Πολιτική|28.06.2023 07:00

Γκάζι για μεταρρυθμίσεις από τον Μητσοτάκη - Τι θα πει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Το μήνυμα πως πρέπει άμεσα οι υπουργοί να… σηκώσουν μανίκια και να «τρέξουν» μια σειρά από μεταρρυθμίσεις θα εκπέμψει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου αυτό που θα τονίσει είναι πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και θα παραδοθούν οι μπλε φάκελοι με το χρονοδιάγραμμα και τις προτεραιότητες.

Στόχος είναι το υπουργικό συμβούλιο να συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά τον μήνα, ενώ από σήμερα το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά τις επισκέψεις στα υπουργεία ( η αρχή θα γίνει από το Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών). «Πρέπει να είμαστε μια κυβέρνηση σκληρής δουλειάς και μετρήσιμου αποτελέσματος» είναι το μήνυμα που εκπέμπουν από το Μέγαρο Μαξίμου και μάλιστα χθες έγινε η πρώτη σύσκεψη που αφορούσε στο μεταναστευτικό (ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε).

Τι θα πει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο

Στην τοποθέτηση του σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα και θα τονίσει πως η κυβέρνηση έχει μια ισχυρή εντολή για να κάνει πράξη τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος. Και θα στείλει μήνυμα πως δεν θα χαθεί ούτε μία μέρα, παρουσιάζοντας τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης.

Αδιαμφισβήτητα η οικονομία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και μια σειρά μέτρων θα ξεδιπλώνονται σταδιακά. Ωστόσο, ταυτόχρονα στόχος είναι να αντιμετωπιστούν παθογένειες χρόνων με έμφαση να δίνεται στους τομείς της υγείας (που αποτελεί και το βασικό στοίχημα της επόμενης τετραετίας), της παιδείας, της δικαιοσύνης και του εκσυγχρονισμού του κράτους.

Στη σημερινή συνεδρίαση ο πρωθυπουργός θα τονίσει πως δεν πρέπει να υπάρξουν φαινόμενα έπαρσης και αλαζονείας και θα υπογραμμίσει την ανάγκη οι υπουργοί να σκύψουν πάνω από τα προβλήματα των πολιτών. Σχετικό μήνυμα έστειλε και το βράδυ των εκλογών αναφέροντας πως «αυτή η πολιτική κυριαρχία δεν είναι συνταγή αλαζονείας, ούτε λευκή επιταγή. Αυτό το οποίο θα ζητήσω και πάλι από όλα μας τα στελέχη είναι να είμαστε προσγειωμένοι»

Για μια κυβέρνηση «έτοιμη να συγκρουστεί με παθογένειες προκειμένου να προωθήσει αλλαγές σε κρίσιμους τομείς» μιλούν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου και υπογραμμίζουν πως «δεν πρόκειται για κυβέρνηση ισορροπιών». Παράλληλα επισημαίνεται πως σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων - όπως για παράδειγμα η Συνταγματική Αναθεώρηση - θα αναζητηθούν ευρύτερες συναινέσεις.

Το «χαρτί» της οικονομίας

Την Δευτέρα θα γίνει η ορκωμοσία της νέας Βουλής και στόχος είναι να έχουν ψηφιστεί μέχρι την ΔΕΘ δύο κομβικά νομοσχέδια. Το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά στην επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους και θα ακολουθήσει το οικονομικό νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει τον οδικό χάρτη της επόμενης τετραετίας (και εκεί θα αποτυπώνονται τα μέτρα που είχε παρουσιάσει προεκλογικά η ΝΔ).

Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ το σχέδιο της επόμενης τετραετίας περιλαμβάνει στοχευμένες μειώσεις φόρων και αυξήσεις μισθών και συντάξεων. Μάλιστα η αύξηση των μισθών είναι ένα από τα βασικά στοιχήματα με στόχο κατώτατο μισθό 950 στον ιδιωτικό τομέα το 2027 και νέο μισθολόγιο στο δημόσιο από το 2024.

Ταυτόχρονα μια σειρά μέτρων στήριξης αναμένεται να συνεχιστούν (π.χ. το Market Pass , το Καλάθι του Νοικοκυριού), με την αντιμετώπιση της ακρίβειας - κυρίως στα τρόφιμα - να αποτελεί προτεραιότητα. Παράλληλα βέβαια «ψήνονται» και πρόσθετες παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα μία έκτακτη ενίσχυση σε ευάλωτα νοικοκυριά και χαμηλοσυνταξιούχους πριν τα Χριστούγεννα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

υπουργοίΚυριάκος Μητσοτάκηςεκλογέςεκλογές 2023Νέα Δημοκρατίαειδήσεις τώρα