Πολιτική|05.07.2023 06:57

ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους υποψήφιους διάδοχους του Τσίπρα – Οι τελευταίες πληροφορίες

Βούλα Κεχαγιά

Ο χάρτης των υποψηφιοτήτων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αρχίζει και αποτυπώνεται πλέον, δέκα ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που αποτελεί και την καταληκτική προθεσμία για την κατάθεσή τους.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις υποψηφιότητες

Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα οι υποψήφιοι διάδοχοι του Αλέξη Τσίπρα να μην είναι περισσότεροι από τρεις, ή ακόμη και δύο.

Με τα σημερινά στοιχεία που καταγράφουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες φαίνεται ότι οι τρεις δυνάμει υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα είναι οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Έφη Αχτσιόγλου.

Το όνομα του κ. Παππά έχει αρχίζει και συζητείται τα τελευταία 24ωρα- ο ίδιος δεν έχει διαψεύσει ούτε επιβεβαιώσει- όμως κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στην Κεντρική Επιτροπή που θα συνέλθει το διήμερο 15-16 Ιουλίου. (Υπάρχουν σκέψεις να υπάρξει χρονική παράταση για τις υποψηφιότητες).

Φαίνεται πως ο πρώην υπουργός έχει αποφασίσει να εκπροσωπήσει τη σημερινή πλειοψηφία του κόμματος, την λεγόμενη “προεδρική” πλευρά απέναντι στις πολύ πιθανές υποψηφιότητες της Έφης Αχτσιόγλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο κ. Τσακαλώτος, επίσης πρώην υπουργός φαίνεται ότι προκρίθηκε από την “Ομπρέλα” στην πανελλαδική σύσκεψη του προηγούμενου Σαββάτου και όλα δείχνουν πως εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία.

Επίσης, η κ. Αχτσιόγλου θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα κατέβει ως υποψήφια-ίσως το ανακοινώσει και πριν από την Κεντρική Επιτροπή-έχοντας την στήριξη των 6+6, ίσως και τμήματος της Ομπρέλας, αλλά και του Αλέξη Χαρίτση ο οποίος μέχρι προχθές εμφανιζόταν ως δυνάμει υποψήφιος αλλά πλέον φαίνεται ότι σκέφτεται να μην προχωρήσει στην ανακοίνωση υποψηφιότητας.

Ήδη ο Διονύσης Τεμπονέρας ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος καθώς διαφωνεί με τον “οδικό χάρτη” που αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και εκτιμά ότι το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα πρέπει να προηγηθεί της εκλογής ηγεσίας και όχι το αντίστροφο.

Σήμερα επρόκειτο συνεδριάσει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για να εξετάσει πρωτίστως διαδικαστικά ζητήματα αναφορικά με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Ωστόσο, λόγω της έναρξης αύριο των προγραμματικών δηλώσεων συμφωνήθηκε με το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να μην γίνει σήμερα η συνεδρίαση και να μετατεθεί πιθανότατα για τη Δευτέρα.

ειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑΝίκος ΠαππάςΕυκλείδης ΤσακαλώτοςΈφη ΑχτσιόγλουΔιονύσης Τεμπονέρας