Πολιτική|27.06.2023 07:12

Εκλογες 2023: Αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συντριβή - «Το γοργόν και χάριν έχει»

Βούλα Κεχαγιά

Η χθεσινή μετεκλογική δραστηριότητα της Κουμουνδούρου εν αναμονή των συνεδριάσεων των συλλογικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ περιορίστηκε σε μία ανακοίνωση αναφορικά με τον σχηματισμό του νέου υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης της ΝΔ. «Το νέο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι οι προσθήκες κολλητών και φίλων και οι μεταγραφές απαξιωμένων πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ που εξαργύρωσαν την πολυτερή υπηρεσία τους στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο»,σχολίασε καυστικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με το πιο «ογκώδες» κυβερνητικό σχήμα της μεταπολίτευσης.

Κατά τα άλλα ουδέν. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία δεν ειδοποιήθηκαν για κάποια προκαθορισμένη σημερινή συνεδρίαση του οργάνου. Σημειωτέον πως σύμφωνα με πηγές του κόμματος θα συνεδριάσουν τις επόμενες ημέρες το Εκτελεστικό Γραφείο, η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή ούτως ώστε μέσα από συλλογικές διαδικασίες να αποφασίσουν τις κινήσεις που συνδέονται με τις «αλλαγές» που προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας.

Βεβαίως, το στοιχείο στο οποίο εστιάζεται το ενδιαφέρον αφορά όχι μόνο στις αλλαγές στις οποίες επιθυμεί ή σχεδιάζει να προχωρήσει ο κ. Τσίπρας αλλά στο πότε θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για την εκλογή του από τη βάση μελών. Είναι κάτι που θα γίνει άμεσα ακόμη και μέσα στον Ιούλιο; είναι ένα από τα ερωτήματα που κυριαρχούν από στελέχη του κόμματος που είθισται να ομιλούν φωναχτά. Διότι σύμφωνα με τα ίδια στελέχη το «γοργόν και χάριν έχει». Παράγοντες του κόμματος εξηγούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει μπροστά του τη μεγάλη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών στην οποία θα πρέπει να σταθεί με αξιοπρέπεια. Ποιος θα πάρει κρίσιμες αποφάσεις για το ποιοι θα τεθούν επικεφαλής συνδυασμών σε μεγάλες περιφέρειες της χώρας; είναι ένα ακόμη από τα ερωτήματα που έρχονται να προστεθούν στο δημόσιο διάλογο; Όμως το σημαντικότερο επιχείρημα όσων πιστεύουν ότι το θέμα της ηγεσίας πρέπει να «κλείσει» άμεσα είναι ότι ο πρόεδρος του κόμματος δεν μπορεί να πάει στην ΔΕΘ χωρίς να έχει επικαιροποιήσει την εκλογή του. Το σύνολο των ερωτήσεων θα επικεντρώνονται σε θέματα εσωτερικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ο ίδιος μολονότι ήδη από το βράδυ των εκλογών έχει δηλώσει ότι θα τεθεί υπό την κρίση των μελών του κόμματος θα εμφανίζεται ως αποδυναμωμένος πολιτικός αρχηγός. 

Ο Αλέξης Τσίπρας που προφανώς και γνωρίζει τις προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί σπάζοντας αυγά κατ’ απαίτηση και των μελών του κόμματος θα ανοίξει τα χαρτιά τους πιθανότατα τα επόμενα 24ωρα. Είναι λογικό να επιθυμεί να σχεδιάσει και να παρουσιάσει κι ένα συνολικό σχέδιο για τα επόμενα βήματα του κόμματος. Μάλιστα οι όποιες απαντήσεις που πρέπει να δοθούν  δεν θα αφορούν μόνο το πώς θα εκλεγεί από τη βάση ή εάν θα υπάρξουν και άλλοι υποψήφιοι πρόεδροι αλλά και το πώς θα επιτευχθεί η ανανέωση που έχει υποσχεθεί στο εκλογικό του ακροατήριο. Προσώρας στην Κουμουνδούρου επικρατεί ηρεμία και όλοι τελούν σε αναμονή των συνεδριάσεων των πολιτικών οργάνων που θα εκπονήσουν και τον οδικό χάρτη των επόμενων μηνών. Η διατήρηση της ηρεμίας προφανώς και βρίσκεται σε συνάρτηση με τον συνολικό σχεδιασμό που θα καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας για τα επόμενα βήματα.

ειδήσεις τώραΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023εκλογές 2023εκλογέςΣΥΡΙΖΑαποτελέσματα εκλογών 2023Αλέξης Τσίπρας