Πολιτική|08.07.2023 11:10

ΣΥΡΙΖΑ για το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών: Πρώτη φορά υπουργός σε προγραμματικές δηλώσεις εκφράζει προσωπικές απόψεις

Newsroom

Στο θέμα του «ακαταδίωκτου των τραπεζιτών», επανέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ανακοίνωσή του στην οποία αναφέρει: «Πρώτη φορά στην ιστορία διαβάζουμε ότι υπουργός κυβέρνησης σε προγραμματικές δηλώσεις εκφράζει προσωπικές του απόψεις!».

Ακολούθως εξηγεί: «Αυτά διαρρέει από χθες το βράδυ το Μέγαρο Μαξίμου για τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδη, ο οποίος χθες ‘άδειασε' καθαρά την διάταξη της προηγούμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη υπέρ του ακαταδίωκτου των τραπεζικών στελεχών».

Κλείνοντας υποστηρίζει: «Μένει να φανεί, αν θα μετανιώσει η ΝΔ τόσο σύντομα για την επιλογή της για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης ή αν θα υιοθετήσει τις απόψεις του. Αν κάνει το δεύτερο, εμείς θα το υποστηρίξουμε με χαρά».

Οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης 

Υπενθυμίζεται πως ο Γιώργος Φλωρίδης ανακοίνωσε από τη Βουλή σημαντικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Αρχικά τόνισε ότι προκειμένου να σταματήσει η δικομανία εάν κάποιος έχει καταθέσει μια μήνυση και χάσει το δικαστήριο θα πληρώνει τα δικαστικά έξοδα. Το ίδιο θα ισχύει και για τις δίκες όπου ο ηττηθείς πρέπει να καταβάλει τα πραγματικά έξοδα του νικήσαντος διαδίκου. Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε ότι οι ποινές πλέον θα εκτελούνται κανονικά. «Οι ποινές, θα δούμε από πιο όριο, πρέπει να εκτελούνται υποχρεωτικά. Τουλάχιστον κατά ένα μέρος. Προφανώς, θα επαναφέρουμε και τη χρηματική μετατροπή κάποιων ποινών ή τμήματος αυτών, αλλά το Ποινικό Δίκαιο, εκτός από τον τιμωρητικό του χαρακτήρα, πρέπει να ενισχύσει τον προληπτικό και τον αποτρεπτικό του χαρακτήρα. Όλοι όσοι σκέφτονται να παρανομήσουν, πρέπει να γνωρίζουν ότι το ενδεχόμενο να οδηγηθούν στη φυλακή, θα είναι πολύ σοβαρό», είπε.

Όμως, όταν ο κ. Φάμελλος έθεσε πέντε συγκεκριμένα ερωτήματα μεταξύ των οποίων «τι θα γίνει με το σκάνδαλο της δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ και την ασυλία των τραπεζικών στελεχών», ο κ. Φλωρίδης υπογράμμισε ότι η απιστία (των τραπεζιτών), δεν πρέπει να διώκεται κατ’ έγκληση. «Η απιστία, δεν πρέπει να διώκεται κατ’ έγκληση. Δηλαδή αυτοί που διαπράττουν απιστία, πρέπει να κάνουν μήνυση στον εαυτό τους. Αυτό εσείς το κάνατε στον Κώδικα του 2019. Επίσης, στα ζητήματα της απάτης πρέπει να έχουμε δίωξη αυτεπάγγελτα. Αυτά θα τα επαναφέρω. Πρέπει να αποκαθαίρουμε τον Ποινικό Κώδικα από διατάξεις οι οποίες είναι περίεργες. Προστατεύουν συγκεκριμένους. Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα το κάνουμε», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι υπήρχε ένα άρθρο στον Ποινικό Κώδικα που καθιστούσε αδίκημα την τοκογλυφία των τραπεζών. «Αυτό περιέργως εξαφανίστηκε στην αναθεώρηση του 2019», σημείωσε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

>

Νέα ΔημοκρατίαΒουλήυπουργός Δικαιοσύνηςειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑτραπεζίτης