Πολιτική|03.07.2023 22:41

ΣΥΡΙΖΑ: Στις 15 Ιουλίου ανοίγουν τα χαρτιά τους οι υποψήφιοι για την ηγεσία – Το χρονοδιάγραμμα έως την εκλογή προέδρου

Newsroom

Μέσα στις επόμενες 12 ημέρες θα γνωρίζουμε ποιοι θα διεκδικήσουν την ηγεσία στο ΣΥΡΙΖΑ καθώς σύμφωνα με εισήγηση της ΠΓ στην Κ.Ε που θα συνεδριάσει στις 15 Ιουλίου πρέπει να κατατεθούν όλες οι υποψηφιότητες.

Θα ακολουθήσει διαρκές συνέδριο στα τέλη Αυγούστου, και η εκλογή προέδρου θα γίνει με τελική ψηφοφορία από τη βάση στις 10 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα μέχρι την εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ:

  • 15 Ιουλίου συνεδρίαση Κεντρικής Επιτροπής
  • Τέλη Αυγούστου: Διαρκές συνέδριο
  • 10 Σεπτεμβρίου: Εκλογή προέδρου

Από τα πρόσωπα που θεωρείται πιθανό να διεκδικήσουν την προεδρία, η Έφη Αχτσιογλου, ο Αλέξης Χαριτσης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν προσεκτικοί στις ομιλίες τους και κράτησαν κλειστά τα χαρτιά τους.

«Παρών» ο Τεμπονέρας

Όπως έγραψε νωρίτερα το ethnos.gr, ο Διονύσης Τεμπονέρας στέλεχος που ανέλαβε κεντρικό ρόλο στην περίοδο μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων με μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook λίγο μετά την ολοκλήρωση της Πολιτικής Γραμματείας δήλωσε προκαταβολικά «παρών» σε όλες τις διεργασίες μόνο εφόσον συντελέσουν στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού υποκειμένου, που θα συμβαδίζει με τις θέσεις και τις αρχές που είχε προαναφέρει στο κείμενό του.

Ο κ. Τεμπονέρας πρότεινε το Συνέδριο να γίνει συντεταγμένα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε μία ανοιχτή επίπονη και επίμονη διαδικασία χωρίς βιαστικές επιλογές. Επίσης, σε σχέση με το Συνέδριο έγραψε ότι πρέπει να προκύψει ένα νέο αντιπροσωπευτικό Συνέδριο, που θα εκλέξει νέα όργανα, νέα ΚΕ, νέα Πολιτική Γραμματεία και φυσικά νέο Πρόεδρο, αφού κατατεθούν ολοκληρωμένες ιδεολογικοπολιτικές πλατφόρμες για τη συμβολή των μελών και των φορέων της κοινωνίας: «Μέχρι την εκλογή των οργάνων τα όργανα θα είναι μεταβατικά ή υπηρεσιακά. Οι κοινοβουλευτικοί ρόλοι, λόγω της βαρύτητας και της προβολής θα πρέπει να είναι κυκλικοί και ανανεούμενοι, σε σύντομες θητείες».

Ο Σπίρτζης τράβηξε δικό του δρόμο

Να σημειωθεί ότι την κρατούσα πρόταση για το Συνέδριο καταψήφισε και ο Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος ζήτησε αυτό να μετατεθεί για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και στο μεταξύ να έχουν παραιτηθεί από τις θέσεις τους όλα τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής. Δεν στοιχήθηκε δηλαδή πίσω από τις προτάσεις της πλειοψηφίας. Μάλιστα σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ νωρίτερα είχε μιλήσει για συλλογική μεταβατική ηγεσία προτείνοντας τέσσερα πρόσωπα: Αλέξη Χαρίτση, Νίκο Παππά, Έφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδη Τσακαλώτο.

ΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΕυκλείδης ΤσακαλώτοςΔιονύσης ΤεμπονέραςΑλέξης ΧαρίτσηςΈφη Αχτσιόγλου