Πολιτική|30.06.2023 07:10

Τσίπρας: Από τις σκέψεις για παραίτηση τον Μάιο στο οριστικό «αντίο» του Ιουνίου

Βούλα Κεχαγιά
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Στην Κουμουνδούρου, ο χρόνος μοιάζει να έχει παγώσει μετά τη χθεσινή αιφνιδιαστική και -σοκαριστική για πολλούς- απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι τα δεδομένα δημιουργούν ασφυκτικές πιέσεις και ότι ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος, ώστε, μετά την παραίτηση του προέδρου του κόμματος, να υπάρξει καθυστέρηση στις αναγκαίες αποφάσεις για την επόμενη μέρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τη δήλωση παραίτησής του που εκφώνησε από το Ζάππειο έδωσε με σαφήνεια το στίγμα για το κόμμα στο οποίο διετέλεσε Πρόεδρος από το Φεβρουάριο του 2008 μιλώντας για έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για την αναγκαιότητα επανίδρυσής του. Στη διαδικασία αυτή δήλωσε «παρών», όλα όμως δείχνουν πως τουλάχιστον στην παρούσα φάση επιθυμεί να αποστασιοποιηθεί από πρόσωπα και καταστάσεις.

Οι σκέψεις του Μαΐου και η οριστική απόφαση

Σε αυτήν την απόφαση κατέληξε άλλωστε και το τριήμερο που απομονώθηκε στην εξοχική του κατοικία στο Σούνιο, όπου και αποφάσισε να δρομολογήσει την αποχώρησή του από την ηγεσία. Σημειωτέον πως ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε παραδεχτεί πως επιθυμούσε να παραιτηθεί από την προεδρία αμέσως μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ωστόσο η αναγκαιότητα το κόμμα να οδηγηθεί συσπειρωμένο στις εκλογές της 25ης Ιουνίου τον έκανε να ανακαλέσει την απόφασή του. Φαίνεται ότι όλο το διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ των δύο αναμετρήσεων επεξεργάστηκε αρκετά την επιλογή της παραίτησης όμως ήταν μία απόφαση στην οποία δεν είχε κατασταλάξει.

Εξ αυτού του λόγου όταν το μεσημέρι της Κυριακής των εκλογών επικοινώνησε με συγκεκριμένα στελέχη του κόμματός του αν και γνώριζε από τα exit polls ότι τα πράγματα εκλογικά δεν θα εξελίσσονταν καλά συνέστησε στους συντρόφους του να δείξουν το βράδυ «ψυχραιμία».

Ψύχραιμος εμφανίστηκε και ο ίδιος τη νύχτα των εκλογών στη δήλωσή του για το εκλογικό αποτέλεσμα δηλώνοντας πως θα τεθεί υπό την κρίση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ωστόσο και κυρίως οι ειρωνείες εκ μέρους των πολιτικών του αντιπάλων που υπερτόνιζαν την άποψή τους ότι δεν θέλει να παραιτηθεί παρά τις ήττες τον έκαναν να αλλάξει γνώμη ιδίως τις στιγμές που «συναντούσε» το μαξιλάρι του.

Στην Κουμουνδούρου πολλοί πιστεύουν ότι πράγματι έκλεισε ένας ιστορικός κύκλος, εκτιμούν ωστόσο ότι ο κύκλος του Αλέξη Τσίπρα στην πολιτική παραμένει ανοιχτός. Είναι που κάτι που μένει να φανεί με το πέρασμα του χρόνου.

Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Κατά τις πληροφορίες η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα συνεδριάσει είτε το Σάββατο είτε την Κυριακή ώστε να καταλήξει στον λεγόμενο «οδικό χάρτη» των αναμενόμενων διαδικασιών. Την εισήγηση προς το όργανο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα κάνει η γραμματέας του κόμματος αφού πιθανότατα προηγουμένως μιλήσει με όλες τις πλευρές για να καταλήξει στις προτάσεις της. Θα ακολουθήσει συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής η οποία δεν αποκλείεται να γίνει και μεσοβδόμαδα ή στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Στο μεταξύ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος που πιθανότατα θα συνεδριάσει Δευτέρα ή Τρίτη θα αναδείξει τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά και τους κοινοβουλευτικούς της εκπροσώπους ώστε το κόμμα να εκπροσωπείται στις διαδικασίες εν όψει της τριήμερης συζήτησης που ξεκινά την Πέμπτη στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Από τις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων κεντρικό ζητούμενο αποτελεί ο χρόνος κατά τον οποίο θα γίνει σύμφωνα και με το Καταστατικό του κόμματος η εκλογή του νέου Προέδρου από τη βάση των μελών. Ο Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο μίλησε για «άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες». Κατά τις πληροφορίες στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου όπου και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί με την επισήμανση πως η απόφασή του είναι αδιαπραγμάτευτη φέρεται να παρότρυνε τα στελέχη να μην καθυστερήσουν πολύ και φθάσουν πχ το Νοέμβριο.

Πότε θα υπάρξει νέα ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ

Όμως φαίνεται ότι το θέμα της εκλογής της νέας ηγεσίας δεν μπορεί να είναι θέμα των αμέσως επόμενων εβδομάδων. Οι επιμέρους τάσεις θα θελήσουν να προετοιμαστούν, οι υποψήφιοι να πάρουν τις αποφάσεις τους και να αξιοποιήσουν έναν εύλογο χρόνο για να κοινοποιήσουν τις θέσεις τους στα μέλη του κόμματος. Από την άλλη ο χρόνος πιέζει ώστε το κόμμα να δώσει τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά και να εμφανιστεί με προεδρική εκπροσώπηση στη ΔΕΘ.

Σε σχέση με το θέμα ποιοι θα θέσουν υποψηφιότητα για να διαδεχθούν τον Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται αρκετά ονόματα. Είναι όμως γεγονός πως οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί από κανέναν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραπαραίτησηΑλέξης ΤσίπραςπρόεδροςΣΥΡΙΖΑ