Πολιτική|04.07.2023 14:00

Μήνυμα Γεραπετρίτη σε Τουρκία από την Κύπρο: Έτοιμοι για διάλογο για οριοθέτηση ΑΟΖ, αλλά δεν θα κάνουμε πίσω από τις «κόκκινες» γραμμές

Newsroom

Δεν πρόκειται να δεχθούμε με κανέναν τρόπο τετελεσμένα επί του εδάφους, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο.

Ο κ. Γεραπετρίτης κατά τη συνάντηση που είχε με τον κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόμπο έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο, στη μοναδική διαφορά που έχουν όμως οι δύο χώρες μεταξύ τους δηλαδή την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, χωρίς ωστόσο η Αθήνα να κάνει πίσω σε καμία από τις «κόκκινες» γραμμές.

«Είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε το τρέχον θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και να διαμορφώσουμε συνθήκες για διάλογο βασισμένο στο δίκαιο της θάλασσας με στόχος τη διευθέτηση της διμερούς διαφοράς με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Μένει να διαπιστώσουμε εάν και η Τουρκία επιθυμεί να επαναχαράξουμε ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η Ελλάδα θα κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της και τις εθνικές της προτεραιότητες. Βασική προτεραιότητά μας είναι η λύση του Κυπριακού», είπε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε πως «η Ελλάδα στηρίζει με συνέπεια την Κύπρο στην επανεκκίνηση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού.

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Κόμπος, Υπουργός Εξωτερικών, στις δικές του δηλώσεις ανέφερε ότι «η Ελλάδα ήταν και παραμένει το διαχρονικό μας στήριγμα» σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. «Κοινό μας όραμα παραμένει η επανένωση της Κύπρου αποκλειστικά εντός του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

«Προς πάσα κατεύθυνση τονίζουμε ότι δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε διχοτομικές λύσεις ή άλλες παρεμφερείς προσεγγίσεις», υπογράμμισε ο κ. Κόμπος.

Η συνάντηση Γεραπετρίτη με τον πρόεδρο της Κύπρου

Νωρίτερα, ο κ. Γεραπετρίτης έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Κύπρο Νίκο Χριστοδουλίδη. Κατά τη συνάντηση τους, το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοδουλίδης, καλωσορίζοντας τον κ. Γεραπετρίτη, ευχήθηκε κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντα που αναλαμβάνει, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η συνεργασία των δύο κυβερνήσεων «θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο». Όπως πρόσθεσε, «υπάρχουν κοινοί στόχοι, κοινές επιδιώξεις. Ελλάδα και Κύπρος είναι πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή».

Επίσης, σημείωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος διακρίνονται «από εξωστρέφεια στην εξωτερική πολιτική τους και είναι χώρες που δίδουν λύσεις σε προβλήματα αντί να τα δημιουργούν μέσα από τη συμπεριφορά τους».

«Θεωρώ ιδιαίτερα τιμητική την απόφαση του φίλου πρωθυπουργού να σας αναθέσει καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών. Είμαι σίγουρος, θα ανταποκριθείτε με μεγάλη επιτυχία λαμβάνοντας υπόψη την όλη διαδρομή σας», τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος απευθυνόμενος στον κ. Γεραπετρίτη.

Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας επεσήμανε ότι «είναι πράγματι ιστορικές οι στιγμές που ζούμε. Η συγκυρία είναι αρκετά επιβαρυμένη περιφερειακά και διεθνώς, οι προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες. Θα πρέπει, στο πλαίσιο της κοινής μας κατανόησης και συναντίληψης του τρόπου με τον οποίο θα πρέπει να προάγονται τα  συμφέροντα μας, να φροντίσουμε έτσι ώστε το Κυπριακό να τύχει της δίκαιης, βιώσιμης λύσης, την οποία όλοι επιθυμούμε.

Νομίζω είναι ακόμη μία ιστορική ευκαιρία να δοκιμάσουμε, στο πλαίσιο του ΟΗΕ και της ΕΕ, η οποία φαίνεται να αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο χάρη και στις δικές σας προσωπικές προσπάθειες και στη στήριξη του πρωθυπουργού της Ελλάδας. Νομίζω ότι οι καιροί θα δείξουν ότι είναι μεγάλη η πρόκληση, αλλά και μεγάλη ευκαιρία».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚύπροςΓιώργος Γεραπετρίτηςειδήσεις τώραΚυπριακόΝίκος Χριστοδουλίδης