Πολιτική|26.06.2023 19:28

Νέα Κυβέρνηση: Αυτές είναι οι 15 γυναίκες του υπουργικού συμβουλίου

Newsroom

Το νέο υπουργικό σχήμα, που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, διαθέτει συνολικά 15 γυναίκες. Από αυτές, τέσσερις αναλαμβάνουν αρμοδιότητες υπουργού, μια αναπληρώτριας υπουργού και 10 τοποθετούνται σε θέση υφυπουργού. Οι 10 από τις 15 γυναίκες της νέας κυβέρνησης δεν ήταν μέλη του προηγούμενου υπουργικού συμβουλίου.

Τα αμιγώς «γυναικεία» υπουργεία

Μετά τις ανακοινώσεις Μαρινάκη, τα υπουργεία που αναλαμβάνουν αμιγώς γυναίκες είναι τα εξής:

  • Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με τη Σοφία Ζαχαράκη να αναλαμβάνει τη θέση της υπουργού και τη βουλευτή Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα υφυπουργό.
  • Τουρισμού με την Όλγα Κεφαλογιάννη να εισέρχεται στο κυβερνητικό σχήμα και στη θέση υπουργού ενώ υφυπουργός αναλαμβάνει η βουλευτής Α Θεσσαλονίκης Έλενα Ράπτη.
  • Εσωτερικών, με τη Νίκη Κεραμέως να αναλαμβάνει την ηγεσία.
  • Πολιτισμού, όπου αμετακίνητη παραμένει η Λίνα Μενδώνη.

Η πρώτη στο ψηφοδέλτιο επικρατείας Ειρήνη Αγαπηδάκη αναλαμβάνει αναπληρωτής Υπουργός Υγείας. Γνωστή από την παρουσία της στα social media, η Αγαπηδάκη υπήρξε Εθνική Συντονίστρια για το ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Είναι Λέκτορας Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον και πολύπειρη διπλωμάτης αναλαμβάνει καθήκοντα υφυπουργού Εξωτερικών, ενώ η μέχρι πρότινος Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα στο Υπουργείο Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη αναλαμβάνει χρέη υφυπουργού στο ίδιο υπουργείο. Υφυπουργός Παιδεία παραμένει η βουλευτής Μαγνησίας Ζέττα Μακρή. Στο ίδιο υπουργείο τοποθετείται ως υφυπουργός και η βουλευτής Α Πειραιά Δόμνα Μιχαηλίδου. Υφυπουργός στο Υποδομών και Μεταφορών τοποθετείται η βουλευτής Αχαϊας Χριστίνα Αλεξοπούλου ενώ στο Ενέργειας αναβαθμίζεται η Αλεξάνδρα Σδούκου η οποία μέχρι πρότινος ήταν γενική γραμματέας.

Η βουλευτής Πιερίας Άννα Μάνη Παπαδημητρίου αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Ανάπτυξης ενώ τέλος η Σοφία Βούλτεψη παραμένει στο Μετανάστευσης και Ασύλου ως υφυπουργός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυριάκος Μητσοτάκηςεκλογές 2023κυβέρνησηγυναίκεςΥπουργικό ΣυμβούλιοΝέα Δημοκρατίαειδήσεις τώραεκλογές