Πολιτική|09.07.2023 07:16

Γιατί ο Μητσοτάκης μιλά για «μεγάλες αλλαγές»: Ποια ατζέντα βάζει μπροστά

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

«Η Ελλάδα έχει περάσει πια σε μία άλλη εποχή. Σε μια εποχή των μεγάλων αλλαγών» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, στο τέλος της τριήμερης συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ειδικότερα ο  Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «η εντολή την οποία έχει πάρει η κυβερνητική πλειοψηφία είναι να προχωρήσει γρήγορα και τολμηρά στην υλοποίηση αυτών των αλλαγών».  Έδωσε μάλιστα ένα σαφές στίγμα των επόμενων κινήσεων και έκανε εκ νέου αναφορά σε έναν «πολυδύναμο εκσυγχρονισμό» που όπως είπε «δεν είναι άλλος από τη γρήγορη σύγκλιση με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός μίλησε για μία κεντροδεξιά «νέα Νέα Δημοκρατία», επισημαίνοντας πως «μπορούμε να ενσωματώνουμε τις παραδοσιακές μας αξίες σε μία διαρκή εξέλιξη, να ξέρουμε τι πρέπει να κρατάμε και να ξέρουμε τι πρέπει να αφήνουμε πίσω μας». Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό θέλησε να δείξει πως μία μεταρρυθμιστική ατζέντα θα μπει μπροστά, ενώ στόχος είναι να μιλήσει σε ένα ευρύτερο ακροατήριο και τα «ανοίγματα» θα συνεχιστούν.

Πού δίνει έμφαση η κυβέρνηση

Το επόμενο διάστημα έμφαση θα δοθεί σε δύο κρίσιμα θέματα, που δίνουν και ένα σαφές στίγμα της πολιτικής που σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση: 

  1. Το πρώτο νομοσχέδιο - που θα ψηφιστεί μέσα στον Ιούλιο-  θα περιλαμβάνει  μια σειρά από προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας  στην οικονομία (αύξηση αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, αυξήσεις μισθωτών στο δημόσιο κ.α.). Το «γαλάζιο» μήνυμα  είναι «το είπαμε - το κάναμε», ενώ αυτό που τονίζεται είναι πως όλα τα μέτρα είναι κοστολογημένα και δεν τίθεται εν κινδύνω η δημοσιονομική ισορροπία. Άλλωστε κεντρικός στόχος είναι  η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του έτους και εκπέμπεται σήμα σταθερότητας στις αγορές. Μάλιστα στο εν λόγω νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και ρύθμιση που προβλέπει πως  τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων θα κοστολογούνται από ανεξάρτητη αρχή. 
  2. Την επόμενη εβδομάδα θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο (με ένα μόνο άρθρο) που θα προβλέπει πως οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο της κατοικίας τους. Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη ρύθμιση απαιτεί 200 ψήφους για να μπει σε εφαρμογή.

Χθες σε ανάρτησή της η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως ανέφερε πως «την ερχόμενη εβδομάδα θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση νέο νόμο για να μπορούν όλοι οι απόδημοι Έλληνες πολίτες χωρίς περιορισμούς να ασκούν το δικαίωμα της ψήφου από όπου και αν βρίσκονται. Ιστορική η ευκαιρία και η ευθύνη όλων των βουλευτών». 

Με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης μετά την κατάθεση του οικονομικού νομοσχεδίου, θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο που θα φέρνει επιμέρους αλλαγές στο επιτελικό κράτος. Επίσης, στα σκαριά είναι και ένα νομοσχέδιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.  

Η Συνταγματική Αναθεώρηση

Το 2025 θα  ξεκινήσει η Συνταγματική Αναθεώρηση και όπως έχει σημειώσει ο πρωθυπουργός στόχος είναι να αναζητηθούν ευρύτερες συναινέσεις. Υπενθυμίζεται πως αυτή η Βουλή είναι η προτείνουσα και όσα άρθρα συγκεντρώσουν πλειοψηφία 180 βουλευτών μπορούν να αναθεωρήσουν από την επόμενη Βουλή με 151 «ναι». Όσο άρθρα περάσουν με πλειοψηφία από 151 έως 179 βουλευτές χρειάζονται 180 θετικές ψήφους στην επόμενη Βουλή.  

Να σημειωθεί εδώ πως ένα από τα θέματα που θα «ανοίξουν» είναι και η αναθεώρηση του άρθρου 16, που αφορά στη δυνατότητα λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων. Μάλιστα στην ομιλία που έκανε την Πέμπτη στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στον Νίκο Ανδρουλάκη να μην κάνει το λάθος που είχε κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου και «μαζί να πάμε να βρούμε τους 180 βουλευτές και να σταματήσει, επιτέλους, αυτή η ελληνική ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση».

Μέχρι τότε ο πρωθυπουργός έχει υπογραμμίσει πως «οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα, με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα». Επεσήμανε μάλιστα πως «κάτι τέτοιο θα ξεκαθάριζε την κατάσταση στο σημερινό τοπίο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και θα προετοίμαζε το δρόμο για τη μεγάλη μεταρρύθμιση του άρθρου 16. Και σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε άμεσα».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΒουλήειδήσεις τώραΝέα Δημοκρατία