Πολιτική|20.06.2023 20:05

ΥΠΕΞ σε Αλβανία για παράταση προφυλάκισης Μπελέρη: «Προβληματισμός για τους πραγματικούς στόχους πίσω από τη δίωξη»

Newsroom

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, μετά την απόφαση δικαστηρίου της Αλβανίας, να παραμείνει προφυλακισμένος  ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης.

«Η σημερινή απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης του κ. Μπελέρη, προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντά του ως νέου Δημάρχου Χειμάρρας, παρεμποδίζει ευθέως την ορκωμοσία του και προκαλεί βαθύ προβληματισμό για τους πραγματικούς στόχους πίσω από τη δίωξη του. Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και αναμένει τον σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας - θεμελιώδους στοιχείου του κράτους δικαίου - από τη γειτονική χώρα», τονίζει το ΥΠΕΞ.

Η απόφαση

Η απόφαση ελήφθη παρά το γεγονός ότι ο Μπελέρης εξασφάλισε έγγραφο από το εκλογοδικείο της Αλβανίαςτο οποίο πιστοποιεί ότι έχει εκλεγεί δήμαρχος Χειμάρρας . 

Η υπεράσπιση του Μπελέρη δήλωσε οτι κατόπιν της εξέλιξης αυτής θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο με το ίδιο αίτημα.

Σημειώνεται πως η ορκωμοσία των νέων αιρετών σε ολόκληρη τη γειτονική χώρα θα γίνει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Όποιος εκλεγμένος δεν παραστεί σε αυτήν, κινδυνεύει πολύ σοβαρά να εκπέσει του αξιώματός του.

Όπως ανέφερε νωρίτερα στο ethnos.gr ο γιος του φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας, αναμένεται να κατατεθεί αίτημα ώστε να δοθεί άδεια στον Μπελέρη την ημέρα της ορκωμοσίας, προκειμένου να μπορέσει να παραστεί στη διαδικασία και έτσι να αποφευχθεί ο κίνδυνος να εκπέσει του αξιώματός του.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

υπουργείο ΕξωτερικώνΦρέντυ ΜπελέρηςΑλβανίαειδήσεις τώρα