Πολιτική|26.06.2023 11:32

Εκλογές 2023 - Ραγδαίες εξελίξεις: Στις 17:00 ανακοινώνεται το υπουργικό συμβούλιο

Newsroom

Στις 17.00 της Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το γαλάζιο στρατόπεδο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μετά την ευρεία νίκη στις εκλογές της Κυριακής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρά σε διευρυμένο rotation στα πρόσωπα της κυβέρνησης, ενώ λίγοι είναι οι υπουργοί που θα επιστρέψουν στα προηγούμενα πόστα τους.

Εκλογές 2023: Το νέο υπουργικό συμβούλιο

Στόχος είναι να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος και αυτό που υπογραμμίζουν «γαλάζια» στελέχη είναι πως οι επόμενες μέρες δεν είναι ημέρες πανηγυρισμών αλλά ημέρες δουλειάς. «Δεν υπάρχει ούτε πίστωση χρόνου, ούτε μέρες για χάσιμο» σημειώνουν χαρακτηριστικά. 

Το νέο υπουργικό σύμβουλο φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» και θα υπάρξει … rotation, με σαρωτικές αλλαγές ακόμα και σε κομβικά πόστα. Με βάση τον σχεδιασμό υπουργοί Επικρατείας θα είναι ο  Άκης Σκέρτσος και ο Σταύρος Παπασταύρου, ενώ στο Μαξίμου θα είναι επίσης ο Γιάννης Μπρατάκος (πιθανότατα εκ νέου ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ). Μάλιστα σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες υπουργός Επικρατείας θα είναι και ο Μάκης Βορίδης, με αρμοδιότητα το κοινοβουλευτικό έργο.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναμένεται να «μετακομίσει» στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου θα είναι την επόμενη μέρα η Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου (πρέσβειρα στις ΗΠΑ) και πιθανότατα ο Τάσος Χατζηβασιλείου (ως υφυπουργός). Σε αυτή την περίπτωση ο Νίκος Δένδιας  θα κατευθυνθεί στο Άμυνας, όπου θα επιστρέψει ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Νέος υπουργός Οικονομικών θα αναλάβει ο Κωστής Χατζηδάκης (που στο παρελθόν ανέλαβε δύο δύσκολες αποστολές στα υπουργεία Ενέργειας και Εργασίας) και αναπληρωτής υπουργός ο Νίκος Παπαθανάσης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Θόδωρος Σκυλακάκης θα πάει στο υπουργείο Ενέργειας, όπου υφυπουργός θα μπορούσε να είναι η Αλεξάνδρα Σδούκου.  Στο υπουργείο Εργασίας θα κατευθυνθεί ο Άδωνις Γεωργιάδης, όπου θα επιστρέψει ως υφυπουργός ο Πάνος Τσακλόγλου και πιθανότατα θα προστεθεί ο Βασίλης - Πέτρος Σπανάκης.

Παράλληλα στα ονόματα που θεωρούνται φαβορί είναι ο Κώστας Σκρέκας για το υπουργείο Ανάπτυξης, o Χρήστος Σταϊκούρας για το Μεταφορών και Υποδομών και ο Νότης Μηταράκης για το Ναυτιλίας. Επίσης στη νέα κυβέρνηση αναμένεται να είναι ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Βασίλης Κικίλιας.

Στο υπουργείο Παιδείας θα πάει ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι αναπληρωτής υπουργός με αρμοδιότητα θέματα αθλητισμού να είναι ο Γιάννης Οικονόμου. Στο υπουργείο Εσωτερικών θα μετακομίσει η Νίκη Κεραμέως με αναπληρωτή τον Θεόδωρο Λιβάνιο, ενώ η Λίνα Μενδώνη αναμένεται να παραμείνει στο υπουργείο Πολιτισμού. 

Φαβορί για το υπουργείο Τουρισμού είναι η Όλγα Κεφαλογιάννη και για το νεοσύστατο υπουργείο Οικογένειας, Δημογραφικής Πολιτικής και Πρόνοιας η Σοφία Ζαχαράκη (καθώς φαίνεται πως τελικά κυβερνητικός εκπρόσωπος θα είναι ο Παύλος Μαρινάκης). Επίσης πληροφορίες αναφέρουν πως στο νεοσύστατο υπουργείο θα είναι υφυπουργός ο Γιώργος Σταμάτης (από το Επικρατείας). 

Στο υπουργείο Υγείας όπως όλα δείχνουν θα κατευθυνθεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ αναπληρώτρια υπουργός αναμένεται να είναι η Ειρήνη Αγαπηδάκη και υφυπουργός ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Από την νέα κοινοβουλευτική ομάδα θα αξιοποιηθούν  ο Χρήστος Τριαντόπουλος (πιθανότατα στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης), η Δόμνα Μιχαηλίδου (ενδεχομένως στο Παιδείας), ο  Δημήτρης Καιρίδης, ο Χάρης Θεοχάρης, η Χριστίνα Αλεξόπουλου (πιθανότατα  ως υφυπουργός στο Μεταφορών και Υποδομών),  ο Κώστας Κυρανάκης κ.α.

Τα … ανοίγματα θα συνεχιστούν και νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα  είναι ο Δημήτρης Παπαστεργίου (πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων). Για την νέα κυβέρνηση έχει ακουστεί εντόνως και το όνομα  του Γιώργου Φλωρίδη.

Βήμα - βήμα οι κινήσεις μέχρι τις προγραμματικές δηλώσεις

Το απόγευμα θα ανακοινωθεί επισήμως το νέο υπουργικό συμβούλιο και θα ακολουθήσουν αύριο οι τελετές παράδοσης - παραλαβής. Με βάση τον μέχρι τώρα  σχεδιασμό το νέο υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την Τετάρτη και οι υπουργοί θα παραλάβουν τους «μπλε φακέλους», όπου θα υπάρχει το χρονοδιάγραμμα για την επόμενη ημέρα. 

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ με βάση τον σχεδιασμό η ορκομωσία της νέας Βουλής θα γίνει στις 3 Ιουλίου. Όσον αφορά στις  προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης αυτές αναμένεται να γίνουν από τις 7 έως τις 9 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται πως το πρώτο νομοσχέδιο - που θα έρθει μέσα στον Ιούλιο στη Βουλή - θα αφορά στην επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους. Θα ακολουθήσει ένα δεύτερο νομοσχέδιο, δυο οποίο θα αποτυπώνονται οι οικονομικές προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας. Πιθανότατα στο εν λόγω νομοσχέδιο θα μπει και η διάταξη  για την επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο δημόσιο.

ειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκηςαποτελέσματα εκλογών 2023εκλογέςεκλογές 2023Νέα Δημοκρατίακυβέρνηση