Πολιτική|29.06.2023 15:58

Από την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, στην Πρωθυπουργία και από τις Πρέσπες στην παραίτηση: Οι μεγάλοι σταθμοί της πορείας του Τσίπρα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Τον Φεβρουάριο του 2008, ο Αλέξης Τσίπρας εκλέγεται Πρόεδρος του Συνασπισμού με ποσοστό 70,4% / Φωτογραφία: Eurokinissi
Στις επαναληπτικές εκλογές του 2012 ο Αλέξης Τσίπρας οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ποσοστό 26,89 /  Φωτογραφία: Eurokinissi
Στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με 36,3. Ο Αλέξης Τσίπρας γίνεται ο πρώτος Πρωθυπουργός της χώρας που προέρχεται από την Αριστερά / Φωτογραφία: Eurokinissi
Το πρώτο εξάμηνο του 2015 σημαδεύεται από σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών. Στις 26 Ιουνίου, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει την απόφασή του για προσφυγή σε δημοψήφισμα.
Στο δημοψήφισμα του Ιουλίου ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζει το "ΟΧΙ" το οποίο και εγκρίνεται με ποσοστό 61,31%. Εφτά  μέρες αργότερα υπογράφει νέα συμφωνία με τους δανειστές.
Τον Σεπτέμβριο του 2015 ξανακερδίζει τις εκλογές και σχηματίζει νέα κυβέρνηση με εταίρο τον Πάνο Καμμένο και του ΑΝΕΛ / Φωτογραφία: Eurokinissi
Στις 17 Ιουνίου του 2018 υπογράφεται η Συμφωνία των Πρεσπών υπό την παρουσία των Τσίπρα και Ζάεφ. Η συμφωνία επικυρώθηκε από τον ελληνικό κοινοβούλιο, λίγες μέρες αργότερα.
Ο Αλέξης Τσίπρας με γραβάτα. Η ανακοίνωση του «τέλους των Μνημονίων» από τον τότε πρωθυπουργό, συνοδεύτηκε και με την «πρώτη φορά... γραβάτα»
Μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές του 2019. Ο Αλέξης Τσίπρας παραδίδει την πρωθυπουργία στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μάιος του 2022: Ο Αλέξης Τσίπρας εκλέγεται πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση των μελών του κόμματός του
Διπλή ήττα στις εκλογές του 2019. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει με διαφορά 23% από τη Νέα Δημοκρατία έχοντας απολέσει σχεδόν την μισή του εκλογική δύναμη.
29 Ιουνίου 2023: Ο Αλέξης Τσίπρας, με ανακοίνωσή του από το Ζάππειο, παραιτείται από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ένας ιστορικός κύκλος έκλεισε.

15 χρόνια γεμάτα μεγάλους σταθμούς. Δύσκολες αποφάσεις, μεγάλες συγκρούσεις και συμβιβασμούς. Ο Αλέξης Τσίπρας παρέδωσε σήμερα τα ηνία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα από ένα φωτογραφικό αφιέρωμα, το ethnos.gr θυμάται τις σημαντικότερες στιγμές της πολιτικής του καριέρας.

  • Τον Φεβρουάριο του 2008, ο Αλέξης Τσίπρας εκλέγεται Πρόεδρος του Συνασπισμού με ποσοστό 70,4%.
  • Στις επαναληπτικές εκλογές του 2012 ο Αλέξης Τσίπρας οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ποσοστό 26,89 
  • Στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με 36,3. Ο Αλέξης Τσίπρας γίνεται ο πρώτος Πρωθυπουργός της χώρας που προέρχεται από την Αριστερά 
  • Το πρώτο εξάμηνο του 2015 σημαδεύεται από σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών. Στις 26 Ιουνίου, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει την απόφασή του για προσφυγή σε δημοψήφισμα. 
  • Στο δημοψήφισμα του Ιουλίου ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζει το "ΟΧΙ" το οποίο και εγκρίνεται με ποσοστό 61,31%. Εφτά  μέρες αργότερα υπογράφει νέα συμφωνία με τους δανειστές. 
  • Τον Σεπτέμβριο του 2015 ξανακερδίζει τις εκλογές και σχηματίζει νέα κυβέρνηση με εταίρο τον Πάνο Καμμένο και του ΑΝΕΛ
  • Στις 17 Ιουνίου του 2018 υπογράφεται η Συμφωνία των Πρεσπών υπό την παρουσία των Τσίπρα και Ζάεφ. Η συμφωνία επικυρώθηκε από τον ελληνικό κοινοβούλιο, λίγες μέρες αργότερα. 
  • Ο Αλέξης Τσίπρας με γραβάτα. Η ανακοίνωση του «τέλους των Μνημονίων» από τον τότε πρωθυπουργό, συνοδεύτηκε και με την «πρώτη φορά... γραβάτα»
  • Μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές του 2019. Ο Αλέξης Τσίπρας παραδίδει την πρωθυπουργία στον Κυριάκο Μητσοτάκη. 
  • Μάιος του 2022: Ο Αλέξης Τσίπρας εκλέγεται πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση των μελών του κόμματός του
  • Διπλή ήττα στις εκλογές του 2023. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει με διαφορά 23% από τη Νέα Δημοκρατία έχοντας απολέσει σχεδόν την μισή του εκλογική δύναμη.  
  • 29 Ιουνίου 2023: Ο Αλέξης Τσίπρας, με ανακοίνωσή του από το Ζάππειο, παραιτείται από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ένας ιστορικός κύκλος έκλεισε. 
Αλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑ