Πολιτική|28.06.2023 22:20

Προβληματισμός για τους «Σπαρτιάτες»: Η αναζήτηση διασυνδέσεων Κασιδιάρη με το κόμμα και το ενδεχόμενο υποκρυπτόμενης ηγεσίας

Newsroom

Παραμένει ο προβληματισμός για τους «Σπαρτιάτες» και την είσοδο της ακροδεξιάς στο ελληνικό κοινοβούλιο, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που ψάχνουν τρόπο για να επιτευχθεί ακύρωση της εκλογής του κόμματος το οποίο στις εκλογές του Ιουνίου συγκέντρωσε 4,63% και είναι το πέμπτο κόμμα σε δυναμική στη Βουλή.

Ο Χαράλαμπος Κιριλίδης, εκπρόσωπος Τύπου των Σπαρτιατών, επιχειρεί να διαψεύσει τις πληροφορίες που θέλουν τον Ηλία Κασιδιάρη να αναλαμβάνει ακόμη και ενεργό ρόλο στο κόμμα, αλλά και να αποτινάξει τη διασύνδεσή του με τη «Χρυσή Αυγή».

Εκλεγμένοι βουλευτές των «Σπαρτιατών», βέβαια, όπως ο Γιάννης Δημητροκάλλης, ήταν μέλη της «Ελληνικής Αυγής», του σχηματισμού του Ηλία Κασιδιάρη στο δήμο της Αθήνας, ενώ άλλοι υποψήφιοι βρίσκονταν παλαιότερα στη «Χρυσή Αυγή» και τους «Έλληνες».

Ο Χάρης Κατσιβαρδάς, σύμφωνα με το OPEN, ένας από τους βουλευτές που εκλέχθηκαν με τους Σπαρτιάτες, είναι μάλιστα ένας από δικηγόρους του Ηλία Κασιδιάρη, τον οποίο είχε επισκεφθεί στις 7 Απριλίου στις φυλακές Δομοκού, μία ημέρα μετά την αναγγελία της κυβέρνησης ότι επίκειται διάταξη περί αποκλεισμού κομμάτων. Η διασύνδεση Κασιδιάρη-Σπαρτιατών και το αν υπάρχει υποκρυπτόμενη ηγεσία, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην ακύρωση της εισόδου του κόμματος στη Βουλή, παραμένει στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης.

«Η Ένσταση μπορεί να οδηγήσει στην απόφαση περί εκπτώσεως βουλευτών ενός κόμματος», ανέφερε ο συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος. Από την πλευρά του ο καθηγητής Πάνος Λαζαράτος, επεσήμανε: «Αν κάποιος στοιχειοθετήσει ότι υπάρχει θέμα υποκρυπτόμενης ηγεσίας το δικαστήριο μπορεί να κρίνει».

Ο Κατσιβαρδάς επισκέφθηκε τον Κασιδιάρη στις φυλακές

Σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr, οι οποίες προκύπτουν από έγγραφα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Σπαρτιάτες, Χάρης Κατσιβαρδάς, είναι δηλωμένος ως ένας εκ των 8 δικηγόρων με τους οποίους έχει δηλώσει πως συνομιλεί ο κρατούμενος Κασιδιάρης, “καθώς επιλαμβάνονται νομικά του θέματα και προβλέπεται να έχει τηλεφωνικές συνομιλίες μαζί τους”.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο δικηγόρος τον επισκέφθηκε στις φυλακές στις 7 Απριλίου 2023, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση εκ μέρους του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ότι η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή νέα διάταξη για τον “αποκλεισμό κομμάτων”. Μπορεί λοιπόν η συνάντηση να είναι τυχαία, ή απλώς να εντάσσεται σε υπερασπιστικά καθήκοντα, αλλά προφανώς θα αξιολογηθεί.

Ένα δεύτερο πρόσωπο επίσης που εμφανίζεται στο προσκήνιο, είναι ο επίσης δικηγόρος Σωτήρης Μεταξάς, στο γραφείο του οποίου έγιναν την Κυριακή το βράδυ οι πανηγυρικές δηλώσεις των μελών του κόμματος Σπαρτιάτες. Ο κ. Μεταξάς είναι κι αυτός στη λίστα με τους 8 δηλωμένους δικηγόρους με τους οποίους δικαιούται να συνομιλεί ο Κασιδιάρης από τις φυλακές, και μάλιστα τον είχε επισκεφθεί στις 21 Μαρτίου 2023. Ο τελευταίος υπήρξε στις λίστες υποψηφίων του κόμματος Έλληνες για τις εκλογές του Μαΐου, ενώ το 2015 υπήρξε υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές με το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Επιπλέον είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος Π. Φαλήρου με την Ελληνική Αυγή.

εκλογέςακροδεξιάΒουλήεκλογές 2023Σπαρτιάτεςειδήσεις τώρα