Πολιτική|06.07.2023 20:21

Φάμελλος στη Βουλή: O ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πραγματικός αντίπαλος του συστήματος εξουσίας - Οι προτεραιότητες του κόμματος για το επόμενο διάστημα

Αλέξανδρος Διαμάντης

«Ο  ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είναι ο πραγματικός αντίπαλος του συστήματος εξουσίας, το «εμπόδιο» στα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και ο πυλώνας της δημιουργίας μίας προοδευτικής διεξόδου για τη χώρα και την κοινωνία». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, ενώ αναφέρθηκε στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο ευχαρίστησε.

Δείτε ζωντανά όσα εκτυλίσσονται εντός της Βουλής στο live blog του ethnos.gr 

«Οφείλουμε και οφείλω όμως να κάνω ειδική αναφορά και να ευχαριστήσω, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  τον Αλέξη Τσίπρα για την προσφορά, το πολιτικό κεφάλαιο και τη μεγάλη παρακαταθήκη που κληροδοτεί στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αλλά και στην Ελλάδα. Δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο Πρωθυπουργός που, με τις θυσίες του ελληνικού λαού, έβγαλε την Ελλάδα από το τούνελ της χρεοκοπίας και της επιτροπείας τον Αύγουστο του 2018», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σωκράτης Φάμελλος επέκρινε την κυβέρνηση Μητσοτάκη τονίζοντας ότι πολλά απ’ αυτά που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός αφορούν σε προβλήματα που δημιούργησε η ίδια η πολιτική του, είτε ανέχθηκε την περίοδο 2019-2023. «Η ακρίβεια, οι μισθοί, οι ελλείψεις και τα προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι διασώστες του ΕΚΑΒ.. Όπως επίσης παραμένει  η διόγκωση του δημοσίου χρέους, η αύξηση του ιδιωτικού χρέους, η μείωση του πραγματικού εισοδήματος, ο πολλαπλασιασμός του ισοζυγίου συναλλαγών», σημείωσε.

Παραθέτοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι βασίζεται στους εξής βασικούς πυλώνες:

  • Σε μία ισχυρή σύγχρονη καινοτόμα πολιτεία, που θα έχει σχέδιο για την επόμενη ημέρα και δε θα αφήνει τους πολίτες μόνους.
  • Στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας με συντεταγμένο σχέδιο για την οικονομία του πραγματικού προϊόντος, ώστε η ευημερία να αφορά μία πλουραλιστική αγορά, και όχι με διασπάθιση και μοίρασμα δημόσιου χρήματος σε κολλητούς.
  • Στη διασφάλιση πρόσβασης όλων των πολιτών στα βασικά δημόσια αγαθά. Στην ενέργεια, στο νερό, στην Υγεία στην Παιδεία στην Πρόνοια στο υγιές περιβάλλον.
  • Η πολιτική μας βασίζεται επίσης στις αρχές της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης.

Θέτοντας, την ίδια ώρα, τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο είπε ότι αυτές είναι οι εξής:

  • να ασκήσει αντιπολίτευση για να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον της κοινωνίας
  • να  συγκροτήσει μια συνεκτική προγραμματική αντιπρόταση προοδευτικής διεξόδου και να την καταστήσει πλειοψηφική μέσα από μία νέα κοινωνική συμφωνία ενεργών πολιτών
  • να υπερασπιστεί τις δημοκρατικές και προοδευτικές ιδέες και αξίες που αμφισβητούνται

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο ο ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία περίοδο δέχτηκε και πυρά από προοδευτικά κόμματα στα οποία απευθύνθηκε. «Επέλεξαν να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για θα καρπωθούν μικροκομματικά οφέλη. Από την άλλη ισχυροποιήθηκαν συντηρητικές απόψεις και πολιτικές δυνάμεις.  Και ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας ηγεμονικής επιλογής του κ. Μητσοτάκη. Αυτή η εξέλιξη επιβάλει κατά προτεραιότητα η συνεργασία στον προοδευτικό χώρο. Ιδιαίτερα σήμερα που επωάζονται τόσοι κίνδυνοι, με τα κοινωνικά συμφέροντα να απειλούνται από τον κ. Μητσοτάκη και με συντηρητικές θέσεις και απόψεις να προσπαθούν να κυριαρχήσουν», σημείωσε με νόημα.

Αναφερόμενος στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως είναι σαφές ότι η ταχεία ανασυγκρότηση και ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί πολιτική αλλά πάνω από όλα κοινωνική αναγκαιότητα. Και αυτό διότι θα πρέπει, όπως είπε, να δοθεί η «μάχη της καθημερινότητας» και για τις αξίες και τις ιδέες αλλά και τα συμφέροντα της πατρίδας μας, τα πατριωτικά συμφέροντα. «Και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προχώρησε άμεσα σε αλλαγές και είναι εδώ συγκροτημένος, σοβαρός, με τεκμηρίωση, με ολοκληρωμένο προγραμματισμό Πλήρη και ταχεία στελέχωση της κοινοβουλευτικής ομάδας με ομοφωνία και με συγκεκριμένο οδικό χάρτη για τη δική του αλλαγή, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες και την εντολή της κοινωνίας και να δημιουργήσει ένα νέο κύμα, νικηφόρο για την κοινωνία και όχι για τις καρέκλες μας», πρόσθεσε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΒουλήΣωκράτης ΦάμελλοςΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπραςπρογραμματικές δηλώσειςΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώρα