Πολιτική|29.06.2023 07:13

Στη Σύνοδο Κορυφής ο Μητσοτάκης - Τι θα πει για το μεταναστευτικό

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Το μεταναστευτικό αποτελεί σήμερα βασικό θέμα συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει την ανάγκη μιας συνολικής και συνεκτικής πολιτικής. Ειδικότερα, αναμένεται να επαναλάβει τις βασικές γραμμές της πολιτικής που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα και θα εστιάσει στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που δεν είναι ελληνικό, αλλά διεθνές

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισημάνει πως η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. είναι η μία διάσταση μιας συνολικής πολιτικής, που πρέπει να βρει και νέους τρόπους να πατάξει τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών. Παράλληλα, αναμένεται να υπογραμμίσει την ιδιαίτερη σημασία που έχει η ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες, προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση των συμφωνιών επιστροφών.

Ουσιαστικά σήμερα θα γίνει η πρώτη συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών μετά την συμφωνία σε επίπεδο υπουργών για τα δύο βασικά νομοθετήματα του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Η συμφωνία αυτή καλύπτει ορισμένες βασικές επιδιώξεις της Ελλάδας, όπως ο υποχρεωτικός Μηχανισμός Αλληλεγγύης, η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., η αποσυμφόρηση στα σύνορα κ.ά.

Να σημειωθεί πως η ευρωπαϊκή συζήτηση γίνεται σε μια κρίσιμη χρονικά συγκυρία, καθώς πριν από μόλις δύο εβδομάδες έγινε το τραγικό ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου. Με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να τονίζει πως το ναυάγιο «είναι μια ακόμη έκκληση για δράση, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη να εντατικοποιήσουμε τη δουλειά μας με τις χώρες εταίρους, να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας μεταναστών, να περιορίσουμε τις παράτυπες αναχωρήσεις σε υπερπλήρη και μη αξιόπλοα σκάφη και να εργαστούμε σε εναλλακτικές νομικές οδούς, δίνοντας τέλος στην περιττή ταλαιπωρία και την ατυχή απώλεια ζωών».

Ειδικότερα, στην επιστολή της προς τους Ευρωπαίους ηγέτες- ενόψει της σημερινής συνεδρίασης - η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί «ευρωπαϊκή απάντηση σε μια κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση» στον τομέα της μετανάστευσης.

μετανάστεςειδήσεις τώραΚυριάκος ΜητσοτάκηςΕυρωπαϊκό Συμβούλιοπρόσφυγεςμεταναστευτικό