεωρώ βέβαιο ότι θα επανέλθουμε μακροπρόθεσμα στο θέμα», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την υψηλή φορολογία τόνισε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να αντεπεξέλθει σε μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή και γι' αυτό αύξησε τη φορολογία. Σε ό,τι αφορά τη διανομή των πλεονασμάτων επανέλαβε την πάγια θέση του ότι: «προσπαθούμε να διατηρήσουμε μια ισορροπία, διανέμοντας το περίσσευμα και στην μείωση των φόρων αλλά και στην αναδόμηση του κοινωνικού κράτους», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι αν ακολουθούνταν η λογική της Νέας Δημοκρατίας για μείωση φόρων και μόνο θα υπήρχαν κοινωνικές συνέπειες μετά από πολλά χρόνια κρίσης.

Τόνισε, πάντως, την πεποίθησή του ότι στην παρούσα φάση η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που ανέμενε καθώς και η ανεργία παρότι είναι ακόμη εξαιρετικά υψηλή στο 18% έχει υποχωρήσει σημαντικά από το 26% που είχε παραλάβει η κυβέρνηση ενώ επιπλέον η χώρα έχει αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές.

Σε ό,τι αφορά την διαπραγμάτευση του 2015 για την οποία δέχθηκε πολλές ερωτήσεις παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση τότε συνθηκολόγησε και δέχθηκε έναν συμβιβασμό. 

υπουργός ΟικονομικώνΕυκλείδης Τσακαλώτος