Πολιτική|04.07.2023 07:17

Στη μάχη της καθημερινότητας ρίχνεται η κυβέρνηση: Μπαράζ συσκέψεων στο Μαξίμου

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Το βάρος σε ζητήματα καθημερινότητας ρίχνει η κυβέρνηση και ένας μαραθώνιος συσκέψεων είναι σε εξέλιξη λίγο πριν τις προγραμματικές δηλώσεις. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί σήμερα το υπουργείο Υγείας, με την αναμόρφωση του ΕΣΥ να αποτελεί το βασικό στοίχημα της νέας τετραετίας.

Οι επισκέψεις στα υπουργεία- που ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα από το Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - θα συνεχιστούν και την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται επίσης για ένα κρίσιμο υπουργείο, όπου ήδη γίνονται οι πρώτες συσκέψεις για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Να σημειωθεί εδώ πως το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν χθες οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Εσωτερικών (για το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που θα ψηφιστεί μέσα στο μήνα), Παιδείας (για το «ψηφιακό σχολείο») και Εργασίας (καθώς έρχεται νομοσχέδιο με εργασιακές και ασφαλιστικές διατάξεις). Με τον κύκλο επαφών του πρωθυπουργού να συνεχίζεται και τις επόμενες εβδομάδες και το μήνυμα προς τους υπουργούς να είναι πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

«Φιλοδοξούμε να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα τον μοναδικό μας αντίπαλο και αυτός δεν είναι άλλος από τα προβλήματα των πολιτών» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Και υπογράμμισε πως οι τέσσερις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι : καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα.

Στην ομιλία του στη Βουλή την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα εστιάσει στο πεδίο της οικονομίας, παρουσιάζοντας το σχέδιο για στοχευμένες μειώσεις φόρων, αυξήσεις μισθών και μέτρα ενίσχυσης πρωτίστως των ευάλωτων νοικοκυριών. Παράλληλα θα μιλήσει στην επόμενη ημέρα της οικονομίας με την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας και την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης που θα συμβάλλουν στην μείωση των ανισοτήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι μία ομιλία με κοινωνικό αποτύπωμα και έντονο ιδεολογικό πρόσημο, καθώς στόχος είναι να παρουσιαστεί ένα ευρύτερο σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Ουσιαστικά παράλληλα με την παρουσίαση των μέτρων θα δοθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ένα σαφές στίγμα του πως μπορεί να είναι η χώρα το 2027.

Τι έρχεται στο μέτωπο των μισθών

Τα βασικά μέτρα που θα ανακοινωθούν στη Βουλή στις προγραμματικές δηλώσεις έχουν «κλειδώσει» αλλά παράλληλα θεωρείται πιθανόν να υπάρξει και κάποια … έκπληξη στο οικονομικό πεδίο. Από την κυβέρνηση δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και μετά την παράταση που δόθηκε στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» αναμένεται να παραταθεί και το «Market Pass».

Παράλληλα έρχονται στοχευμένα μέτρα για μισθωτούς τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα:

1.Στο δημόσιο τομέα το 2024 θα μπει σε εφαρμογή το νέο μισθολόγιο, που φέρνει αυξήσεις στους μισθούς με το βάρος να πέφτει στους νεοεισερχόμενους και σε όσους έχουν θέση ευθύνης. Επίσης θα υπάρξει αύξηση της οικογενειακής παροχής και το ποσό θα πάει από τα 50 ευρώ στα 70 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, από τα 70 στα 120 ευρώ για τα δύο παιδιά, από τα 120 στα 170 ευρώ για τα τρία παιδιά και από τα 170 στα 220 ευρώ για τα τέσσερα παιδιά.

Να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή ο κατώτατος μισθός σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι 780 ευρώ, αλλά στον ιδιωτικό τομέα καταβάλλονται 14 μισθοί (μαζί με τα δώρα). Αυτό που εξετάζεται είναι να δοθεί μια μεγαλύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθό στο δημόσιο (όπου καταβάλλονται 12 μισθοί χωρίς δώρα) για να πάει κοντά στα 840 ευρώ (για υποχρεωτική εκπαίδευση).

2.Στον ιδιωτικό τομέα ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 950 μέχρι το 2027 (τώρα διαμορφώνεται στα 780 ευρώ και η επόμενη αύξηση θα δοθεί το 2024). Όσον αφορά στο μέσο μισθό στο τέλος της τετραετίας θα έχει φτάσει τα 1500 ευρώ. Να σημειωθεί πως οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα κερδίζουν από ένα ακόμα μέτρο : την μείωση κατά μία ποσοστιαίας μονάδας των ασφαλιστικών εισφορών.

Νέα Δημοκρατίαειδήσεις τώραΚυριάκος ΜητσοτάκηςΜέγαρο Μαξίμουκυβέρνηση